úterý 11. ledna 2022

Z Mělníka je opravdu vidět až do Saska a hned několikrát. Největší dálky jsou zřejmě z Karlovarska. Lysá nad Labem vás zve na domácí mazlíčky a exotiku. Novinky a zábava pro vás z pivovaru Lobeč.

 

Všechno to odstartoval předloni v létě tento obrázek se zapadajícím sluncem, kde máte zcela vpravo na obzoru tajemný stožár, a který je součástí článku ....

https://soutok.blogspot.com/2020/06/z-melnika-je-mozna-videt-az-do-saska.html

Fakt, že za slušné viditelnosti bývají vidět nejen detaily kopečků Českého středohoří, ale dokonce i Krušné hory je mi znám již od dětství. Změnilo se však to, že jsem se postupem času nespokojil pouze s tím, že se dívám na krásnou krajinu, ale chtěl jsem vědět, na jaké kopce se dívám, a to zejména z našeho města.


U kopečků Českého středohoří to nikdy problém nebyl, protože výhledová tabule za vilou Karola v minulosti již několikrát byla, a jak jsem relativně nedávno objevil při Dni mělnických zvoníků


..., tak zvlášť výborné a opravdu krásné tabule najdete od roku 2014 ve vyhlídkovém ochozu věže chrámu sv. Petra a Pavla, které jsou dílem Martina Švece, jak se ostatně na tabulích dočítáme. Jenže i v tomto případě se turista, či návštěvník našeho města dozvídá, že jsou odtud vidět za dobrého počasí, také Krušné hory a tím to končí. To však dnes již leckteré fajnšmekry moc nenadchne a chtějí něco podrobnějšího.

Tak se dnes již občas třeba na Šumavě na některých rozhlednách setkáváme s tím, že stále častěji je souhrnný název pohoří Alpy popsán popisy jednotlivých vrcholků, které jsou z daného místa k případnému zahlédnutí .To však není u Alp s ostrými obrysy problém.


Krušné hory se jeví z Mělníka tak, jako táhlé ploché pásmo pohraničních hor bez výrazného vrcholu, a tak mnohdy končíme konstatováním, že se vlastně díváme až na samotnou hranici republiky. Ovšem, zapálenější turista, výletník, či zájemce o krajinné podrobnosti si všímá i takových věcí, jako jsou vrtule větrných elektráren, stožáry, nebo nejlépe i nějaké stavby na obzoru, hrady apod.

Jedinou stavbou ( budovou) v Krušných horách, která dosud upoutala na vyhlídce moji pozornost je téměř 60 km vzdálený hotel Komáří vížka na Komáří hůrce nad městečkem Krupá, kam se Soutok v říjnu vypravil. ( http://www.komarivizka.eu/)


Pak je k vidění občas několik vrtulí větrných elektráren zejména v blízkosti Teplic a dost dobrým pomocníkem vám může být mapa na stránkách ....


Posledním orientačním bodem jsou stožáry, ale zde je ta orientace neskutečně obtížná.


Pokoušel jsem se najít co nejlepší pomocníky, které máme často ve svých mobilech v podobě různých apek a nebyl to zrovna jednoduchý úkol. Konečně, každý má nějaké jiné požadavky, a každý program je stvořený nějak jinak. Jeden jsem vám tu již někde představil ( i loňská letní návštěva na Pálavě), ale i když není závislý na viditelnosti, pořizuje snímky krajiny i s popisem a je jednoduchý na ovládání, tak zatím vždy ukázal pouze kopce do vzdálenosti 51 km.

To pro Mělník znamená, že i když odtud můžete z věže očima vidět Ještěd ( nebo z polí nad Brabčovem), tak vám to zkrátka kopce ve vzdálenosti nad 51 km neukáže. Jeho předností je však rychlé užití a snadný fotozáznam pohlednice i s popisy vrcholů. 

 Asi 2. ledna jsem tak stáhl prográmek nový, který mi opravdu dělá radost a je utvořený do vzdálenosti 100 km. To už pro fajnšmekry na dálky, kteří se těší třeba jen pohledem na Krušné hory, nebo Krkonoše smysl opravdu má.

