pátek 12. května 2023

Poletí Můry na tripu až nad Mělník ? Výlet na Říp, aneb republiková premiéra Emme Esse na bájné hoře ?


 Přátelé, možná že jste někteří očekávali, že tu bude po sobotě nějaký článek, který vás i s obrázky zavede do Letňan na Trolejbusový a autobusový den PID. Mimochodem, loni tam Soutok byl a zavedl vás ještě na Libeňský ostrov, kde se točila populární komedie ,, U mě dobrý !". Pak jsme se vydali pěšky podle Vltavy do centra města.

https://soutok.blogspot.com/2022/05/u-me-dobry-43-fotek-vydame-se-dnes-ke.html

I letos jsem měl již prakticky dotvořený program, ale ve středu pozdě odpoledne přišlo něco, čemu se již říká slušná horečka. Neměl jsem tentokrát  vůbec představu, kde jsem si mohl co uhnat, ale hlavní je, že mi teplota včera večer řekla sbohem a do neděle to doma člověk v klidu nějak doléčí.

Díky tomu jsem však měl více času si posvítit na seriál, který si ihned získal moji přízeň. Pokud máte nastavenu stránku www.seznam.cz , jako výchozí, tak jste ten seriál již možná zaznamenali. Původně se jmenoval ,,S ženskou za kniplem" a každou středu přinášel nový díl. Je to příběh  jedné ženy z Kunovic ( okres Uherské Hradiště), která se asi v 50 letech rozhodla létat lehkým sportovním letadlem.

První díly jsou ještě ve společnosti instruktora a vedou spíše do okolí, ale pak už se autorka s bezvadným komentářem cílů pod sebou vydává třeba i do Vysokých Tater, na Pálavu, nebo k Brnu. S příchodem prázdnin se seriál přejmenuje na ,, Můry na tripu " a autorka se vydá se svojí dcerou na jakousi okružní cestu k nám do Čech, kde už pochopitelně přistává na různých letištích.

Tady platí to staré známé ,, Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem ", neboť to má mnohem hlubší význam. Čím více jste těch míst u nás v republice navštívili, tím více vám ten seriál řekne. V posledních dílech jsme přelétli nad hradem Házmburk, odlétali jsme z letiště v Roudnici nad Labem v den slavného Air show, zavítali jsme nad Úštěk, nad České Švýcarsko ( před požárem) a zatím jsme skončili záběry Máchova jezera a na polním letišti v Doksech.

 Teď už musím říci, že nám můry v různých dílech ten Mělník tak trochu obletěly a vůbec nevím, kam povede ve středu jejich let, když už naznačily, že volna ubývá a je čas vrátit se domů, ale jedno vím určitě :

,,To by si měl pustit  každý Čech, aby viděl naši krásnou republiku pěkně z výšky a získal si k ní pravý vlastenecký vztah." Je neskutečné, jakou práci si paní dala s komentáři k různým obcím i památkám. Dokonce v přeletu  nad kaňonem Labe zmínila, že právě u Libochovan je Labe u nás nejširší. Nezapomínejme, že jde o obyvatelku z druhého konce republiky a zkusme se třeba i zamyslet nad tím, co víme o vzdálenějších východních  koutech republiky zase my.

https://www.stream.cz/s-zenskou-za-kniplem


Když  dva říkají totéž, tak to nemusí být vždy totéž. Poznal jsem spoustu lidí, kteří říkali, že mají rádi cestování, přírodu a prakticky nevynechali víkend k nějaké akci, nebo dokonce v té přírodě i někde přespali. Na druhou stranu byli i tací, kteří tvrdili totéž a mysleli to úplně jinak. Během roku si například o víkendech nějak přivydělávali na týden rekreace v nějaké vzdálenější zemi.

Podobné je to i s těmi zálibami. Pokud někdo sbírá a rekonstruuje například motocykly, tak je to pochopitelně o zcela jiných penězích, než když se touláte relativně někde poblíž bydliště a občas si koupíte za 12 Kč nějakou tu turistickou vizitku do turistického deníku. Takový rybář něco zainvestuje do různých prutů, pro různé příležitosti a do roční povolenky. Milovníci modelové železnice zase utrácí někdy i pěkné sumy za jednotlivé vagonky, lokomotivy a další příslušenství.

