čtvrtek 14. října 2021

V rámci Mezinárodního dne archeologie přichází sobotní pozvánka RMM na středověké hradiště Zámka nad řekou Vltavou v Bohnicích. Ludmila podruhé. Lysá žije exotikou. Den Středočeského kraje.

 


Před námi je první víkend po volbách a počasí nám během týdne ukázalo, že také existuje něco, čemu říkáme pravé podzimní počasí. Mlhy sice na mělnický kopeček ještě nedorazily, ale déšť, chladno i zatažená obloha tu již byly.

Máme před sebou také poslední dva týdny letního času a možná je to chvíle k zamyšlení, zda se někam ještě nepodíváme, než nám třeba zapadají i nižší kopečky sněhem. Ať už vás napadne cokoliv, nebo ať už dáte spíše přednost nějaké úplně jiné činnosti, než je cestování, tak moje první pozvánka míří tentokrát na kraj Prahy.

Archeologická hradiště mají svoji romantiku a zvlášť tehdy, když se nachází někde nad řekou. O tom ostatně vypráví článek ....



Můžeme je navštěvovat individuálně, nebo můžeme využít situace, kdy je veřejnost  na taková místa pozvána i s obvykle velmi pěkným výkladem, což se jistě vyplatí. Tentokrát jde o hradiště Zámka v katastru hlavního města, které se tyčí vysoko nad údolím řeky Vltavy a rovněž nabízí krásné rozhledy do kraje. Soutok má sice za lubem již delší dobu zcela jiný výlet, ale jelikož jsem v roce 2015 například podle Vltavy putoval z Holešovic až do Kralup nad Vltavou, tak mohu tuto oblast k návštěvě jedině doporučit.


Jde o akci RMM a po jejím skončení si můžete udělat například krásný pěší výlet třeba směrem do centra města.


Tento rok je pochopitelně ve znamení výročí 1100 let  od úmrtí kněžny Ludmily, a tak není divu, že se v parčíku za kostelem sv. Ludmily koná již druhá výstava na toto téma. Den se nám již významně zkrátil a ne každý má chuť i čas ve všední den popocházet od tabule k tabuli a trošku se v té historii vzdělávat, ale možnosti tu jsou.

Pokud se rozhodnete o víkendu jen pro procházku, tak je to určitě možnost k zastavení se. Díky technice se však můžete zastavit i jen na chvíli s mobilem, či fotoaparátem, a pak si vše přečíst v pohodlí domova.




V nedaleké Lysé se již připravuje vše pro milovníky exotiky. Na akci je ještě čas, ale je dobré o ni vědět. Akce v Lysé nad Labem jsou periodické akce, které mají již prakticky svůj každoroční termín.

Poslední dnešní pozvánka již patří významnému dni, kdy si hlavně připomeneme, že před 103 lety vznikl samostatný stát Čechů a Slováků. Hezký víkend !



Žádné komentáře:

Okomentovat