čtvrtek 13. ledna 2022

Poslední sobotu v lednu se chystají na Nedvězí všechny tři turistické kluby okresu Mělník. Finální pozvánky na slavnou akci z Neratovic a Kralup nad Vltavou. Neuvěřitelné, Rádio Patriot pro Střední Polabí začalo opět vysílat.


 Nedávno jsem  navštívil vitrínu Kčt-Vht Mělník, abych se podíval, zda již nezahlédnu nějakou informaci o připravovaném Zimním přechodu vrchu Nedvězí. Tu jsem skutečně objevil a vznikl článek ...

http://soutok.blogspot.com/2022/01/program-regionalniho-muzea-v-mesici.html

Jenže, zimní přechod tohoto vrchu patří pravidelně do programu všech tří turistických klubů v okrese, a tak se nyní podíváme také na pozvánky  klubů z Neratovic a Kralup nad Vltavou. Ostatně, autobus z Neratovic pravidelně zastavuje také před mělnickým nádražím ČD, odkud vyjíždí na akci autobus objednaný Kčt-vht Mělník a dává tak mělnickým zájemcům o akci možnost vyrazit na tak trochu jiný program ( trasa, cíl i čas odjezdu), byť se stejným hlavním cílem. 


První pozvánka patří KČT Kralupy nad Vltavou. Ti vychází na akci ze Zakšína a končí v Dubé. Odjezd z Kralup nad Vltavou již v 8.00. Termín mají tentokrát všechny tři kluby stejný ...29.1.2022.


Organizátorem neratovických turistů této akce je tradičně pan Zach. Také z Neratovic odjíždí autobus ráno v 8 hodin a trasa pochodu bude ještě doladěna. Proto sledujte stránky ...

https://www.kct-nera.cz/  Pozor, autobus s neratovickými turisty, se vrací z akce tradičně o něco později :-).


Je tomu rovných 11 měsíců, co otec myšlenky regionálního rádia pro Střední Polabí Pepa Podolák s určitou nostalgií oznámil po sedmi letech činnosti ukončení vysílání Rádia Patriot na internetu.

Internetová rádia nemají snadný život. To není žádné FM (VKV), kde snad každý zná stanice, jako je Frekvence 1, Evropa 2, Bonton, Rádio Beat atd. atd. To není ani pásmo DAB+ , kde se stanice, jako Hlas Prahy, nebo i německé Schwarzwaldradio, se stávají u domácích vlastníků přijímačů nové éry pojmem.

 V Německu si to uvědomují a dokonce tu již  máme případy, kdy někteří zejména mladší posluchači napsali moderátorům do Bádenska, že jejich stanici poslouchají v českém multiplexu 7C ( druh programu : oldies)  a ti jim na oplátku zaslali děkovné e-maily.

Pepa Podolák je novinář, moderátor různých akcí, moderátor v několika rozhlasových stanicích ( například Rádio Jizera ... dnes Signál), ale také fanda undergroundové hudby i rebel. Na internetu toho o něm najdete dost, tak jeden odkaz za všechny ....


Rádio Patriot hrálo hudbu, kterou jinde jenom tak neuslyšíte. Posluchač se dozvídal o dění mezi Kolínem a Mělníkem tak, jak se dařilo redakci rádia přicházet k různým zprávám. Někdy nabízelo rádio věci, které mi zde na Soutoku dodaly určitou inspiraci.




Největším problémem stanice, jak jsem však již psal je to, že je zkrátka jen na internetu a ani v mém speciálním internetovém rádiu není v nabídce českých rádií. Také s hudbou je to trošku potíž. Na jednu stranu voláme po jiných žánrech, než jsou kolovrátky Fajn rádií, ale přitom nejsme zcela navyklí pravidelnému poslechu undergroundu, nebo ho ani nevyhledáváme, byť i do tohoto druhu hudby se lze zaposlouchat.

Je ale také pravdou, že každý máme v hudbě k něčemu blíže, a když už jsem se někdy cítil přesycený jinak líbivým světovým pop- rockem, tak jsem snadno ladil  lidovou hudbu z Řecka, Alp, Balkánu, Madagaskaru, Brazílie, nebo Tichomoří, o čemž tu vypovídají četné seriály z obou oblastí žánru. Ostatně, pěkné kusy bychom našli i v opeře a vše je vlastně o náladě.

Pepa Podolák tedy dne 11.1.2022 v 11 hodin ( jak mi jen to datum se spoustou jedniček něco připomíná :-))). restartoval Rádio Patriot. Po pouhých 11 měsících. Je to fakt bojovník a rebel, jak o sobě píše :-) Nezbývá mi, než držet palce, ač jsem svůj názor kdysi napsal do tohoto článku ....


.... a představte si, že ho Pepa objevil a vítězoslavně mi oznámil, že : ,, rádio Patriot žije !"

Rád bych vám zde napsal, na jakém kmitočtu, nebo na jakém kanále lze stanici poslouchat, ale mohu dát jen odkazy na internet : 



Nicméně, ať už jste přáteli undergroundu, nebo vám to zase až tak v tuto chvíli možná mnoho neříká ( a že se tam najdou zajímavé skladby), tak si myslím, že rádio, které by zastřešovalo zpravodajsky oblasti při řece Labi prostě špatnou myšlenkou není.

Horší to bude vždy v hudební oblasti, kdy si někdo během života utvoří svůj posluchačský záběr a i sebezajímavější zpravodajské rádio z několika regionů může ztratit část posluchačů tím, že nejsou třeba ochotni poslouchat výše zmíněné kolovrátky, rap, nebo naopak oldies, krom toho, že máme mnoho dalších zájmů.

Lepší výchozí parketa pro takovou stanici by bylo FM, nebo DAB+, ale taková situace zkrátka není.

Na samý závěr dnešního článku mi dovolte ještě jednu věc. V jedné legrační scénce imituje známý komik Zdeněk Izer ....https://cs.wikipedia.org/wiki/Zden%C4%9Bk_Izer ...
již legendárního moderátora Přemka Podlahu z pořadu Receptář nejen na neděli. Je to taková scénka o jednoduchém stroji, který v závěru scénky vybouchne a jeho autora i moderátora, který se chtěl s autorem bavit právě jen o tomto stroji, tak je oba nejen ozdobí sazemi v obličeji, ale i odhodí o tři metry dále k záhonku.

Izer ( Přemek Podlaha) si sundá očouzené brýle a pokračuje : ,, No tak, když už jsme nyní  zde u těch vašich obřích kedlubnů, tak nám tedy o nich něco povězte."

Když už tedy píši o rádiu, tak si připomeňme, že na středních vlnách skončil Český rozhlas, nyní se k podobnému kroku chystají i na Slovensku a pro zájemce je tu nová éra objevování vzdálených stanic na zatracovaných středních vlnách SV :-)).




Žádné komentáře:

Okomentovat