neděle 30. ledna 2022

Silný vítr dnes vypnul i vysílání Rádia Patriot - rádia pro Střední Polabí. Únorový trh zvířat, exotika, domácí mazlíčci, to je akce, která je již za dveřmi. Jaké výstavy a akce nás čekají na Mělníku v únoru ? Bude ještě někdy Mělnický okruh ?


Za vším je třeba hledat člověka, protože bez těch lidí by ty určité projekty vůbec nebyly. Už jsem to tu kdysi psal, že jsem tehdy objevil webové stránky Rádia Mělník ( neplést s Dětské rádio Mělník).


Rádio Mělník byl tehdy společný textový webový projekt Jaromíra Tůmy a dalších dvou lidí, kde jsem se prvně na jaře roku 2014 dočetl o jakémsi Rádiu Patriot - rádiu pro Střední Polabí se sídlem v Nymburce. Projekt to byl zajímavý, a protože je rádio tak trošku dalším mým hobby, tak mi dovolte malou úvahu.

Vždy se najde čas od času nějaký ten jedinec, nebo skupina lidí, kteří zatouží mluvit do mikrofonu, pouštět obvykle písničky, přijít s nějakou zprávou, či rozhovorem a samozřejmě mít i řadu příznivců. Jenže to není vůbec z mnoha důvodů žádná legrace, jak se to může zejména mladým lidem bez zkušeností a pod rouškou tradiční mladistvé romantiky zdát.

Nedávno jsem podobnou zkušenost zažil právě v pásmu DAB+, kde se objevila rozhlasová stanice s jednoduchým názvem Západ a slyšet byla zejména na Karlovarsku, ale i v Praze, na Plzeňsku a na takových strategických místech, jako je Mělník. Čekáte, že tam byly nějaké zajímavé informace z Karlovarského kraje a střední proud, který by oslovil širší spektrum posluchačů ? Zapomeňte, jen šlo o proud písní fajnkolovrátků bez jediného lidského slova.

Přitom tou dobou počalo vysílat i rádio Hlas Prahy, kde se redakce opravdu přiblížila mým představám. Slovo prokládané písněmi od oldies až po současnost v rozumném poměru tak, aby se posluchač něco z regionu dozvěděl a hlavně užívali hojně slade-show. To je velmi důležitá věc nového věku vysílání a dnes ještě ne moc doceněná.

V rádiích totiž pracuje řada mladých lidí, kteří se chtějí hlavně dělit o hudbu, která je oslovuje a někteří posluchači zase spíše chtějí informace. Slade show vlastně mohou vyhovět do jisté míry oběma stranám, pokud je stanice tzv. umí cpát pod tlakem do éteru a nejen zase jenom zprávy ( obrázky) o písničkách a deskách.

Ta myšlenka, že by tu byla rozhlasová stanice, která by jakoby symbolicky zastřešila celé Polabí od Kolína až po Mělník je krásná, ale je tu spousta ale, která měla na svědomí, že rádio asi na 11 měsíců zaniklo. Hlavní náplní stanice je totiž přece jen hudba, ale ne taková, jakou známe z FM. Pepa Podolák chce hlavně pomáhat v popularitě začínajícím kapelám z regionu, což náš posluchač na jednu stranu chápe a přesto mu to připadá zvláštní a ojedinělé, což opravdu je.

Největší nevýhodou této stanice je, že si ji můžete pouštět pouze v tabletech a PC po netu, a nově i stream v mobilních telefonech. Nikdy se nedostala na FM, nebo nevykročila do světa DAB+. Přesto stanice své příznivce má a i já vzpomínám na jeden rockovější den snad i s příměsí puncku, kdy se mi od rádia ani moc nechtělo.

Když jsem se tak dnes podíval z okna, jak tam vítr venku řádí, tak mě napadlo kouknout na FB Patriotu a dočetl jsem se, že jim tam vichřice v Nymburku dokonce vypnula elektřinu.

A kde se můžete podívat na zprávy ze Středního Polabí ? Kde si můžete poslechnout hudbu, která se jinde nehraje a není ani součástí krásné etnické hudby z různých států světa ?



Takto bych si vysílání pro určitý region představoval asi já, ale to by zase vyžadovalo něco trošku jiného :


Tam by asi musela mít regionální hudba své extra pořady. Jinak by musel moderátor chrlit zprávy dle nějakého klíče tak, jako z kulometu a hudební fláky zkracovat tak, jako to kdysi dělalo slavné populární rádio Luxembourg. Fakt není jednoduché něco vymyslet, pokud bych to tedy měl aspoň pro zajímavost vymyslet já :-). Kdo znáte Soutok, tak víte, že se i rád zamýšlím nad tím, co by se s čím dalo také ještě dělat.

Aktualizace v 17.30:

No jasně, už se trochu zapomnělo na Interprogram rádia Praha. Tam se dopoledne hráli obvykle anglické písničky ( Suzi Quatro, Hot Chocolate...) a zatímco prvních 15 minut  každé hodiny se mezi nimi mluvilo česky, tak se pak ještě vystřídala němčina, angličtina a francouzština.

