sobota 23. července 2022

Z Mělníka letí pozdrav do Řecka. V současných horkých dnech si i vy můžete vyzkoušet naladění velmi vzdálených stanic na FM. Stačí vám běžné přenosné rádio, které máte doma.

 

Přátelé, máme tu dovolené a mnozí nyní cestujeme, nebo jsme již relativně docestovali aspoň ve smyslu výletů, které připadaly i na všední pracovní dny. Obvykle se setkávám s  logickou otázkou : ,, Tak kde jsi cestoval ?"  Lidé jsou prostě zvědaví a chtějí typy na dny volna, kdy se třeba mohou vypravit i někam dále, nebo tam i delší dobu pobývat.

Již jsem se chystal k napsání nějakého toho cestovního článku, protože výlety mám velmi rád, ale je tu přece jen něco aktuálnějšího, čím se můžeme prakticky každý při troše štěstí potěšit, když to zrovna vyjde. I ty horké dny, kdy se nám vůbec nikam nechce, tak nám na některých místech dokáží připravit určitou zábavu.

Stačí vám k této zábavě docela obyčejné domácí rádio s FM ( VKV), které mnozí jinak ani neposloucháme, nebo snad jen sporadicky. V horkých dnech je v pásmu totiž šance ulovit nějaké vzdálené, až exotické stanice, které hrají třeba jen několik málo minut, pak zmizí, nebo je nahradí stanice jiná a třeba se ještě na chvíli i vrátí, aby nadobro zanikly. jak je to možné ?

O tom se již na internetu ani moc čerstvě nepíše. Předpokládá se, že koho to zajímá, tak to ví, nebo si to najde. Strůjcem všeho je takzvaná nepředvídatelná vrstva Es asi ve výši kolem 110 km, která rozhlasové vlny odráží zpět k zemi, ale lépe o tom již třeba jeden vybraný odkaz, který je také poněkud zastaralý:

https://kmitocty.cz/?p=5394


Rádio Salzburg vystřídá hned v úvodu stanice ERA 2, která je na kmitočtu 94.8 MHz šířena z vysílače Volos pro město Larisa a jeho okolí. To je způsobeno odrazem od cca 110 km vysoké vrstvy Es. Vzdálenost z Mělníka je k vysílači 1 390 km. Pro FM ( VKV) pásmo jde o slušnou vzdálenost.

O aktivitě vrstvy Es nemusíte na první pohled ani vědět. Někdy sice slyšíte na pásmu různé hvízdání, pištění i další pazvuky, nebo vám hrají tři stanice do sebe, ale někdy vše vypadá, jako že se vůbec nic zvláštního neděje. Běžně naladíte naše české stanice tam, kde mají být a jen praxe vám dá větší šanci vybrat vhodný kmitočet.

I při tom množství a zahlcení pásma našimi stanicemi je pořád několik kmitočtů, kde stojí za věc se zastavit a chvíli hodnotit situaci. Jsou to místa, kde žádná naše stanice není a ani není tendence rádia, se na ni dolaďovat. Řada přijímačů má totiž automatické dolaďování silných domácích stanic. Kde tedy ta volná místa co nejrychleji najít ?

Také nerad zdlouhavě ladím po desetinkách celé pásmo, a i to je důvod, proč mi spíše vyhovuje pásmo DAB+, než FM, ale na druhou stranu tu máte mnohem větší a častější šanci na vzdálenější úlovky, jakých se u DAB+ jen těžko dočkáte. Takovým zajímavým kmitočtem je třeba frekvence 94.8 MHz. O výhodné lokalitě ani psát nebudu. Pro mě je to jednoznačně vyhlídka za mělnickým zámkem. 

Zkušenosti ze zimních inverzí tu dokazují, že právě na zmíněném kmitočtu, se tu podaří vzácně naladit rakouskou rozhlasovou stanici Rádio Salzburg, který vysílá z vysílače Gaisberg nad městem. Ten má nadmořskou výšku 1 288 metrů a je od nás vzdálený přesně 300 km. Jenže, tak jako se mění příroda a pěstujeme u nás dnes plodiny, které byly před 50 lety výsadou Středomoří, tak se děje něco i v éteru.