Bohužel nám však první dekáda ledna přinesla neskutečně špatné počasí, kdy jsme sotva viděli 13 km vzdálený Říp. Mohl bych zde jednoduše uvést jméno programu, ale nakonec jsem se rozhodl, že vám dám také prostor pro komunikaci. Napovím, že je mezi prvními v nabídce, a když ho nebudete i tak moci najít a zeptáte se, tak vám jeho název prozradím. Z praxe však vím, že si člověk váží věcí tehdy, když pro ně musí také něco udělat.

Program je tedy přesný zejména tehdy, když najedete šablonou nad viditelné pohoří, zmáčknete tlačítko stop a provedete foto z programu. To vám později třeba v teple domova pomůže si prohlížet podrobnosti. Nezobrazuje jen kopce, ale i mnohé další věci v terénu, ukáže je vám v mapě, načítá cíle podle zadané vzdálenosti a jeho velikou předností je zoom, který vám přitáhne určitou oblast a i doma tak ze snímku můžete zjistit právě díky zoomu i další turistické objekty.

Vzhledem k tomu, že nejsou podmínky viditelnosti, tak si jen můžeme udělat představu, co by asi kde mohlo být až vidět, ale je to překvapující. Zmíněný stožár na vrchním obrázku tedy bude nejspíše jedním z několika telekomunikačních stožárů na Cínovci, ale jak sami můžete vidět, tak v nabídce je i několik míst v Sasku a docela jsem zvědavý na oblast Kleiner Lugstein.

Jen to chce pořádné obrysy obzoru s pěkným východním slunečním osvitem :-). Teoreticky nám nabízí program pro určování kopců i tak vzdálené vrchy, jako jsou kopce až v Doupovských horách, a kdyby to šlo přidat ještě 15 km, tak by tam byl jistě i ten Klínovec, ale o tom je štěstí, náhoda, podmínky, možná i lepší Říp do tohoto směru, nebo návštěva ochozu ve věži chrámu. Sněžku program  od Skuhrova nabízel, protože je odtud asi 97 km vzdušnou čarou.



Výstaviště v Lysé nad Labem nám dává v pátek 14.1. a v sobotu 15.1. tradiční výstavu Náš chovatel, a jak vidíte, tak na únor je tam toho plánováno již mnoho. Vzhledem k cenám PID si dovoluji zvlášť pozvat ty, kteří si mohou dovolit jet už v pátek na výstavu. Vstupné 100 Kč a otevírací doba : PA 11-17, so 9-16.

Nechci se už hledat s obrázkem pivovaru v Lobči, ale na toto se podívejte :

Nejprve nějaký televizní dokument z tohoto kraje, který jsem snad už i viděl :


Pak vám prozradím, že do Mělníka na parkoviště Na Svini vozí prý každou středu dopoledne dodávkou pivo ( zvláštní čas) a najdete to všechno i s jednou další novinkou zde :

https://www.lobec.cz/      Nese to název Novinky z Lobče.

Závěrem vám přeji pohodu ve druhém týdnu roku 2022 a nezapomínejte třeba i na knížky, které jsou dobrým společníkem pro dlouhé zimní večery .-).

Aktualizace 15.8.2022 :

Odkazy na články pro obdivovatele západů slunce:





2 komentáře:

  1. Tohle je super článek. Myslím, že by to mělo vyjít i na nějakém magazínu se zajímavostmi jako třeba tip na výlet, pokud máte rádi tyhle východy Slunce. ;-) Protože co si budeme povídat, ten východ nebo západ Slunce, co máte vyfocený jako první fotku, tak ten vypadá fakt luxusně. Kam se za ním hrabe západ Slunce u moře. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc rád, že se Vám to líbí a dovolil jsem si udělat na konci článku nově aktualizaci o odkazy, které vás zde dovedou k obrázkům, které snad také potěší. Jinak dnes fotí západy slunce mnoho lidí a ani to nejsou zapálení fotografové. Fotografie potom vystavují na FBI a sklízí lajky i pochvalu. Moc děkuji za pochvalu, a také i proto, že tady nebývá zvykem nějak něco komentovat, či chválit. Děkuji.

      Vymazat