úterý 27. prosince 2022

Mělník, jako významná součást knihy, která je považována za bestseller. U nás je tak krásně, jen mít čas.

 


Milí přátelé, pokud považujete knihu za jednoho z nejlepších přátel člověka a za jeden z nejlepších vánočních dárků, tak jste tady správně.

Titulu ,, Českem od severu k jihu" s krásným obrázkem našeho Mělníka na titulní stránce jsem si všiml při jedné z podvečerních procházek ve výloze knihkupectví paní Kubešové snad již začátkem listopadu. Nemohu si již vůbec vybavit, jaké tehdy byly mé reakce, protože těch knížek o Mělníku mi někdy přijde již příliš, a to i hlavně doma v knihovně, ale zcela jistě vím, že tam nějaké to hlodání mysli  probíhalo.

Jak by také ne, když jde o tak populární fotografii našeho města, se skvělým cestovatelským titulem. Soutok již v nejsevernějším bodě naší republiky v roce 2012 byl, ale tehdy tam rozhodně nebyl takový úchvatný kámen s daty, jako dnes a ani si nějak nevzpomínám, zda k němu tehdy vedla vůbec turistická značka.


To všechno mělo teprve brzy přijít. Nedávno jsem tedy zcela jistě listoval knihou znovu, a jako příznivce výletů a turistiky, který již na této trase republikou od severu k jihu  leckterá místa navštívil, jsem se správně rozhodl, že toto vypadá na obrovský přínos.



Nemýlil jsem se. Publikace je plná krásných barevných obrázků a autor knihu sestrojil takovým způsobem, že si mě ihned naklonil. Jak by také ne, když se čtenáři svěřuje se svými úvahami, zkušenostmi, myslí i na cyklisty, vyznává se ze své vodácké aktivity, ze vztahu k městu Tábor, k řece Lužnici, ale hezky píše i o Kokořínsku a Mělníku. Vlastně mě ani nepřekvapilo, že kniha je bestsellerem.

Ihned jsem se začal zajímat, kdo že je onen autor, a co tedy vše vytvořil. Vyšel mi až neuvěřitelný životopis.



Protože se vydávám zejména v létě do našich pohraničních hor, kde mě kromě vlastních vrcholů kopců a dalších přírodních krás zajímá i dálkový rozhlasový příjem pásma DAB+, případně FM, tak mě zaujali i další tituly tohoto autora světáka, který již navštívil 80 zemí světa a má i dobře zmapovanou naší vlast.

Čeká nás totiž dlouhé zimní období plné pracovních povinností s krátkými bílými dny, kdy takové studování naši přírody v teple domova, očima znalce může být příjemnou četbou, přínosnou motivací nejen na nějaké víkendy, kdy člověk sotva něco stíhá, ale snad už i na to věčné volné období, kterého se chce tolik starších ročníků hlavně ve zdraví a ještě aspoň přiměřené síle dočkat. Ironicky řečeno : ,, Jak překvapivé ,že ?" Ne, to bude raději někdo vlivný přemýšlet, jak zrovna  tuto část pracovitých lidí udržet v práci co nejdéle.

Ale, je to marný, je to marný, je to marný :-). ( Jáchyme, hoď ho do stroje.) 


Ještě se vrátím k té knížce.  Když jsem byl v dětském věku, tak jsem zjišťoval ( 70. léta), že český národ je takový národ melouchářů, houbařů a chatařů, zatímco Němci a ostatní západní státy jsou takovými cestovateli a návštěvníky různých přírodních krás, hradů, zámků atd. Samozřejmě, že za ta desetiletí, kdy jsme i my členy EU, tak sdílíme ty hodnoty podobné, byť si ten vztah k houbaření, rybolovu i chataření udržujeme.

Není tedy překvapující, že se rodí takováto díla, která chtějí podpořit turistiku a poznávání naši krásné vlasti i pro vlastní občany. Díky tomu vznikají opravdu překrásné projekty, které si může někdo dovolit absolvovat naráz a jiný zkrátka po etapách.

Jedním z těch projektů je přímo fantastická poutní cesta Blaník - ( Mělník) - Říp. Kdo z nás by řekl, jak krásná může být téměř údajně rovinatá krajina třeba mezi městy Kouřim a Pečky ?


Jan Hocek věnoval České republice několik publikací, se zaměřením na tradiční  regionální oblasti, ale také přišel, se zajímavými turistickými průvodci po dálkových trasách ČR, které tu jsou teprve pár let.


Tyto dálkové cesty propojují náš nejzápadnější bod republiky s nejvýchodnějším buď trasou přes severní pohraniční horstva, nebo přes jižní horstva. Třetím projektem je tedy spojení severu s jihem přes Mělník a Prahu. Letos se ještě připravuje publikace týkající se okruhu přes Jeseníky a pozorný čtenář zjistí, že už je také připravena trasa od západu k východu přes střed republiky.

To vše se dělá právě pro tu propagaci turistiky u nás, což je samozřejmě dobře. Je to až neskutečné množství publikací, které je v současnosti věnované jenom našim krajům, a to máme k disposici i zahraničí.

Slíbíl jsem tu tedy nedávno, že vám představím zase jednu kvalitní knihu, kde je pro Mělník čest být v ní, tak je to tu. Sám autor dokonce v knize píše, že chápe význam Řípu, ale představa, že by se měl vyhnout Mělníku a pokračovat přes Štětí a Roudnici nad Labem, se mu nelíbila. Říp tedy vyřešil tak, že vede  Stezku středozemím z Mělníka společně s poutní cestou Blaník-Říp podle kanálu do Mlčechvost, kde zase odkazuje na odbočku v podání Dvořákovy stezky vedoucí z Kralup nad Vltavou na horu Říp i vlastní poutní cesty.

Užívejte tedy volných dní a nezapomínejte i na pohyb venku.
















Žádné komentáře:

Okomentovat