sobota 25. března 2023

Horké akce tohoto víkendu : Sobotní Keltský telegraf, nedělní Morana, výstavy v Lysé nad Labem. Už toto pondělí startuje K12 Sachsen !!! Regionální muxy o týden později. Hudební bonus.

 


Je vidět, že už je jaro a  jedna informace stíhá druhou. Vždyť už třeba jen dnes končí SEČ a začíná SELČ. Lituji všechny ty, kteří musí někam daleko za prací a zase odpoledne dlouho zpět domů. Těm ten letní čas moc nepomůže, ale pokud chcete odpoledne na jízdní kolo, na zahrádky, na krátký výlet, či někde něco budovat, tak odpoledne je delší světlo jistě výhodné.

 Jiná je situace už tam, kde jsou lidé nuceni chodit spát v časnějších hodinách a budí se do nepříjemné ranní tmy, která je pro spánek zdravá. Tento stav však obvykle do tří týdnů přejde, když je světlo již i ráno, ale večer je situace zejména pro ty dříve usínající méně příjemná, což jsou především ti za prací dojíždějící občané. Někomu však může chybět i takové to posezení u televize před spaním, kdy se lidé rádi podívají na zprávy i něco dalšího, protože není čas.

Snad tedy jenom zbývá dodat, že kouzlo romantických nocí je této i předešlé generaci poněkud upřeno, ale můžete si to vynahradit třeba dnes večer, kdy tu je další ročník Keltského telegrafu.

Třeba se můžete již i za nějakou tou skupinou na kopec vypravit, nebo si udělat jenom tak nějaký privátní výlet na kopec. Ostatně, jak tak koukám na mapu přihlášených posádek, tak tentokrát tam nevidím ani  Říp. Štafeta rychle přeběhne od Prahy přes Slánsko do Českého středohoří, kde si to party náležitě užívají, a pak to skáče do Krušných hor.




Na Mělníku je hlavní kulturní venkovní akcí symbolické rozloučení se zimou, které již tradičně připadá na neděli a na hodinu 15.00 . Není třeba tuto populární akci nějak představovat. Je tu na webu již několik ročníků. Pokud vás třeba jen zajímá, jak bude vypadat letošní figura Morany, tak se přijďte podívat. Akce vám přinese ukázku tradiční staročeské tradice.


Dlouho jsem nebyl také s kalendáriem v Lysé nad Labem na výstavišti, tak to nyní napravuji. Ostatně, právě včas, protože tento víkend tam opravdu výstavy jsou a další až v dubnu.



Nakonec tu mám srdcovku a dokonce i důvod, se těšit na pondělí 27. března. Celozemský multiplex Sachsen  K12A měl původně odstartovat až 3. dubna, ale pak se ukázalo, že to bude jenom jakási slavnostní VIP akce. Ve skutečnosti prý začne již 30. března ve čtvrtek, kdy prý končí společnosti čtyřdenní pracovní týden. Jenže ani tato informace nebyla poslední.

Tak, jako se naši majitelé DAB+ přijímačů zajímají o dění v Německu, tak to funguje i opačně. Proto máme již fantastickou informaci, že vše odstartuje již toto pondělí 27. března a bude jistě zajímavé, kam všude se signál multiplexu na Mělníku dostane. Další diskutující dokonce upozorňuje, že regionální zbylé saské multiplexy odstartují již o pouhý týden později.

Ovšem, pokud jsme u kanálu 12A v očekávání, tak u regionálních vysílání není zřejmě bez směrové antény prakticky naděje na zachycení. Není to až tak kvůli jejich nízkému výkonu, ale kvůli tomu, že na vybraných kanálech operují naši operátoři. Tak třeba na 8A je u nás Teleko z Benešova u Prahy, což má silný signál i u nás na Mělníku. Tady má vysílat Chemnitz z vysílače Geyer, který je u zámku dobře přijímatelný, ale Benešov bude mít zřejmě na vrch. Na 10A je již vzdálený Leipzig a kanál nám stejně podmínkově slouží k dálkovým záchytům z Alp a Porýní.

Na 7A je to asi nejbolestivější. Tam vysílá z Prahy Cra, ( České radiokomunikace) který má takové programy, jako jsou Evropa 2, Frekvence 1, rádio Beat a asi 10 dalších našich komerčních rádií. Zde asi s přehledem zvítězí, ale na Liberecku možná nechytí nic, nebo spíše mux z Lužice, kde jsem také objevil nějaké zajímavé programy. Podobný problém je na 5D, kde kvůli Teleku z Černé hory přicházíme o docela dobré hudební stanice z vysílače 2. celoněmeckého multiplexu v Drážďanech.

Osobně jsem nikdy nepochopil, proč třeba právě Teleko musí mít tolik kanálů, když si Český rozhlas pro Čechy vystačí s kanálem 12C. To jsou právě samé konference a nikam to nevede. U nás je prostě v tomto vše pomalé, jako ve všem, kromě zvyšování platů u poslanců, které jde vždy velmi rychle. Na Moravě toho mají mnohem méně než v Čechách, ale tady chybí tvorba i operativnost, se rychle rozhodovat a třeba i přejít na jiné kanály, aby si společnosti navzájem na kanálech nekonkurovaly.



Když jsem již zmínil tu Moravu, tak můžeme sice místním lovcům závidět občasné podmínky ze Slovinska, nebo i Chorvatska, jakož již stabilnější příjem z Rakouska, někde z Polska a občas někde někdy ze Slovenska, ale české společnosti tamní pokrytí provádějí jen velmi pozvolně a je tu přítomen v některých oblastech pouze provozovatel Teleko a dominuje Český rozhlas. To se samozřejmě nemůže líbit mladým lidem, kteří touží po komerčních tuzemských stanicích, ale znalci vědí, že zahraniční playlisty jsou trošku jiná kategorie a ne tolik ohraná.

Jako dnešní bonus sem dám odkaz na britskou hitparádu roku 1980, kde je přes 500 písní a něco jsem slyšel až po více než 40 letech.




Pohodový víkend!

Žádné komentáře:

Okomentovat