čtvrtek 7. října 2021

Než půjdeme k volbám.

 



Milí čtenáři, obvykle se snažím s blížícím se víkendem sem přijít s nějakým článkem, snad pozvánkou na víkend, nebo někdy přijdu s článkem až v průběhu víkendu, ale dnes je ta atmosféra úplně jiná. Sice mě láká delší dobu jeden výlet, ale nevím nevím, protože už několikáté volby po sobě jsem v sobotu odpoledne docela rád doma a dívám se na měnící se grafy.

Dívám se, jak se procenta přelévají k různým stranám, jak se nám barví různé kraje a okresy a samozřejmě i na to, jak se v kterém politickém klubu přitom kdo tváří, a co případně říká na kameru. Nebo i na to, kdo třeba i v závěru sotva jen přeleze hranici pěti procent, a kdo už pod ní zůstane.

Ne každý to takto prožívá, jako nějaký sportovní zápas a leckdo řekne : ,, Prosím tě, stejně pak bude záležet, kdo se s kým spojí, jak dlouho to bude trvat, než se vůbec vytvoří vláda, a co vlastně budou vymýšlet." Ty nápady se nás samozřejmě v případě schválení potom týkají. Tak to jistě, ale je to určitým způsobem takové sportovní klání, jak jsem již napsal, kde se ukazuje, jak si kdo a kde dokázal čím získat čí přízeň.

Přichází opět na scénu mediální heslo ( kdy ne), že se nyní hraje o hodně. Řada lidí říká, že půjdou volit, nebo aspoň chtějí volit, ale že nevědí koho. Když je ale chvíli posloucháte, tak vidíte, že ti lidé přemýšlí. Oni vědí, že se nám již mnohé strany nějakým způsobem v médiích během měsíců i let předvedli a mají své důvody, proč se jim někdo zdá volitelný a jiný ne. A také vědí, že těch kandidujících stran je moc, ale dát některé z nich hlas je něco, jako ten lístek hodit do koše.

Některým se líbí nějaká strana, ale jsou rozhořčeni, že se s někým spojila, kdo jim nesedí a jdou společně do voleb. Jiný si neumí představit, jak by chtěli spolu vládnout. Dalším se zdá, že kromě zabývání se jednou osobou prý nic nenabízí, nebo je už ty programy přestalo bavit sledovat, protože někdy stačí být jen rychlejší a přijít s nápady, které mohou být hloupé i populistické, ale pořád to jsou aspoň nějaké nápady. Těch důvodů se prostě najde dost.


Konečně, důležité je samozřejmě i správně platně předpisově odvolit, byť hlas jedince  se může na první pohled jevit tak, jako bezvýznamná kapka v moři. Je snad dobré si připomenout, že nás v minulosti již některé strany i politici třeba něčím naštvali, nebo se chovali jinak, než bychom si přáli, ale to vše prostě už k politice patří. Pak je na voličích, aby se rozhodli, komu dát na příště šanci a komu stopku.

Co napsat závěrem ? Tak bylo by škoda o takový významný víkend téma úplně vypustit.

 Společnost je podrážděná a vlastně má na věci velkou  smutnou zásluhu především covid- 19, který vytlačil do té doby z prvního místa populární téma migrace a vůbec soužití států v rámci EU. Pokud jde o naše město, tak se může zdát, že tu chvíli od léta už máme opět kulturní akce tak, jako dříve, ale není to tak, jako dříve.

Takové krásné kulturní jaro, jako tu bylo v roce 2018, a kterému dle ohlasů dominoval motoristický Mělnický okruh, tak to mám zatím jen ve vzpomínkách. Testovací covidová centra tu jsou od toho, aby lidé měli jistotu , že covid nemají a navštěvují je hlavně tehdy, když nemají průkaz o očkování proti covidu a potřebují doklad k návštěvě, kde může, nebo bude vyžadován, jakož k cestě do zahraničí.

Když se pak koná taková akce, jako bylo Mělnické vinobraní, tak člověk vidí, jak nám to změnilo životy a kolik zejména mladých lidí vůbec naočkovaných není a musí raději na testy. Jenže to všechno není jen problém ČR a v ČR, ale i v okolních státech. Každá skupina obyvatel má svoji pravdu a jediné pozitivní snad je, že už se moc na covid u nás dle statistik neumírá a dokonce jsem v nějakém článku četl, že už zase mají někde v USA zaručený lék, který jej prý zaručeně zastaví, jen jsem nepochopil, proč má být v prodeji až za dva roky, když světový problém je tu teď.

Nechci to již natahovat nějakým dalším povídáním z jiného soudku a nemá to cenu. Konečně, nedávno jsem se pohoršoval nad rušením lokálek v našem kraji, což je úplný opak rozvoje lokálek třeba v Ústeckém kraji. Prostě si každý volič zítra, nebo pozítří najde nějaký ten důvod, proč někomu dát hlas a jinému ne.

Šťastnou volební ruku !



Žádné komentáře:

Okomentovat