úterý 14. února 2012

Karel Roden zachraňuje zámek i za pomocí kraje

Špičkový český herec Karel Roden zachraňuje kulturní památku – zámek na Příbramsku. Zámek, který v dřívějším vlastnictví státu chátral, potřebuje kompletní opravy.Jedna z prvních oprav byla rekonstrukce konírny a jízdárny.

Pro záchranu památky Roden dělá první poslední. Už se podařilo zrekonstruovat konírnu a jízdárnu. V jeho snaze vrátit lesk baroknímu zámku z roku 1762 pomohly také finanční prostředky ve výši 1,9 milionů korun z Fondu kultury a obnovy památek Středočeského kraje právě na opravu střechy.
Dotace z fondu musí schvalovat zastupitelstvo. Celkem žádalo 192 lidí. Částky byly různé. Ještě devět lidí dostalo sumu těsně pod dva miliony korun. Více získat nejde. Finance putují z vnitřního rozpočtu kraje.

Serveru Idnes.cz Roden řekl že o částku žádal již v minulosti. Avšak neuspěl. Nyní je proto mile překvapen.

Skrýšov je sice veřejnosti nepřístupný, lze ale domluvit prohlídku. Stačí předem vykomunikovat po emailu. Už se zde konalo i několik veřejných akcí. Například Jazzové večery a podobně.

Jakub Hořejší.

Zdroj fotografií KR-stredocesky.cz

http://www.castles.cz/zamek-skrysov/

1 komentář:

  1. Kdyby tak chtěl dát do pořádku někdo liběchovský zámek,tamní pivovar nebo třeba zdejší Polabský mlýn.Krásným vlasteneckým přístupem byl známý například hrabě Chotek, jak jsem tuším četl v nějajakém turistickém materiálu o Velkém Březně.

    OdpovědětVymazat