středa 22. února 2012

Na soutok lodí (1. díl)

Labe se vlévá do Vltavy. Pardon. Vltava se vlévá do Labe a tvoří hlavní dominantu našeho města.  Však se cizáka zeptejte co zná z Mělníka. Odpoví že víno, Kokořínsko a soutok. I náš projekt se jmenuje Soutok. A to prostě láká k jednomu. Chceme pro vás udělat reportáž o cestě lodí po Labi. Bohužel jsou na to potřeba nějaké povolení. Jedno z nich je průkaz vůdce malého paliva. Ten vás opravňuje řídit lodě do 20m délky po vnitrozemských vodních cestách. No a já se rozhodl si ho udělat. A aby to mělo nějaký smysl, tak se vám pokusím i popsat průběh výcviku.

Jako první si musíte určit co vůbec chcete. Zda pouze motorové lodě či plachetnice a jak velké. Následně se rozhodnete zda chcete jezdit jen po ČR, či až k ústí řek do moře nebo i přímořské lokality. Já se rozhodl pouze pro ČR s motorem.  To mě opravňuje k vedení rekreačních plavidel do 20m délky s pohonem do 100 kW na vnitrozemských vodních cestách České republiky.  To by mohlo pro začátek stačit.  
Následně doporučím navštívit www.pujcovna-plavidel.cz a zjistit si zde všechny podrobnosti. Stáhnout si zde dokumenty a zajistit si základní přehled co řízení lodě obnáší.
Celým kurzem provází pan Odehnal. Kurz se skládá z několika čtyř hodinových celků. Během nich dostanete veškeré znalosti k řízení plavidla. Náš seriál vás celým kursem provede. A až se budete chtít od jara přihlásit, budete vědět co čekat.

První den výcviku. Začátek byl v 18:00. Jako první jsme si řekli základy lodní dopravy. Rozdělení a druhy lodí, říčních cest a možnosti plavby na mořích. První ostrá látka byly značky – signální znaky. Asi každý viděl nějaký čtverec na mostě a napadlo ho že je to vlastně snadné. No ve skutečnosti to tak snadné není. Znaků je skutečně hodně. Určují vše. Hlavní a vedlejší cesty, výšky mostů a hloubku cest. Kudy cesta vede ale i jak najet do zdymadel nebo pod zmíněné mosty. Celkem je zhruba přes sto znaků. Zní to děsně ale naštěstí má říční doprava logiku a většina znaků se dá logicky odvodit. Jakmile si žák zapamatuje význam hlavní značky, chápe i její další mutace. Po zhruba hodině výuky si zkusíte první test. Ten se dělá na PC. Hned vám poví co jste měli špatně a můžete si to hned opravit. Já jsem měl 90/101 správně. Následně si odpovíte chybné otázky až se dostanete na 101/101.

Následují světelné signály. Koho z nás by napadlo že i malá pramice by měla mít v noci světlo. Rozdělení světelných signálu je skutečně mnoho. Pracuje se zde s úhly a předpisy. Kdo zrovna neholduje číslům bude trochu bojovat ale opět je to celé o logice. Nejsou zde žádné hlouposti jako v autoškole a ani žádné chytáky. Opět jdete na test.
Poslední část dnešního dne byly základní zvukové signály. To byl skutečně jen pouhý základ.

Celou dobu pracujete s učebnicí kterou dostanete. Ta vám i zůstane takže si do ní můžete psát poznámky.
Je krátce po desáté večerní a pro dnešek končíme. Pokračování opět za týden.

Celé školení probíhá v moderně vybavené učebně v Mělníku u Johny Baru. Příjemné prostředí, pohodová atmosféra a hlavně to že jednou pojedete po řece kam chcete je hnací motor.

Normálně vám vždy píšeme co bude další díl seriálu. Dnes to vynecháme. Nejen že to přesně nevím ale bude to pro vás překvapení.

Za pomoc děkuji www.pujcovna-plavidel.cz

Pro Soutok Roman Rak

Vložil Jakub Hořejší

4 komentáře:

  1. Tak to je hodně pěkné. Jsem ani nevěděla že na Mělníku někdo tyhle věci dělá. Navíc to stojí jen 3000Kč? Za to dneska není ani mobil... Koukala jsem ža další termín je někdy na jaře. Ztihne se to popřípadě absolvovat aby si v létě člověk půjčil lod? Děkuji

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, určitě to ztihnete. Školení probíhá vždy v úterý od 18:00 do 22:00 a to čtyři úterky po sobě. Pak se dělá závěrečný test na plavební správě a můžete na vodu. Celé to je tedy maximálně do dvou měsíců hotové. Základní cena je skutečně jen 3000Kč a dostanete vše co potřebujete. Vy si pak jen koupíte kolek na žádost(cca. 200Kč), lékařskou prohlídku a fotografii.
    I následné půjčení lodě není drahé. Turistické lodě stojí na den okolo 1500Kč a to je cena za kterou dneska nekoupíte ani hotel.

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda, moc děkuji za informace a těším se na další díl. Přesně jak jste psal. Pár značek a nazdar. Ted jsem si něco málo našla a ono je toho opravdu neskutečně mnoho co musí člověk znát. Držím palce.

    OdpovědětVymazat
  4. Pane Rak, pokud by jsem chtěl komplet včetně moře, je to možné najednou?

    OdpovědětVymazat