čtvrtek 22. prosince 2022

Obří fotogalerie vás zavede do těch nejkrásnějších, nejromantičtějších a nejfotografovanějších míst staré Prahy mezi Staroměstské náměstí a Kampu. Proč čas utíká rychleji, když jsme starší.

 


Do Prahy jezdí spousta lidí na nákupy, někdo za prací a nesmím zapomínat ani na ty, kteří se sem vypraví za kulturou, sportem, na výlet, nebo prostě i pokračují vlaky a autobusy do vzdálenějších cílů.

Praha je právě v čase  předvánočním i samotných Vánoc  pro svoji relativně nedalekou vzdálenost poměrně vhodným cílem k návštěvě, ale musíte být vybaveni kladným vztahem k tomuto městu, což opravdu každý není. Vždyť narážím na celou řadu lidí, jejichž cesta probíhá v automobilech do supermarketů v okrajových čtvrtích a zpět.

Další se vymlouvají na množství lidí, další navštíví některé obchody v centru a jedou okamžitě po nákupech integrovanou hromadnou dopravou zpět domů. Přeci nebudou někde chodit s taškami v rukou, nebo s těžkým batohem na zádech, že ?

Bohužel pro tato fakta hraje i to, že je zkrátka zima, krátký den a i samotná hromadná doprava do hlavního města vyjde dráže, než například cesty do Ústeckého kraje a potažmo do Karlových Varů. Konečně, jsou to i určité starosti, které v přírodě nemáme. Přitom Praha nabízí obrovské množství míst, kde na člověka dýchne jisté genius loci, a to přitom jen zůstáváme v samotném centru, nemusíme ani nikam vkročit a zcela ignorujeme i další krásné vzdálenější okolí.

Já si tu vždy vzpomenu na slova své babičky, která říkala, že kolik jazyků člověk umí, tolikrát je člověkem. To se dá přeložit na celou řadu významů. Je například v pořádku, že se nám líbí rodné město, které je mnohdy i místem kde žijeme, ale když se umíme radovat i z památek Prahy, nebo dalších jiných měst, tak je to přeci pozitivní a samotné nás to nějakým způsobem povznáší.

Příroda je jistě krásná a tento web je důkazem toho, že je naše vlast prostě nádherná, ale vypouštět dlouhodobě  Prahu, která má v každém ročním období své kouzlo, tak to je skoro hřích. Je tedy docela milé, když se podaří skloubit hned dva záměry, jako je nákup a turistika. A nesmíme moc koukat na fakt, že nosíme na zádech určitou zátěž, která nás vlastně ze sportovního hlediska posiluje.

V minulém článku jsme navštívili vánoční trhy na Václavském i Staroměstském náměstí. Dnes se tedy podívejte na závěr výletu, který mě vedl téměř již tradičně přes Karlův most na Kampu k Čertovce a slavné zdi Johna Lennona. Samotné nábřeží Kampa nebylo přístupné, a tak jsem tentokrát musel vzít za vděk pohledem na Národní divadlo z Karlova mostu.

 Vzhledem k tomu, že jsem do Prahy přijel až po poledni a na Kampu jsem dorazil někdy při západu slunce, tak už to bylo jenom tak na otočku, ale za bílého dne si můžete například užít procházku strání na Petřín, nebo se vydat po pobřeží k mostu Legií a k Národnímu divadlu, či na Hradčany, nebo si jenom tak ještě zajít do části Pražské Benátky, kde vody Čertovky mizí opět ve Vltavě. To vše tu je již zejména v období Vánoc několikrát zachycené. Jinak snad není třeba obrázky nijak komentovat a každý by měl tato místa znát.

Závěrem ještě připojím odkazy na dvě předešlé letošní návštěvy Prahy. První vedla po stopách filmu U mě dobrý, který bývá poměrně často reprízován na jednom z mnoha programů ČT a druhá návštěva byla v červenci, když jsem se vracel z Tábora:

https://soutok.blogspot.com/2022/05/u-me-dobry-43-fotek-vydame-se-dnes-ke.html

https://soutok.blogspot.com/2022/07/jihoceske-mesto-tabor-je-takovym.html

Proč si to tak z hlavy pamatuji, aniž bych studoval tento web ? Tak to vidíte, zase mi tento článek nadhodil téma, které se diskutovalo zrovna včera na netu. Dobrý článek. Tak nějak to je, že aktivitu si pamatujeme:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-proc-cas-utika-rychleji-kdyz-jsme-starsi-40417821

Užívejte příjemné volné dny !






















































Žádné komentáře:

Okomentovat