neděle 31. října 2021

Přidej se mezi nás ! Policie České republiky- územní odbor Mělník nabízí perspektivní práci s řadou výhod. Program RMM v měsíci listopadu. Polární záře v Čechách zklamala jenom ty bez znalostí., aneb ty nejkrásnější polární záře.

 


Možná, že už připravujete dětem Halloween, nebo se již někteří s předstihem trousíte se svíčkami na hřbitov a je nutno říci, že tu je na Soutoku několik článků, které nabízí obrázky z obou akcí i odkazy na svátky, ale dnes tu bude něco zcela jiného.

Předně jsem objevil inzerát se zajímavou pracovní nabídkou, která je určena především mladým lidem. Myslím, že se nudit nebudete, poznáte zajímavou práci s určitou dávkou adrenalinu, ale také dobře ohodnocenou s dalšími krásnými bonusy a v neposlední řadě vás bude hřát pocit, že děláte smysluplnou práci pro společnost. S dobrým policistou se jenom tak někdo nerozloučí, a tak jde i o určitou jistotu v zaměstnání.


Více po kliknutí na oba spojené obrázky, nebo na web: http://www.mestomseno.cz/res/data/111/012374.pdf


Sliboval jsem vám v polovině října program RMM na měsíc listopad. Je to tady. Zítra už máme listopad, tak je nejvyšší čas to sem dát :-).


V pátek jsem vás v prvním článku upozornil na fakt, že nad našim územím bude v sobotu večer vzácná polární záře. Tedy, myslím tím, že je především vzácná u nás v Čechách. Naposledy tu totiž byla ke spatření v roce 2015 a já našel krásný článek člověka, který kvůli nim jezdil do zahraničí, aby ji nakonec spatřil u nás doma :-). V článku tedy máte možnost si udělat představu, jak taková polární záře vypadá asi u nás doma.


Po mém článku reagujícím na net, se přidala i televize a opravdu se našla celá řada lidí, kteří kvůli ní vyrazili už v podvečer do terénu a já nebyl vyjímkou. Jenže jsem na rozdíl od mnohých už odpoledne tušil, že jedu spíše jen na takovou podvečerní procházku, a když jsem se na ni večer díval v PC v jakémsi údajně přímém přenosu z Laponska, tak jsem v okénku vpravo četl jakési smutné komentáře zřejmě mladších lidí, kteří vytrvale čekali, zda úkaz uvidí a diskutovali o technice focení i o pravděpodobnosti, že se to povede.

Tak předně je nutno říci, že včerejší noční obloha byla tou nejhorší z celého víkendu, byť hvězdičky svítily. Mohl za to vlahý vítr, který honil po obloze mračna, jejichž koncentrace navíc bývá často právě u obzoru. Již odpoledne jsem vyčetl, že velmi důležitým faktorem k pozorování je jakýsi index Kp, který by měl být pro naše území nejlépe hodnoty 8. Když se podíváte na adresu ...


..., tak tam vidíte v určité části vedle sebe tři měřáky pro měření hodnot slunečního větru. Není těžké si zapamatovat, že zelená barva je pro nás nedostatečná, ale pokud se ručičky dostanou již do červené a nejlépe co nejvýše, včetně hodnoty Kp, tak pak to má smysl. Vidíte tam i tabulku třídenní předpovědi indexu Kp, která vám může napovědět.

Není na místě kvůli jednomu neúspěchu hned na věc zanevřít. Jak píší odborníci, tak někdy jsou u nás i čtyři záře do roka a blíží se sluneční maximum v roce 2025, kdy budou polární záře častější i v našich zeměpisných šířkách. Je jen třeba nezapomínat na možnost jejího spatření, méně věřit optimismu novinářů, kteří chtějí psát o senzaci a více se dívat na odborné stránky s daty.

Když to tedy nešlo sledovat záři u nás, tak jsem ji chvíli sledoval díky internetu z Laponska, ale zároveň jsem objevil na youtube.com celou řadu záznamů z minulosti i nějaké další on-line přenosy. Osobně se mi nejvíce líbil pětiminutový záznam z roku 2019 na stanici v Antarktidě, kde to opravdu nehrálo jen zelenou barvou, ale celým spektrem barev.

Článek tedy uzavřu odkazem na to zřejmě nejlepší, byť vůbec nechci shazovat romantická představení z krásné severské krajiny.


Pohodový vstup do prvního týdne měsíce listopadu !


Žádné komentáře:

Okomentovat