neděle 3. října 2021

Program akcí RMM na měsíc říjen. Výstavy na výstavišti v Lysé nad Labem. Stavba obchvatu aktuálně, aneb panoramatický snímek hlavní části. Do voleb zbývá pět dní. Bude Mšenka opět jezdit ?


Jsou víkendy, kdy je venku opravdu krásně, pracovní flexibilitu po vás nikdo nežádá a člověk si dokáže snadno představit nějaký krásný výlet, nebo aspoň procházku. Přesto spousta lidí potřebuje aspoň občas někde něco udělat, třeba někomu i něco slíbili, nebo jedou na nějakou oslavu. Někdy je té práce i více.

Pro blogera to znamená jistou improvizaci, pokud  nechce nechat zamrznout blog delší dobu na nějakém článku. Navíc jsem i já čtenář, a tak vím, jak jsem rád, když je někde zase něco nového.

Máme tu nový měsíc, přišly mi opět pozvánky na výstavy z RMM a takříkajíc, se mi hodí nyní dvojnásob. Podívejte se tedy na úvod článku, jaké akce pro nás chystá RMM v měsíci říjnu a nutno dodat, že činnost RMM není rozhodně omezena pouze na prostory muzea.

Vážení a milí příznivci Regionálního muzea Mělník,

 

srdečně Vás zveme na říjnové výstavy a programy:

Již tuto sobotu (2. 10.) si nenechte ujít tradiční Festival ptactva. Sraz před budovou muzea v 8:00 hod.


V sobotu 16. 10. vyrazte s námi na Mezinárodní den archeologie na komentovanou prohlídku pravěkého výšinného sídliště a raně středověkého hradiště Zámka u Bohnic.


28. 10. přijďte na Dne Středočeského kraje. Čeká Vás program s bábou z mokřin na výstavě Jedu v jedu, archeologická přednáška, koncert sboru Chrapot, nebo popletená expozice...

Výstava Jedu v jedu s interaktivním koutkem pro děti, hádací lavicí, mikroskopem i jedovou chýší je pro Vás otevřena denně kromě pondělí 9-12 a 12:30-17 h.

Celkový přehled akcí naleznete v příloze.

 

Přejeme Vám příjemné podzimní dny a těšíme se na setkání v muzeu!

 

S pozdravem
Kristýna Frelichová, DiS.



Z Mělníka je to vlakem kousek do Lysé nad Labem, která je především proslulá svým výstavištěm, kde se po celý rok stále konají nějaké výstavy. Vždy mě napadne, že na stejné trati i stejně daleko, jen na opačné světové straně leží bohaté město Litoměřice, které má také areál pro výstavy. Jenže, rozdíl mezi  činností obou výstavišť je obrovský. Podívejte se nejprve na stránku ...

http://www.zahradacech.cz/uploads/program2021.pdf

...a pak na stránku ...

https://www.vll.cz/vystavy

To je nebe a dudy, jako ten krásný starý český film s Jaroslavem Marvanem a Jindřichem Plachtou ...

https://www.csfd.cz/film/8505-nebe-a-dudy/prehled/

Pokud nejste zrovna příznivci vesnice, zemědělství, ani exotiky, tak se těšte na listopad, kdy již tradičně budou výstavy v duchu automobilismu, rychlých kol i tekutých nápojů.

 


Také vás zajímá, jak se vyvíjí situace na obchvatu ? Byl jsem se tam po měsíci podívat a navštívil jsem část, která je z mého pohledu nejzajímavější. Proč ? Protože tam dojde k překlenutí trati i k rozdělení provozu ve směru na Slaný, či do přístavu, a ve směru na Českou Lípu a do Štětí.

Na prvním snímku nám zřejmě nově vyrostla nějaká ohrada pro techniku.

Zde již vidíme odklízení ornice a a přípravu tvrdého podkladu pro budoucí vozovku.


Pracovat se začalo už i u bývalých jatek.



