pátek 10. března 2023

Vlakem i pěšky od západu k východu. ( 2.díl) Méně známé, ale krásné perly Karlovarska. RMM v měsíci březnu. Velikonoční jarmark.

 


Rozhledna Krásno patří k našim nejkrásnějším rozhlednám.

Pozorný čtenář si posledně jistě všiml, že jsem toho o tom Ašsku mnoho nenapsal, díl působil spíše jako nějaký úvod a pokud jste klikli na zmíněný odkaz na starý článek, tak jste toho z Aše také mnoho neviděli, natož z Ašska. Ano, to vše je pravda a má to své opodstatnění. I v tomto si trošku dovolím jíti ve šlépějích autora knížky, který mě inspiroval k tomuto cestovatelskému seriálu.

Chebsko a Ašsko jsem oproti jiným místům v republice dlouho nenavštívil. Mimochodem, dříve nám televize vůbec nenabízela nějaké dokumenty z domova, jako dnes ( například Toulavá kamera), internet nebyl, a tak kam se člověk osobně nevypravil, tak tam to mnohdy prostě neznal. Dnes mi to připadá úplně neskutečné.

Prvním místem v těchto končinách tedy byla vodní nádrž Skalka u Chebu a samotný Cheb. Nebylo to tak, že bych sem jel na rekreaci, na pionýrský tábor, nebo na školní výlet, ale povedlo se mi kvalifikovat v jedné  hudební soutěži mezi několika tehdejšími SOU do národního kola, které se konalo právě zde.

 O několik let později už to byl Aš, Františkovy Lázně i Cheb, ale cesta sem nebyla vůbec v plánu. Mládí je mládí. Napadlo nás jednou  s kamarádem, že se pojedeme podívat do interhotelu Bohemia v Ústí nad Labem, ale když už  dohrávala hudba, tak nám první vlak domů jel až za čtyři a půl hodiny. Jenže jel asi za 15 minut jiný kamsi do Chomutova a dalo se potažmo dojet až do Chebu. Koupili jsme si tedy lístky, pěkně se v teple ve vlaku prospali a snad i díky tmě si pamatuji až šestou hodinu sobotního rána, kdy jsme přijeli do Chebu :-).


V Karlovarském kraji velmi často narazíte na společnost GW Train Regio a.s.

Člověk věděl jenom to, že tu kousek od našeho nejzápadnějšího města probíhá železná opona, a že mají ve Františkových Lázních sochu s čůrajícím chlapečkem, na kterou si pro štěstí sahají ženy, které chtějí otěhotnět. Nás tehdy spíše zajímala taková slavná zlatavá tekutina, o které byl nedávno v televizi takový docela povedený dokumentární seriál, který nás seznamoval se zajímavými interiéry, a kde jste se dozvěděli, že pivovar U Fleků nedávno uvařil z vyjímečných důvodů prvně i světlý ležák.


Aby si někdo nemyslel, že šlo jen o restaurace, tak jsme  přec jen něco málo v těch městech prošli, ale s blížícím se sobotním večerem již ožívaly myšlenky zase na nějaký ten tamní  taneční podnik.

Můj výlet v roce 2016 v sobě snoubil hned několik mých zálib. Mám rád rozhledny i rozhledy a Háj u Aše je prostě v obou směrech špičkou. Ta druhá se týkala rádia. Je odtud výhled na Smrčiny do Bavorska i na slavný vysílač Ochsenkopf, ze kterého se na Mělníku například na vyvýšených místech přijímala západoněmecká televize, nebo hudební stanice Bayern 3. Dnes také DAB+.

Do třetice je to samotná doprava. Zatímco v minulosti jezdily vlaky ČSD z Chebu přes Aš do Hranice, tak dnes jezdí německý dopravce linku Marktredwitz ( česky Ředkvice)- Cheb- Aš- Hof. Když pominu, že Marktredwitz byl za krále Karla IV. 20 let součástí našeho království, tak jako fanda jízdních řádů  zejména mého dětství vím, že tudy vedlo v 70. letech ČSAD Praha mezinárodní linku Praha - Frankfurt nad Mohanem a později linku Praha - Hamburg.


Zámek v Bečově nad Teplou ukrývá  náš druhý nejdůležitější klenot.

 Do Hofu jsem jel ze tří důvodů. Jednak se na této trati stal slavným útěk přes železnou oponu, jehož podrobnosti si nyní nějak nevybavuji. Snad proražení zábrany. Hof je posledním bavorským městem před Saskem. Jeho symbolem je především krásná radnice, kterou jsem kdysi viděl na jednom upomínkovém předmětu. Konečně  taková zajímavost. Možná někdo víte, že na frekvenci 88.2 MHz FM vysílá Evropa 2. Stejnou frekvenci mělo aspoň ještě nedávno také rádio z Hofu, které se mi kousek nad Vrázovou vyhlídkou podařilo v minulosti několikrát naladit pouhým správným natočením přístroje a troškou štěstí.

Turisticky mám tedy v Ašském výběžku dluh a dnes i větší představu o tom, co tam lze najít.