Letos totiž v měsíci červenci poslouchám náhodně Salzburg již podruhé a kvalita se chvílemi blíží pražským a dalším domácím stanicím. Dalším zajímavým kmitočtem je 98.5 MHz, kde se někde pohybuje rozlezlá naše Čro-Vltava. Populární vysílání profláklé stanice Bayern 3 nejčastěji naladíte z pohraničních pohoří, ale když to náhodou hraje i na 98.5 MHz, tak si buďte jistí, že tam máte alpský vysílač Wendelstein ( 1 838 m.n.m.). Ten je od nás vzdálený 345 km, ale díky své nadmořské výšce nebýval dosud tak vzácný, jako bližší a nižší Gaisberg.



Jako rybář si připadám, když prutem ( teleskopem) hýbu sem a tam a měním stanice na naladěném kmitočtu. Bohužel při této ukázce opadly podmínky a změna polohy teleskopu již vzdálenou řeckou stanici nevrátila. Zřejmě se jedná o státní stanici ERA 2 z vysílače Volos pro město Larisa.

Až potud jsme tedy stále na úrovni teorie, ale vrstva ES s tím dokáže pěkně zamávat. Však jsem tu nedávno zmínil fotbalový zápas Portugalsko- Itálie, který vysílala s velkou pravděpodobností stanice až na portugalském ostrově Madeira.

http://soutok.blogspot.com/2022/06/radio-je-skvelou-hrackou-nejen-do.html

Uplynulý týden přinesl také vzrušení. Nejprve se na stejném kmitočtu ( 94.8) objevilo arabské vysílání, které se topilo v silném šumu, ale orientální hudbu šlo identifikovat. To pak krátce vystřídala španělská stanice, kde mluvil nějaký moderátor a v závěru již byl na frekvenci vysílač ze Salzburgu. O jaké  vysílání z  Orientu mohlo jít ?

Když použijete logické přemýšlení, tak je pravděpodobné, že právě španělská stanice vám určila směr šíření. Nejde tedy zřejmě o Přední východ a Egypt, ale spíše o čtveřici států Libye, Tunis, Alžírsko a Maroko. Pomoci vám může ve vyhledávání podle kmitočtu tato interaktivní mapa:

https://radiomap.eu/cesky

Tou jsem se zatím nezabýval a nutno říci, že mi hudba v rádiu silně připomínala stanici Babnet Tunisia z Tunisu, kterou jsem měl mezi netovými stanicemi různých druhů etnické hudby. Tady je to pole možností zřejmě širší a hned to vysvětlím na druhém případu.

Aktualizace po článku : Prověřil jsem to. Pokud by šlo vyloženě opravdu o kmitočet 94.8 MHz, který je ověřený příjmem rádia Salzburg, tak ten má v celém pásmu pobřežní Afriky pouze marocký Rabat. Neuvěřitelné. Ovšem, opravdovým dokladem jsou vždy RDS a hlášení stanic, pokud je ulovíte.

Ve čtvrtek večer jsem si totiž připadal tak, jako rybář a uvidíte to na druhém videu. To již byly podmínky značně na konci a dominoval Salzburg. Ovšem, pouhé přizvednutí antény již znamenalo příjem řecké stanice vzdálené 1 390 km. Chtěl jsem to předvést opakovaně, avšak podmínky mi to dovolily v danou chvíli pouze jednou a zdá se, že i první videosekvenci jsem zvládl na poslední chvíli.

To je prostě někdy tak, jako když utne. A jak se dopracujete k názvu stanice ? I řeckou hudbu již tak nějak znám z netu a zde bylo výhodou, že Salzburg přímo potvrzoval frekvenci 94.8, do které se vlastně řecká stanice promítla. Podle mapy v odkazu sdílí tento kmitočet pouhé dvě stanice ve dvou řeckých městech, a tak se otevírá prostor pro další pokusy již na internetu.

Tady totiž už stojí za řeč zkusit napsat do Řecka, třeba se dočkat nějaké odpovědi a možná i QSL- card. Inu, zábava kolem nás má řadu tváří :-).


Žádné komentáře:

Okomentovat