neděle 10. října 2021

Víkend patřil historickým volbám. Jak se volilo na Mělníku i v okrese ? V sobotu se opět konaly trhy.

 


Pěknou říjnovou neděli přeji vám čtenářům Soutoku ! Je potěšitelné, že v době, kdy máme různá zájmová i skutečně informační FB, kam může každý snadno přispívat  svými fotografiemi i  přehlednějšími komentáři, tak se vás denně najde několik desítek, kteří si sem chodíte přečíst nejen články nejnovější, ale mnohdy i ty pět, nebo 10 let staré.

Jsem za to rád, že vás ta moje občasná zábava baví číst a děkuji vám! Ani se nechce věřit, že už to trvá bez měsíce 10 let.

Včera žil Mělník hlavně dvěma akcemi a celkem se povedlo i počasí, ač pofukoval studený větřík.

Krásný den lákal aspoň k procházkám, a tak jsem symbolicky vyfotil krátce tradiční sobotní farmářské trhy. Nechtěl jsem být s fotoaparátem zrovna nějak moc nápadný, ani fotit něco, co se určitým způsobem často opakuje, ale že bylo v sobotu v centru živo, tak to opravdu  bylo.

Důvodem byly také i volby a stále ještě někdo někam chodil odvolit.

V rámci atmosféry jsem si tedy neodpustil aspoň několik snímků, které mají svoji výpověď okamžiku a nemohou snad nikoho pobouřit.

Jak jsem již napsal posledně, tak se také stalo. Se zájmem jsem odpoledne sledoval u PC průběžný pohyb volebních grafů a občas hodil okem po televizi. Věřím, že jste se mnozí dívali také a určitě si asi každý pamětník roku 2017 už po malé chvíli při pohledu na pětiprocentní hranici zavzpomínal na situaci, kdy téměř před koncem sčítání  vstaly z mrtvých strany TOP09 a  Starostové+ nezávislí.


Pro úplnost jen dodám, že  tehdy překročily hranici takto :  TOP09 .. 5.31% , Starostové a nezávislí 5.18 % . Včera ale bylo již po chvíli jasné, že je to pro oba matadory ( ČSSD, KSČM) stopka a důvody jsou velmi jednoduché.

 Když pomineme nějakou aféru ohledně monotónně hovořícího Bohuslava Sobotky, která nám dělala v Bruselu ,, pěknou reklamu", a každý občan až na vlastní klub to viděl, nebo když pomineme několik dalších v médiích zvěčněných skandálů ČSSD, tak ty voliči samozřejmě dávali ty hlasy tam, kde to bylo potřebnější.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bohuslav_Sobotka

Vyjadřovat se k výpadku strany, která sice byla mnohokrát důležitým jazýčkem na vahách při schvalování zákonů, ale prakticky zůstávala mimo zájem veřejnosti mi přijde zbytečné.

U SPD se ukázalo, že má stále stejnou základnu příznivců a v případě koalice Pirátů a starostů dali voliči kroužkováním najevo, že jsou spíše při Starostech. Zbývá nám tedy finální dvojice, kde to bylo na procenta v samém závěru poměrně  vyrovnané a zde se podívejme, jak to celkově dopadlo v okrese Mělník.


Trikolora... 2.88% , KSČM ... 3.56%, ČSSD ... 4.54%,  Přísaha... 4.68% ,SPD ... 9.05% , Piráti a Stan ..17.20%,  ANO .. 26.58% , Spolu ...27.49%.

V číslech je to 14 098 voličů pro ANO a 14 580 voličů pro Spolu.

Město Mělník:

 1. SPOLU... 2 945 voličů ... 30.69% , 2. ANO ... 2 359 voličů ... 24.58 % , 3. ...PIRSTAN .. 1 612 voličů ... 16.80% , 4. SPD ... 758 voličů .. 7.89% .

zdroj: https://volby.cz/pls/ps2021/ps311?xjazyk=CZ&xkraj=2&xobec=534676&xvyber=2106

Takto tedy dali mnohdy i do poslední chvíle nerozhodnutí voliči přímo v našem městě hlasy na základě vlastních rozhodnutí  jednotlivým stranám. Nadšení pro volby bylo veliké a je o tom i poslední obrázek na jednom z mělnických domů.

Nyní nás tedy čeká další vývoj historických událostí, který je nyní současností a jednou bude tou historií. A nám občanům nezbývá, než očekávat, co to všechno přinese.

Přeji vám hezký zbytek neděle a spokojené zítřky !

výsledky: https://volby.cz/






Žádné komentáře:

Okomentovat