středa 21. prosince 2022

Praha už volá, Praha už volá, aneb takové jsou vánoční trhy na Václavském i Staroměstském náměstí za bílého dne.


Tak je to tady.  Máme tu období pohádek i krásných nesmrtelných českých komedií a znalcům se vybavují doslova celé herecké dialogy. Jenže, ony to nejsou jenom dialogy, ale také i písně, které v těch komediích i pohádkách zaznívají, a když už to vidíte, nebo i jen slyšíte  za život tolikrát, že by to rozhodně byla zajímavá statistika, tak to prostě musíte znát.

Pokud vám třeba v právě odvysílaném Švejkovi utkvěla v hlavě veselá scéna, kde zazní v jedné pražské hospodě texty ze tří harmonikářských  písní ( Byla vojna vypsaná ... Landšturmáku pojď jen blíž ...Na Pankráci, na malým vršíčku..), tak si třeba i vzpomenete, že v komedii Vesničko má středisková, kde kouká Marián Labuda na televizi a kde hraje právě dechovka, zase zazní text ... Praha už volá, Praha už volá, v rytmu Václavského náměstí ..

A přesně to se mi hodí na úvod tohoto článku :-).


Měl jsem zase důvod jet od července opět do Prahy, což je vždy příležitost, se tu projít těmi tradičními místy a zároveň i šance nafotit aktuální fotografie. Sice nejde o žádná nová místa a ta vánoční výzdoba se sobě každý rok dost podobá, bez ohledu zda jste v Praze, nebo na Mělníku, ale nevyfoťte to, když už tam jste a jdete kolem ? Jistě se někdo rád podívá. Začínám tedy směskou z dolního konce Václaváku.






To již vedly mé kroky do Paládia. Tedy, Palladium Praha na náměstí Republiky.



 

Nu, a pak už Celetnou ulicí na Staroměstské náměstí. Vánoční strom pro Prahu tentokrát přijel z Kytlice. na Děčínsku. Pokud si vzpomínáte na zimní výlet Soutoku k ledopádům nedaleko Krásné Lípy, tak vězte, že pokud jedete z Děčína vlakem přes Benešov nad Ploučnicí, tak jedete kolem.


Vážně je tam krásně.



















Procházka pak ještě ovšem pokračovala i dále a na Staroměstské náměstí jsem se ještě jednou vrátil, když už vše krásně svítilo, ale to už je zase na jiný článek.

Pohodové prožívání volných dní.
















Žádné komentáře:

Okomentovat