Je to zkrátka o tom, jaké máme na volný čas nároky, a co nás zrovna baví.


Ani druhé tři dny volna jsem nevyužil k tomu, abych letos konečně usedl na jízdní kolo a vydal se po krásné cyklostezce podle Vltavy k chmelnicím za obcí Bukol, což je na první jízdu dostatečné. Mohl bych to svést na jiné aktivity, ale dost důležitým argumentem byl vítr. Ostatně, letos jsem takových lidí objevil více, kteří ještě na kolo nesedli a plně je chápu.

Jízda má člověku přinést radost i určitou pozitivní energii, a ne aby se vrátil celý vysílený s konstatováním, že to bylo peklo.

U mě tedy neděle vedla na horu Říp a důvodů bylo hned několik, nebo spíše ani ne :-). Rozhodně jsem nemohl očekávat, že bude nějaká krásná viditelnost do krajiny a ani rozhlasové předpovědi  pro dálkové šíření vln za moc nestály. Jenže Říp je tak romantickou osamocenou horou a v každém období jinou, že to má něco do sebe, se tu v každém ročním období aspoň jednou objevit.


A jak jste viděli na obrázku výše, tak se už hodně lidí naučilo vyrážet na kopec od Ctiněvsi. Je to sice delší, než z Rovného a rozhodně ne tak pohodlné, ale dle mého názoru romantičtější a v brzkých, nebo pozdních hodinách i méně lidnatější. Je to ovšem takzvaný pruďák.


Je stále obtížnější nacházet nové fotografické cíle, když tu byl Soutok již tolikrát a jiné zase z kategorie klasiky vynechat nemůžeme.



Poslední osadník katastru Ctiněvsi s turisty poněkud šprýmoval. Mimochodem, když jsem se na jaře 1989 zajímal o bonsaje, kde měli na výstavě v Praze i jakousi lacinou brožuru o citrusech, tak jsem se dozvěděl, že největším citrusovým plodem je jakýsi šedok, který má tvar hrušky a velikost asi 30 cm.

Toto je ovšem dýně, která byla jenom tak pro okrasu umístěna do koruny stromu.



Přeci jen se něco změnilo a ani nemusím koukat na fotografie z posledního výletu. Turistický rozcestník na počátku brutálního výšlapu přišel o svoji korunu. Myslím však, že to místu dodalo určité genius loci.


Vždy mě tu dostane hlavně ta poutní cesta Blaník - Říp. Tento článek byl přímo ukázkou, jak krásně je i v relativních rovinách Středočeského kraje :


Ovšem, je mi také připomínkou, jak se mi líbilo v lednu v Roudnici nad Labem.



Přesto, že viditelnost byla bídná, tak jsem nemohl odolat pokušení a nějaké ty výhledy jsem nafotil.


Kdo má zájem poznat horu Říp ještě více, tak ji pozná. Pro ostatní turisty jsou tu pouze tři oficiální vyhlídky, které nesou pojmenování Mělnická, Pražská a Roudnická.



Výhled k nedalekému Házmburku a na Lounsko.




Sice jsem dlouho odolával pokušení si pořídit směrovou anténu, která má zase zcela jiné vlastnosti, než pouhý výsuvný teleskop, ale díky přijatelné ceně, malé hmotnosti, snadnému sestavení a několika dalším věcem jsem po několika letech dospěl k názoru, že mít ji můžu, byť ji vždy a všude jistě nepotáhnu.

Jak vidíte na snímku níže, tak přesto že leží anténa přímo na zemi a míří k západu, tak je signál z Ochsenkopfu ( 50 km západně od Chebu) téměř plný.

Když čtete někdy diskusi na https://www.facebook.com/groups/788024638274146 ,
tak se musíte usmívat, protože žijeme zde v centru Čech v dobré lokalitě a hlavně je třeba vidět ve věci zábavu. Vždyť stoprocentní věci jsou někdy až únavné. Jedině určité vynaložené úsilí opravdu baví.

