sobota 30. července 2022

Co na vás čeká v srpnu ? Dny lidové architektury Středočeského kraje vás zvou do obce Vepřek, kde mají dostaveníčko příznivci vodních mlýnů. Další srpnové akce RMM. Web Můj Mělník v ohrožení ?

 


Máme tu poslední červencový víkend, venku buď prší, nebo se očekává déšť, a i když se chce občas někomu spát, tak já teď budu psát :-). Mimochodem, jak jen ten náš jazyk občas svádí k rýmům a veršům.

Začnu takovou věcí, která se dotýká všech, co se zajímají o mělnickou historii. Co to vůbec je ? Vše, co má spojitost s našim městem a časem. Nedávno jsem si třeba zakoupil knížku s titulem Mělník na starých fotografiích 1970-1989. Jenže, čas se nezastaví a utíká pořád pryč.

V letech 2007- 2011 jsem psal takový spíše fotografický web o  našem městě, který na mě samotného s odstupem let již působí zvláštně. Tehdy se totiž teprve  ta hlavní revitalizace města rodila a zase to vypadá úplně jinak, než dnes. Také jsme se tehdy prvně podívali třeba do středověkého podzemí ( 2005), do obranného městského systému, do chrámové věže......

Plno věcí bylo tehdy poprvé a v případě návštěv středověkého podzemí i nadlouho naposled. Jsou tu zaznamenány i věci, které dnes už neexistují. Takové Léto s párou na trati Mšeno-Mělník je již bohužel minulostí.


Přešel jsem v listopadu 2011 na tento web, kde jsem mohl více rozvíjet své četné záliby a navíc jsem zcela zapomněl, jak s původním webem pracovat, a jak se dostat do redakčního systému. Od té doby mi již asi dvakrát přišel e-mail, kde jsem byl upozorněný, že bude můj web zrušený. Naposledy to bylo takovým stylem, že jsem varování sotva zaznamenal a byla mi dána taková nenápadná možnost k záchraně webu, ale u elektronických médií nemůže člověk nikdy s jistotou tvrdit, že něco zachránil.

Přitom mi pochopitelně vše dalo práci i spolklo čas a nějakým způsobem jsem v minulosti zkoušel již stránky zálohovat pro případ zániku, aby mohly být případně materiály pro zájemce uchovány. Navíc jsou všechny archivní věci takovou pokladnicí, která se čas od času může hodit a bývá vynášena na světlo. Protože je to však týden, kdy jsem byl varován, že je docela možné, že web do tří týdnů zanikne, tak i přes stažení stránek do záloh je to samozřejmě příležitost, abych vás na stránky znovu pozval.

Trošku to připomíná konce legendárních kapel, kdy vykřikují, že jde zaručeně o poslední koncert, ale já to udělat musím, protože ten web mi může společnost opravdu zrušit, a i když se třeba s obsahem někdy v budoucnu setkáte i zde v nějakém článku, nebo seriálu, tak už to ale nikdy nebude ta originální webová adresa, na kterou se budete moci kdykoliv připojit.


Skoro mi přišlo, že společnost ( ta co vám umožňuje provoz zmíněného webu) tak nutí blogery, aby si museli další práva kupovat. To mi přijde až tragikomické a nespravedlivé ke čtenářům. Nicméně tu vidím určité srovnání. Nikdy mě nezajímalo, jak a proč se jmenují mělnické ulice tak, jak se jmenují. Prostě mě to samotného nikdy nenapadlo, protože mě zajímá veřejná doprava ( spíše linky), historie i třeba rozhlas od bodu ,,C" až po bod N" . Všimněte si, že nepíši od ,,A" po ,,Z".

Teprve, když jsem si loni na Vánoce přečetl knížku Uličník, která vznikla díky nakladatelství Baron a určité podpoře MOOS, tak jsem si uvědomil, že mě určitým způsobem zaujala, byla mi tedy přínosem, že dala někomu dost práce, a že bychom to vše vůbec neznali, kdyby tu nebyly ty různé okolnosti určité dobré spolupráce. A tak je i logické, že mám také určitý vztah k tomu, co jsem zmapoval na zmíněném webu, a co vlastně mapuje život zde na Mělníku asi v období let 2002 - 2011. Proto tedy ty odkazy a snaha, aby to čas od času vyšlo na veřejnost.

 Protože to tu bylo, je...

 a nemám rád, když se něco objevuje v šesti médiích a jiná věc vypadá tak, jako kdyby měla být pro veřejnost nějakým zakázaným materiálem, o kterém nemá nikdo vědět.

Vždyť je to také naše minulost, jen mladší a byli jsme tehdy o nějakých 10 - 20 let mladší :-). Fakt je, že to město je dnes barevnější, než před revitalizací, nebo na jejím prahu.




Co na vás tedy čeká v srpnu, aneb co vám nabízí RMM v srpnu ? Nejpřínosnější je interaktivní článek. Dovolte mi však předem několik poznámek k akci, která se koná ve Vepřeku.

Zrovna jsem tu nedávno o této obci psal a není bez zajímavosti, že mlýn stojí na křižovatce, kde odbočuje ulice, která byla kdysi silnicí do Mělníka. Mlýn leží na Bakovském potoce, který má větší délku, než Pšovka, Liběchovka, nebo Košátecký potok.


Jedním z lidí, kteří pronesou řeč bude i majitel liběchovského mlýna pan Dušan Thurzo.


RMM - srpen - Kogi v ČR, Kocour Švarcík, Vodní mlýny...

Vážení a milí příznivci Regionálního muzea Mělník,

 

Léto v muzeu je v plném proudu a my se těšíme na setkání s Vámi při srpnových akcích:

V úterý 9. 8. v 17:00 si nenechte ujít jedinečnou příležitost setkat se s domorodými indiány (strážci světa ze Sierra Nevada). Beseda s názvem Kogi v České republice se koná v muzejní kavárně.

Kocourek Švarc se na Vás těší ve svém zbrusu novém kožíšku ve středu 10. 8. v 9:30 hod. Projděte se Mělníkem s kocourkem Švarcíkem!

V sobotu 13. 8. zavítejte na Den lidové architektury ve Vepřku, zaměřený na historii vodních mlýnů na Mělnicku.

V sobotu 27. 8. malé i velké potěší druhý ročník Řemeslného dne ve skalním obydlí ve Lhotce.

 

Na září připravujeme:
2. 9. v 19:00 Jak jsem vyhrál válku - představení Divadla A. Dvořáka Příbram v přírodním areálu (na hřišti) ve Lhotce u Mělníka...Vstupenky v předprodeji.

13. 9. v 17:00 Křest publikace Pověsti z Mělnicka, Neratovicka, Kostelecka a Kralupska.

Přeji Vám příjemné letní dny!
Kristýna Frelichová, DiS.
PR a propagace


Pohodový víkend!


Žádné komentáře:

Okomentovat