Protože jsem právě nyní ( pondělí 4.10. ve 20 hodin) zjistil, že panorama není podporováno, tak jsem aspoň vložil dodatečně několik obrázků z něj.




Zde tedy máme místo, kde by ke stávajícím směrům měl přibýt ještě směr na Českou Lípu s přemostěním trati. Dle mého názoru jde o nejzajímavější místo této druhé etapy obchvatu.

Vlakové nádraží není odtud daleko a navíc je takovou inspirací i připomínkou, že svět je všude kolem nás. Na této světelné tabuli se mi podařilo zachytit zvláštní informaci s jakou jsem se dosud nesetkal. Vlak z technických důvodů zrušen !

Velká zpoždění na koridorech u některých mezinárodních rychlíků, se občas stávají a zrušení spoje je ještě větší vzácností, ale aby došlo k technickému zrušení spoje na trati mezi Prahou a Mělníkem, tak to mi přijde, jako určitá kuriozita.


Nejdůležitější akcí celé republiky jsou ovšem komunální volby, a ty nás čekají již za pouhých pět dní. Jsou to takové zvláštní volby, protože se už dost dlouho veřejně mluví o tom, že prakticky není pochyb o tom, kdo ty volby vyhraje. Tedy, když se příznivci nenechají ukolébat a půjdou k volbám :-).

 Chtěl jsem původně vyfotit několik bilboardů s více politickými stranami, ale letos se mi vůbec na žádném nepovedlo najít konkurenci tomuto bilboardu, jako v minulosti. Nemyslím nějaké malé obrázky stran kdesi mezi plakáty Vůbec je letos vše jinak. Až z médií se teprve člověk dodatečně dozví, že někde nějaká strana zavítala mezi lid, a co se tam dělo.

Nejpohodlnější je být v televizi, kde je politik v bezpečí a může odtud významně oslovovat národ. Na svá si pak přijdou média, která neustále nabízí čtenářům volební průzkumy různých agentur a přehlédnout se nedala ani kategorie : ,, Jak by volili ti, kteří ještě nemají pro svůj věk nárok volit."

Příští neděli tedy již budeme s konečnou platností vědět, kdo dostal kolik procent hlasů a kdo je tedy pomyslným vítězem. Jiná věc je ta, jak dlouho bude trvat, než se podaří dát dohromady vládu, která bude mít v rozhodování skutečně navrch.

Ani v dnešním článku jsem nezapomněl na dopravu, podívali jsme se na nádraží, odkud teprve jen několik dní jezdí do Mšena autobus místo vlaku. Nejsem sám, kdo je zvědavý, zda se aspoň  nedávno zrekonstruovaná Mšenka vrátí někdy po volbách zpět  na koleje. Je to o to tragikomičtější, že zejména na severu Čech vstávají dnes mnohé lokálky z popela, byť pod hlavičkou soukromých dopravců ( Velké Březno - Zubrnice.- časem Úštěk ? , Švestková dráha, Kozí dráha Děčín- Jílové-Telnice, Chomutov -Vejprty ) za účelem především turistického ruchu.

Ona snad lokálka do Mšena a potažmo pod Trosky a ke Kozákovu neleží v rekreační turistické oblasti ? On by tu nikdo ani turistický ruch neprovozoval ?

V této při mají zastánci i odpůrci ( naštěstí jen) ve Středočeském kraji každý svá čísla statistik i nekompromisní důvody, proč by to tak mělo být. Nedávno jsem zde jeden takový odkaz na argumenty zastánců v rámci petice v jednom článku uváděl. Uvidíme po volbách, co se s nimi bude dít, ale bez pravidelného provozu trati chátrají, a pak se jen těžko léta obnovují. A že je mnohde začali obnovovat.

Pohodový vstup do posledního předvolebního týdne.





2 komentáře:

  1. To oplocené místo je údajně nové autocvičiště pana Tauchmana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Vám za věcný a zajímavý komentář k článku. Přeji Vám hezkou neděli !

      Vymazat