 Krasavec na snímku je od italského výrobce Emme Esse v duchu našeho guru dálkového příjmu DX Lukáše Poláka a nebyl bych to snad ani já, kdybych si pro zábavu nenašel i hlavní stránky s hlavním sídlem společnosti



Pražané se již tradičně těšili za pomoci svých triedrů pohledům na Hrad, Petřín, či vysílač Žižkov. Myslím, že zrovna při poslední návštěvě zde jsem je fotografoval fotoaparátem, který je přitáhl.


Slibuji si od antény například v létě na Pálavě rychlejší naladění muxů ze Slovinska a třeba i Chorvatsko, které již také kolegové z Brna ulovili. Přeci jen je to směrovka. Ovšem, záleží  i na podmínkách a je to pochopitelně o určitém štěstí být ve správnou chvíli na správném místě. To platí i pro blízké okolí, které může zase nějak nově překvapit.

 Na Řípu třeba nyní velmi rychle rádio naladilo polský 190 km vzdálený multiplex z Wroclawi, který se na teleskop obtížně loví ( kanál 5B) a rychle se naladil také multiplex Freiberg DAB+ na kanále 10D, který má velmi nízký výkon a v případě teleskopu sem signál dolétl jen vyjímečně.  Obyčejně je až v Krušných horách.

 Netřeba dodávat, že každý ulovený multiplex nabízí velmi kvalitní poslech tak 9 - 18 stanic, ale to už moc zajímavé není. Sice by člověk mohl poslouchat například nějakou bavorskou stanici a dívat se na obrázky, ale jak dlouho by vás to v terénu bavilo? Navíc má každé místo i svoji určitou kulisu.

Jsou ale nadšenci, kteří žijí obvykle v nejvyšších patrech panelových domů a z bytu ovládají rotátor se směrovou anténou na střeše domu. Ti si pak někdy některé ty dočasné dálky užívají. Internetové rádio je dobrá věc zejména pro občasné posluchače etnické hudby, ale jde to vždy :-) a bohužel se už začínají objevovat situace, kdy vám společnost váš přijímač doslova znehodnotí a svede se to na technický pokrok. Ve skutečnosti není  i žádoucí, aby vám přijímač vydržel a trh se nehýbal. O tom se právě dočtete výše v diskusi v uvedeném odkazu. Možná, že už je to asi 5. článek shora.


Nu, pokud je mi známo, tak v dřívějších diskusích, které ještě nevyžadovaly nutnost FB přihlášení, se Lukáš Polák nikdy nevyjádřil k tomu, že by na Řípu s anténou někdy byl a některé nadšence DX lovu odrazuje dav lidí i předsudek, že jde o nestandardní magnetickou horu. Možná je to po příjmu na teleskop zase jistá premiéra lovu v pásmu DAB+, ale otázkou je, co by tu chodilo v době, kdy na Mělníku u zámku naladíte multiplexy z Bádenska :-). To bývá zpravidla někdy o ranním letním tropu, nebo v čase mrazivých mlh. Na druhou stranu přibylo letos nejvíce různých multiplexů právě v Německu, ale zdařilo se z tohoto směru chytit i Belgii, a také Švýcarsko bylo svého času občasné.


Německo je  královstvím pásma DAB+, a po letošní expanzi v Sasku je zvlášť co ladit. U nás se čeká na podzim, který bude nejspíše zajímat hlavně zbytek republiky.  Naše stanice, které znáte z FM prakticky naladíte i v DAB+, ale otázkou je, zda vám bude stačit blízkost okna směřujícího k Praze, nebo bude třeba nějaký dipólek za oknem, což se samozřejmě každému nelíbí, neb to není pokrok. Kvalita a služby se srovnávat nedají, ale je to opět o těch vlivných, co vymyslí. V Německu  řeší takzvaný indoor příjem ( signál až do bytu) množstvím dokrývačů.

 U nás ve městě máme dobrý indoor příjem společností Čro ( Český rozhlas) a Teleko, jejichž signály jdou z více vysílačů a směrů. První jmenovaný provozovatel má i slušný výkon.


Ještě jsem přidal několik notoricky známých snímků, a to bude pro tento víkend asi vše. Pohodové prožití víkendu !

Podobný příspěvek, aneb první technické zkušenosti v blízkosti směrovky Emme Esse na výletě v Polsku :







Žádné komentáře:

Okomentovat