Když se řekne Karlovarský kraj, tak se asi většině lidí vybaví známý lázeňský trojúhelník v podobě měst Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Možná, že mnozí z nás aspoň jedno z těchto měst v životě navštívili. Ze školy jsme pak jistě zaznamenali úhelnou pánev u města Sokolov a Chebsko nás zase překvapí čas od času nějakým zemětřesením, které neopomenou  zmínit média .

Většina z nás, se zejména v létě naučí jezdit na nějaké místo, které si oblíbí, ale právě tady jsem moc rád, že máme tu Jízdenku na léto, která umožňuje tou dobou podnikat výlety do jakéhokoliv místa v republice, které si zrovna zamaneme. a díky níž si můžeme během volných dní udělat i  určitý přehled, jak to kde vypadá. To lze někdy i kombinovat s nějakým dlouhodobějším pobytem.


Loket nad Ohří je malé útulné městečko, které lze s určitou nadsázkou označit, jako městečko ležící na poloostrově.

Stejně tak, jako autor zmíněných knih nejsem ani já přítelem nějakých městských, nebo lázeňských pobytů, a tak pro návštěvy Karlovarského kraje přicházely jiné motivace. Kdo z nás by třeba nikdy v životě neviděl korunovační klenoty Karla IV. ? Jejich návštěva patřila mezi školní výlety asi tak, jako povinná školní četba.

Když si člověk poté prohlédl v médiích nádherný relikviář sv. Maura, dozvěděl se, že jde o náš druhý nejcennější poklad po královských klenotech a přečetl si jeho úžasnou historii, která končí šťastným návratem na zámek do  Bečova nad Teplou, tak měl jasno. Hned je tu tip na výlet. Ba co více. V sousedství totiž stojí rozhledna, která pronikla do úvodních titulků seriálu o rozhlednách, a kterou pan Luděk Munzar představil veřejnosti tak, jako kandidáta na nejkrásnější rozhlednu republiky.

Tak se tedy zrodil výlet, který najdete na :


Zatímco do Bečova bylo nejlepší vést cestu vlakem přes Plzeň, tak ke druhému cíli, který za chvíli zmíním, to bylo přes Karlovy Vary. Přitom jsou oba cíle na stejné lokální trati, která byla v jistém úseku zrušena a dnes v době cestovního ruchu toho leckdo lituje. Obnova zrušených tratí je u nás téměř nadlidský úkol, ale zejména v Ústeckém kraji, se to povedlo již například částečně v Zubrnicích, v Jílovém u Děčína, nebo například na dráze z Lovosic do Mostu.


Ohře obtéká Loket téměř v kruhu. Kdo jednou plul po vodácké řece, ten se vždy v takových chvílích uvnitř sebe sama až rozechvěje.

Takto se nyní snaží lidé z okolí Lokte nad Ohří :


Ano, za další cíl na Karlovarsku jsem si vybral krásné městečko Loket nad Ohří a důvodů bylo několik. Místní historie je tak spletitá, že se do ní raději pouštět nebudu a pošlu vás raději na odkazy. Je to ovšem velmi hezké malé městečko v krásném prostředí  v přírodě, které je fantasticky orámováno tokem vodácké řeky Ohře. Místní hradní věž sice nabízí hlavně krásné pohledy na nejbližší okolí, ale slušný dojem udělá na člověka i ozvučená expozice útrpného práva.



Jaký byl výlet do Lokte nad Ohří ?


Pokud jste v minulém dílu  přehlédli odkaz na jednodenní výlet do města Aše, kde navštívíme i bavorský Hof a Marktredwitz, tak zavítejte na odkaz ...


Pro úplnost dosavadních cílů v Karlovarském kraji zbývá ještě samotné krajské město, ale to si necháme do příštího dílu.

Minulý díl :




RMM - akce březen - Vynášení Morany, Za školou...

Dobrý den,

Srdečně Vás zveme do Regionálního muzea Mělník v březnu 2023:

V neděli 26. 3. s námi přijďte vynést zimu z města. Vynášení Morany pořádáme ve spolupráci s Rodinným centrem Kašpárek a Folklorním souborem Jarošáček. Sraz v 15.00 hod. před muzeem.


Ve vstupních prostorech Vás přivítá výstava Za školou mapující obrazem environmentální výchovu a vzdělávání na ZŠ J. Matiegky Mělník a ZŠ Jungmannovy sady Mělník. K vidění bude do 2. dubna.


V malém sále Vás chytí za srdce obrazy mladoboleslavských malířek Zuzany Muzikant Jeřábkové a Květuše Burešové. Výstava Co máme rády? potrvá do 26. března.


V kavárně můžete do 19. 3. obdivovat obrazy a malbu na textil Karly a Anežky Kůlových na výstavě Maličkosti.
V sobotu 1. 4. si nenechte ujít Velikonoční jarmark ve všech prostorech muzea od 9:00 do 17:00 hod.

Těšíme se na setkání s Vámi!

 

Přeji pěkný den

Kristýna Frelichová, DiS.



Hezký víkend !


Žádné komentáře:

Okomentovat