neděle 12. července 2020

Podíváte se někdy rádi na pohádky ? Víte, kde se nejčastěji točí scény s čerty ? Chcete navštívit místo natáčení minimálně tří úspěšných pohádek ? Vítejte na výletě, který nezabere ani moc času a přínos z něj bude velký.



Snad každý, kdo se někdy podívá na nějakou naši pohádku, tak musí v mnoha případech ocenit naši krásnou českou krajinu, ve které se pohádka natáčí a mnoho lidí i zajímá, jaký zámek , případně který další si v pohádce zahraje.

Je to vlastně taková naše česká záliba. Když na něco koukáme, tak jsme rádi, když víme, kde se to natáčelo a ještě větší radost máme, když můžeme říci, že jsme tam byli. Pokud jde o pohádky, tak si filmaři velmi často vybírají naše Liběchovsko a Kokořínsko, což je dáno i tím, že je tu nejen vhodná pohádková krajina, ale ještě je to nedaleko Prahy, což mnohým účastníkům natáčení vyhovuje.

Samozřejmě, že se také někdy točí v Českém ráji, ale úspěšným místem k natáčení bývá i Českosaské Švýcarsko, kde se nejen točí pohádky, ale třeba nedaleko od Jetřichovic i populární stará komedie Rodinné trampoty oficiála Třísky( z roku 1949).



A snad právě proto, že jsem měl poslední dobou nějak štěstí vidět několik docela pěkných pohádek s čerty, tak jsem se rozhodl, že jedno z těch nejslavnějších míst navštívím. Vždyť si člověk může říci, že tam byl osobně a zážitek je tím umocněný.


Místo se jmenuje Dolský mlýn a leží jen kilometr na jih od osady Vysoká Lípa, která patří administrativně pod Jetřichovice. Které pohádky nám připomíná internet ?





Cesta sem není náročná a lze ji samozřejmě spojit i s dalšími cíli, kterých tato část Čech nabízí mnoho a nejen slavnou Pravčickou bránu, nebo plavbu na lodičkách po Kamenici.

Vyjel jsem z Mělníka vlakem až v 8.52 hodin na slavnou Jízdenku na léto, ale můžete v jiném období zakoupit na mělnickém nádraží ČD regionální jízdenku DUK, která vás opravňuje celý den cestovat za 130 Kč po Ústeckém kraji a platí i na výletní lodi linek číslo 901 a 902, včetně všech vlaků a autobusů zmíněného regionu.


Osobní vlak z Lysé nad Labem vás doveze za hodinku do konečné stanice Ústí nad Labem - západ, kde si počkáte asi 10 minut na příjezd krásně tichého a klimatizovaného vlaku jedoucího z Kadaně do Děčína. ( 10.25)

Před nádražím v Děčíně je autobusová zastávka, ale můžete si zajít i na nedaleký autobusák. Hned na jeho začátku stál krásný autobus ( 10.40) s nápisem Jetřichovice, který mě za 37 Kč vezl asi hodinu po úzkých silnicích, kde byl mnohdy problém s vyhýbáním, ale to vás, jako cestující pálí asi tak, jako problém s parkováním a zaplacením parkovného.


Pro mě by byl takový výlet příliš krátký, a tak jsem vystoupil v Jetřichovicích, kde jsem navštívil tamní IC a vydal se na asi 10 km dlouhou trasu, která však trvala 4 hodiny, ale vy můžete jet autobusem až do Vysoké Lípy, kde má tato linka konečnou stanici.

Právě od hostince Lípa vás vede modrá značka necelý kilometr k cíli výletu. Ovšem, tak lehké to mít nebudete. Po čase totiž přichází prudké klesání 113 metrů dolů do 190 m.n.m. Musíte si dávat pozor, jak to na přírodních schodech již bývá, aby jste si neudělali výron kotníku apod. Dole u říčky Kamenice budete za necelých 20 minut.


Možná vás překvapí, že i zde se kdysi plulo na výletních loďkách, ale to je již vzdálená minulost. Prostředí vás zaručeně dostane, ale brzy pochopíte, že interiér mlýna má daleko k interiérům v pohádkách. To je právě to kouzlo filmování.

Ostatně, zrovna nedávno běžel již kultovní seriál Chalupáři. Externí scény jsou sice natáčeny v obci Višňová ( ve filmu Třešňová) na Příbramsku u Dobříše, ale interiér chalupy pana Humla a Císaře se točil ve studiu v Barandově.


Není třeba zde něco o Dolském mlýnu psát. Máte to na snímku níže a ve Wikipedii. Jen škoda, že jsem nikde nenašel, co vše se tu kompletně točilo. Ale, až budete někdy zase koukat na pohádku a uvidíte tento snímek, tak už budete vědět.



Zpátky jsem jel autobusem v 16.59, který jel tentokrát do Děčína přes Hřensko, kam přijel snad někdy v 17.40. To nebylo důležité, protože rychlík na Prahu jel v 18.02 a do Ústí nad Labem - hlavního nádraží přijel v 18.18. Pro mě bylo důležité, abych nevlezl do Regiojetu, který jel snad ve stejnou dobu také na Prahu, jen z jiné koleje, a samozřejmě by mi tam Jízdenka na léto neplatila.


Rychlíky do Kolína a Mělníka letos konečně jezdí už z hlavního nádraží. To vůbec koukáte, jak je možné, že to vůbec někoho konečně napadlo :-). Tak on to vyžaduje ten takt. Protože rychlíky z Děčína míří do Prahy, tak staví jen na hlavním nádraží. Zastávkové vlaky jedou z Děčína do Kadaně, tak staví na hlavním i na západě, odkud jezdí zastávkové vlaky k nám.

Rychlík na Mělník tedy odjížděl v 18.39 z hlavního nádraží, a pak ještě zastavil na zapadním nádraží, kde po přepojení lokomotivy na druhou stranu vlaku pokračoval na třetí střekovské nádraží. Spoj zastaví již jen v Litoměřicích, Štětí a na Mělníku je v 19.39.

Pokud jste tedy nejeli dlouho vlakem do Ústí nad Labem, tak mějte na paměti, že není třeba vystupovat na Střekově, že rychlíky, jako osobní vlaky z Lysé nad Labem již nekončí na západním nádraží, ale dovezou vás až na hlavní nádraží.


Českosaské Švýcarsko je krásné a stojí za několik návštěv. Dnes jsme se podívali na pohádkové místo. Vězte, že až uvidíte v nějaké pohádce stavbu, o které jsem psal budete potěšeni. A ještě více budete potěšeni, když místo navštívíte osobně, a pak mlýn uvidíte v televizi :-).








Žádné komentáře:

Okomentovat