neděle 19. září 2021

Mělnické vinobraní 2021 : Když atrakce spí, aneb fotoreportáž z nedělního rána. Příští sobota je na akce neskutečná. Malý výběr pozvánek vás zavede k Turbovickému lisu, na laterální kanál, Africké trhy ,Autobusový den PID, či do Staré Boleslavi.

 

Přátelé, v posledním článku jsem se vypravil na Náplavku za ohňostrojem, ale upřímně musím říci, že když jsem doma ihned po akci nasypal snímky do PC, tak jsem byl poněkud v rozpacích. Sice tam barvy celkem ani nechyběly, na což si u ohňostrojů potrpím, ale bylo to takové zvláštní a málo prosvětlené.

Abychom tedy zůstali na těchto stránkách, tak se stačí podívat na časy, kdy jsem ještě fotil starým spolehlivým Olympusem a nikoliv novým Canonem. Tam je ohňostroj v závěru článku, a to ještě ve zmíněném článku postrádal zelenou či modrou, nebo i fialovou barvu. Mimochodem, samotný zámek se paradoxně objevil až v doznívajícím světelném smogu konce ohňostroje.

 http://soutok.blogspot.com/2016/09/melnicke-vinobrani-2016-v-obraze-od.html

Obraťme tedy list a pojďme dále. Včera jsem se také zmínil, jak mě fascinoval snímek ruského kola v souvislosti s naší dominantou. Dnes to tedy máme za ,, bílého dne" a ještě se ani pouť nerozjela, protože je teprve 8 hodin. Aby mohl být snímek zajímavý, tak by potřeboval modrou oblohu, třeba i s obláčky, ale hlavně ne takto zataženou.  A že by z této strany jinak přilétly žádané sluneční paprsky.

Je však třeba říci, že umělé ozdobné světlo dodává atrakcím určité kouzlo, ale noční záběry z dálky vyžadují pro ostrý záběr nejlépe stativ ve statickém stavu, pokud nežádáme zachytit zpravidla rychlou pohybovou energii, kterou například nabízela večer na vinobraní takzvaná centrofuga.

 


Včera mě také napadala myšlenka, že fotografové sice fotí atrakce nejraději ve chvílích kdy žijí a všude je plno lidí ( zde třeba včerejší závěrečné čtyři fotky), ale což takhle nafotit atrakce ráno, kdy teprve čekají na návštěvníky.

Má to několik výhod. Jednak jste v současné zdravotně problematické době snížili riziko téměř těsných kontaktů s množstvím cizích lidí a za druhé si můžete prohlédnout prakticky v poklidu každý detail atrakcí, které mohou být při zanedbané údržbě někdy i vyjímečně příčinou tragedie, což se občas stane.


Navíc je zajímavý i ten kontrast mezi oběma stavy. 


Vypůjčím si jednu větu z komedie Pelíšky. ,, Chceš vidět pistoli ? Kluci vždycky chtějí vidět pistoli." V tomto případě kamion a nejlépe nějaký trailer. Dnes tedy poněkud neobvyklý náklad.


Tak tedy vypadají atrakce Mělnického vinobraní v počátku dvacátých let 21. století.



Ovšem, takový starý řetízák, to je symbol našeho dětství a občas také připomíná vesnické poutě.


Strašidelné domy jsou populární v každé době.






Také houpačky jsou krásnou klasikou, která provázela vždy a všude všechny generace.


Planeta opic byl jeden z prvních filmů, jaký člověk v životě v kinech viděl :-).

https://www.csfd.cz/film/19977-planeta-opic/prehled/


Zavítal jsem tedy i krátce do samého historického středu města za hradbami.






A prohlídku ještě spícího nedělního rána Mělnického vinobraní zakončím symbolicky u rodokmenu potomků sv. Ludmily.

,,Král je mrtev. Ať žije král !" Tak by se s určitou nadsázkou dala udělat tečka za tímto pro Mělník svátečním víkendem, protože na příští víkend je toho neskutečně mnoho.


Nemohu začít jinak, než vás opět pozvat k prohlídce unikátního Turbovického lisu, který bude ve spolupráci nového majitele a MOOS otevřený veřejnosti vyjímečně na jeden den. Také jsem jej viděl zatím jen na snímcích, ale návštěvu mohu doporučit už jen z několika důvodů.

Jde celkem o vycházkovou lokalitu v blízkosti města s opravdu krásnými výhledy do kraje a očekává se i zajímavý objekt.



Další věcí je taková velká slavnostní akce u příležitosti zvednutí mostů na laterálním kanále a startu éry, kdy nám tu již opravdu začnou proplouvat velké lodi. Jedna z příležitostí, jak se například dostat i do jinak nepřístupných prostor hořínských komor a vidět i zažít mnoho dalšího.


Africké trhy mají být prvně na Náměstí Míru a nechci ani na ně zapomenout. Pro nás to má zkrátka jistou příchuť exotiky a je celkem jedno, ať už se na množství netypického ovoce a různých barev banánů jen podíváme, nebo něco dokonce zakoupíme. To už je na každém návštěvníkovi.

Ty tu později odpoledne vystřídá známá akce Mělnická Jizerská 50.

Více informací na https://bezky.cz/


Mimo Mělník tu pak máme slavnou Svatováclavskou pouť v nedaleké Staré Boleslavi, kde jste za necelých dvacet minut a pár korun pohodově vlakem. Pokud vás tedy láká kulturní program a poutí ještě nemáte dost, tak můžete zavítat do areálu Houštka. 

Pokud vás přitahuje spíše církevní stránka akce, pak se do Staré Boleslavi můžete vydat v úterý 28. září na svátek sv. Václava, kdy se zde můžete tváří v tvář setkat i s relikviemi, které zde mají být vystaveny nově, ale lebka sv. Václava je samozřejmě tou nejhodnotnější. 



Ještě se mi podařilo objevit již několikrát odkládaný čtvrtý ročník Autobusového dne PID. Ten se konal vždy na jaře, ale v roce 2020 byl kvůli koronaviru posunutý nejdříve na podzim, pak se měli lidé dočkat opět  v jarním období ( původně v dubnu, později v květnu) a nyní se tedy definitivně koná 25. září 2021.

Není v možnostech jedince navštívit vše, ale věřím, že si každý něco najde. Pěkný zbytek svátečního mělnického víkendu a pracovní pohodu, ať se ve zdraví dočkáte víkendu plného zajímavých akcí ! Na přírodu si nechte říjen a další období roku :-).



2 komentáře:

  1. Ahoj Stando, ty komory, na které zveš, mají na letáčku datum 18. 9., takže to slavnostní zahájení už bylo minulou sobotu (při Vinobraní)!
    S pozdravem Martin K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martine,
      konečně jeden pozorný čtenář, který si všiml mého omylu, a i když už pozdě, tak mě aspoň upozornil. Martine, nemohl jsem uvěřit tomu, že může někoho vlivného vůbec napadnout dát na stejný termín Mělnické vinobraní a naproti tomu přes řeku pořádat nějakou slávu s poutěmi a kyvadlovou autobusovou dopravou v tomto mimochodem občas až snad dopravně kolabujícím městě.

      Lehce jsem si pak vsugeroval jiný termín a byl jsem již překvapený v sobotu večer u televize, když jsem něco zaslechl, že se to tu konalo. Pořád jsem ještě doufal, že to byla jen nějaká předběžná VIP akce, ale už jsme si to ve dvou dnech i se známými z Brozánek ujasnili, že jsme to prostě z valné části projeli.

      Vymazat