pátek 29. října 2021

Den Středočeského kraje v Mělníku se vydařil. Nejenom zítra se těšte na polární záře způsobené nezvyklou sluneční erupcí.

 


Vítejte v dnešním neobvyklém pátečním dni, který je zvláštní tím, že řada občanů ČR spojila včerejší sváteční den dnem dovolené s nastávajícím víkendem a vytvořila si tak čtyřdenní volno, které mohla využít k návštěvám, nebo k různým osobním aktivitám.

Jak jste se mohli nedávno dočíst na plakátech, v médiích, nebo i zde, tak se včera konal v mělnickém RMM Den Středočeského kraje. Právě mi dorazila reportáž muzea i snímky z akce, a tak svůj blog článků tohoto posledního říjnového ,,dlouhého" víkendu zahájím tímto příspěvkem. Pak se podíváme na něco, co i mě překvapilo.

Den Středočeského kraje v Mělníku se nesl v duchu přírody a archeologie

Regionální muzeum Mělník, 28. 10. 2021

Den Středočeského kraje, který se po dvouleté odmlce konal v mělnickém muzeu, se nesl v duchu přírody a archeologie. Na dopoledním programu k výstavě Jedu v jedu, která se věnuje živočišným i rostlinným jedům v naší přírodě, bylo rušno. Více než 40 návštěvníků se nechalo provézt nástrahami naší přírody od jedovatých rostlin přes houby až k živočichům, setkalo se naživo s mlokem, ropuchou či zápřednicí a seznámilo se z „jedulemi“ na kouzelné zahrádce Báby z mokřin.

 Děti si užily čichový a hmatový kvíz v čarodějné chatrči, důkladně si prohlédli lihový preparát zmije obecné a s chutí ochutnávaly bylinkové čaje. Nakonec všichni účastníci získali ekologický látkový výletní pytlík a kartičku s návodem pro bezpečný pobyt v přírodě včetně důležitých telefonních čísel. Na děti cílila také zábavná soutěž „Popletená expozice“ historických kočárků a houpadel. Skřítci popletové tropili v noci v muzeu neplechu.

 Úkolem soutěžících bylo zjistit, jaké chyby způsobili a co do stálé expozice nepatří. Nejvíce pobavily tričko Star wars a světelný meč, které se objevily u kluka na pikniku z 30. let 20. století, do válečného interiéru přibyl hrneček s Homerem Simpsonem či tekuté mýdlo a kašpárek z 19. století se ocitl ve společnosti Barbie…

 Na vážnější notu pak zahrála přednáška v muzejní kavárně „Vše pro archeologii – platí to i dnes?“ věnovaná významným osobnostem našeho regionu Václavu Krolmusovi (1861), Josefu Ladislavu Píčovi (1911) a Jindřichu Matiegkovi (1941). Vydařený den Středočeského kraje, který navštívilo více než 500 lidí, zakončil koncert skvělého mělnického sboru Chrapot v kostele Čtrnácti svatých pomocníků (vedle muzea).

Kontakt: Kristýna Frelichová – odd. PR a propagace frelichova@muzeum-melnik.cz, tel. 728 620 651, tel. 315 630 923 Regionální muzeum Mělník, příspěvková organizace Středočeského kraje, nám. Míru 54, 27601 Mělník Otevírací doba: celoročně, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 17:00 hodin http://www.muzeum-melnik.cz




Všichni očekáváme ze soboty na neděli změnu času, ale mám zde jednu zvláštní nabídku zejména na zítřejší podvečer. Polární záře nebývají nad našim územím častým jevem a mnohdy jsou i určitým zklamáním, ale snad právě proto, že má úkaz nastat v sobotu po západu slunce, tak to stojí za zvážení.

Chce to tedy před západem slunce navštívit nějaké místo otevřené k horizontu na severu, odkud však nebude z daného směru působit tzv. světelný smog, což je možná trochu obtížný úkol. Možná. Možná, že čtenáři Soutoku by o nějakém takovém typu v blízkosti města jistě věděli. Stačí jen najít nějaké články, které se týkají procházek v okolí města, nebo výhledů.

To je tedy z dnešního prvního článku vše a pokusím se nyní napsat ještě článek další :-).

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/z-uzemi-ceska-lide-mozna-ze-soboty-na-nedeli-spatri-polarni-zare/2110176

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/polarni-zare-cesko-slovensko-pozorovani.A211029_131832_domaci_lisv

https://www.astro.cz/na-obloze/slunce/monitor-polarnich-zari.html

Žádné komentáře:

Okomentovat