 Ruština měla své zvláštní vysílání po 12. hodině, ale to již celá republika ladila Hvězdu, kde ve 13 hodin začínal nejpopulárnější pořad dne ,, Pozor zákruta !" Znělka je na youtube.com. ( Seriál o rádiu z listopadu 2011). Píši tedy například o 70. a 80. letech.  Když vyměníte ty jazyky za městské lokality, tak dojdete k tomu, proč mě napadlo třeba i takové schéma. Ale, zapomínání a znovuobjevování je také součástí života. Historie má smysl :-).

Aktualizace 31.1. ve 12 hodin :

Protože dnes nemusím do práce, tak jsem si mohl dovolit vzít sluchátka a poslechnout si Rádio Patriot. A celkem pohodová spokojenost. Nejprve rozhovor Pepy s nějakou mladičkou výtvarnicí z Českého středohoří, která se považte klidně ponoří do ledové vody a maluje v ní třeba i při -15°C 40 minut obraz. Po 12 hodině přišla směs hudby pěkných  občas neznámých, ale melodických skladeb nejen z Čech, ale zazněla zcela nenásilně i vložena například od  ACDC skladba Money talks.

S vývojem programu, jeho stavbou i nápady se dá jistě kouzlit. Vždy se najde někdo, kdo se rád naladí a někdo, kdo se zase po chvíli třeba odladí. A jako dlouholetý posluchač a příznivec slavného hudebního Rádia Luxembourg si nevymýšlím. Je to však také hodně  o času, chuti a hlavně i o té dostupnosti toho média každého potenciálního posluchače. A tady je asi škoda, že stanice, která hraje vlastně originální hudbu, tak je téměř neznámým pojmem, neboť není v diskutovaných hudebních rozhlasových pásmech.




Z RMM tu mám kromě celkového přehledu na měsíc únor 2022, také již nějaké textové pozvánky, tak se to sem pokusím nějak dát.

Mělnické muzeum na vlně umění

V lednu proběhla v mělnickém muzeu vernisáž výstavy s názvem Zátiší. Autorky vystavených děl jsou absolventky vzdělávacího programu akreditovaného MŠMT, původně vyhrazeného pro vyučující výtvarné výchovy. Štětců se však poslední dobou chopily nejen pedagožky, ale také lékařky, úřednice a podobně. Náměty prací vycházely z neotřelých pohledů na okolní svět. K vidění jsou mj. pohledy do nitra květin, motýlí kusy, či momenty překvapení ala Aladin.

Obdiv návštěvníků zaznamenaly taktéž neotřelé parafráze děl světových mistrů, Picassa, Braqua, či Filly. Svou tvorbu představily a osvědčení o absolutoriu kurzu obdržely tyto autorky: RNDr. Jana Danišková, Mgr. Petra Hakenová, MUDr. Jana Hůlková, MUDr. Dagmar Karbanová, MUDr. Ivana Mikušová, MUDr. Romana Přibylová, MUDr. Zdenka Šubrová, Jitka Vodolanová a Věra Zmeškalová.

 Vernisáž uváděly PaedDr. Irena Wenkeová, garant a lektorka tohoto vzdělávacího programu společně se zástupkyní ředitelky muzea Mgr. Jitkou Královou. Poetické hudební vystoupení připravili učitelé ZUŠ Mělník Mgr. Martina Hůtová a Ladislav Starý se svými žačkami Laurou Komárovou, Annou Marií Englickou, Lucií Brožkovou (klavír) a Ráchel Hamplovou (trombon) pro více než padesát vzácných kumštu milovných hostů vernisáže v čele s místostarostou města PaedDr. Milanem Němcem. Návštěvníci si pochvalovali umělecký zážitek výtvarný i hudební. Ve vstupních prostorech Regionálního muzea Mělník je výstava k vidění do 27. února.

Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923



Jak dále vidíte, tak je na obzoru již také po odmlce Mělnický masopust.


Na závěr se dnes podíváme na výstaviště do Lysé nad Labem, kde se dle mého názoru schyluje k docela hezké akci, tak kdo máte zájem, tak si to poznamenejte.

Tradičně navštěvuji také stránky města Mšena, ale zatím není, co bych zde mohl nabídnouti. Když se nad tím tak zamýšlím, tak covid-19 dal opravdu ránu společenským akcím a ty opravdu krásné a slavné akce nám skončily v roce 2019.

Navíc se ke mně dostala někdy v prosinci informace, že se prý vůbec ani snad neuvažuje o dalším uspořádání takové pěkné akce, jakou byl Mělnický okruh, a která díky covidu -19 slušně zapadla do minulosti. Tvrdit to pochopitelně nemohu, protože by to někdo mohl považovat za nepodložené klepy, které někde někdo vypustil a já je lacino použil, ale na druhou stranu po kliknutí na následující odkaz se zdá, že téma opravdu nějak zmrzlo.

To je ale třeba téma pro nějaké opravdové veřejné médium, které se může ptát. Soutok je jen takový magazín, který si pohrává s nápady, zájmy, nebo i otázkami, které se momentálně třeba i jen během psaní utvoří.


Zima tedy bude ještě dlouhá, nevlídné počasí nedodává mnoho optimismu, ale musíme se se vším nějak vypořádat.

Úspěšné vykročení do 5. pracovního týdne roku 2022, kdy se posuneme do měsíce února !


Žádné komentáře:

Okomentovat