sobota 11. září 2021

Připravte se předem na neobvyklé, ale velkolepé akce poslední soboty měsíce září. Co vás čeká ? Unikátní prohlídka Turbovického kládového lisu. Slavnostní zahájení provozu unikátních mostů laterálního kanálu.Africké trhy na Náměstí Míru.

 


Přátelé, počasí se neptá, a tak dnešní Dny evropského dědictví neproběhly zrovna v optimálním počasí. Soutok se v minulosti účastnil několikrát této akce a nejen na Mělníku, ale třeba i v Liběchově, Vrbně, Vlíněvsi, Záboří, Tupadlích,  či Vysoké. Naposled to bylo při akci zvoníků ...

http://soutok.blogspot.com/2019/09/skvelou-sobotni-akci-tohoto-vikendu-byl.html

Ta byla součástí DED i letos, ale Soutok dnes nikde nebyl a ani na žádném výletě. Jednoduše proto, že nelze jen chodit po akcích, nebo jezdit na oblíbené výlety, či se třeba projíždět po cyklostezkách u Labe a Vltavy, ale občas je potřeba dělat i něco doma. Není tedy za tím pracovní flexibilita, ale fakt, že pro zaměstnaného člověka je víkend tou nejvhodnější  dobou k některým  soukromým pracovním iniciativám.

Nicméně, bloger je rád když může o něčem psát, když se mu chce, když má čas a materiál tu zrovna je. Martin mi nedávno poslal materiál k blížícímu se otevření Turbovického lisu, který už snad před 14 dny avizoval nejméně FB historické skupiny a já usoudil, že právě teď je ta vhodná doba sem přijít prvně s pozvánkou na akci, aby se případní zájemci již mohli na unikátní akci připravit.

Nesmíme zapomínat, že některé akce jsou jenom jednou, nebo velmi vzácně. Prvním případem je větrný mlýn u Vrátna, byť jsem se po aktivitě v něm po své návštěvě dále nepídil a ve druhém případě mám na mysli mlýn v Liběchově, jehož aktivity jsem již také dlouho nesledoval. Oboje je ve fázi vylepšování, ale to platí i u zdánlivě finálních podniků nabízených pravidelně veřejnosti.

Myslím tedy, že právě nyní v tomto nepěkném sobotním zářiovém podvečeru je ta správná chvíle se tu na pozvánku MOOS prvně řádně podívat a už pomalu plánovat. Vždyť do 25. září tu máme pouhých 14 dní, které půlí přímo u nás jen Mělnické vinobraní. Až si ten příspěvek přečtete, tak půjdeme k dalším akcím. Není tu přímo u nás v nejbližší době jenom Mělnické vinobraní a MJ 50,  jejíž atmosféra tu bude po určité přestávce leckomu jistě milá ( minulé články), ale jsou tu i další vůbec ne nezajímavé akce.


Prohlídka Turbovického kládového lisu a vinařského sklepení

 

Vinařství Válkovi a Mělnický osvětový a okrašlovací spolek Vás zvou na prohlídku unikátního téměř 300 let starého dřevěného kládového lisu na víno nacházejícího se ve vinařské usedlosti Turbovice. Jedná se o unikátní kulturní památku. Je to jediný kládový lis, který se na území České republiky dochoval na svém původním místě. A veřejnost dosud nikdy tento kládový lis spatřit nemohla. Turbovický lis je nejjižněji položený ze všech bývalých Lobkowiczkých lisů. Postaven byl v roce 1727 a ve svém podzemí skrývá i dvoupatrové vinařské sklepy.




V sobotu 25. září 2021 tak budete mít díky vstřícnosti jeho nových majitelů jedinečnou možnost tento starý kládový lis i s historickým sklepením poprvé, ale pouze na jeden den, na vlastní oči spatřit. Otevřeno bude od 9:00 do 17:00 hodin. Prohlídky budou probíhat průběžně po celý den. Není potřeba žádná rezervace ani objednání předem. Prohlídku je možné absolvovat i s dětmi. Ve sklepení není zavedená elektřina, proto doporučujeme, abyste si s sebou vzali baterky. Pro dospělé zájemce bude připraven burčák z místních hroznů.





Jak se k Turbovickému lisu dostanete: Autem je nejlepší cesta po silnici od Malého Újezdu. Pojedete z Mělníka přes Skuhrov směrem jako na Byšice. Za Skuhrovem je odbočka vlevo do Malého Újezdu a přímo na této křižovatce se ale dáte na opačnou stranu doprava po úzké vyasfaltované cestě, která vás dovede téměř až k Turbovickému lisu. A protože se lis nachází uprostřed vinic, nedá se zajet až úplně k němu, ale budete muset kousek cesty mezi vinicemi s nádherným výhledem do okolní krajiny dojít pěšky.




Pěší cesta vede k Turbovickému lisu také přímo z Mělníka z ulice Ve Žlábkách, zde na Brabčově na konci ulice Vinohradská bude možné zaparkovat auto a opět dojít kus cesty mezi vinicemi až k Turbovickému lisu. Okolo lisu vede i zelená turistická značka. Jste srdečně zváni! Využijte této jedinečné příležitosti.

 

                                                                                     Martin Klihavec, předseda MOOS





Na pláncích se můžete podívat, jak se dostat na místo. Automobilistům doporučuji za obcí Skuhrov na první odbočce k přejezdu do Malého Újezda odbočit vpravo a vydat se po dnes již vyasfaltované silničce k Hořením Vinicím, před nimiž najdete místo na parkování. Pak jen asi 200 metrů po zelené turistické značce zpět polní cestou k Mělníku a jste tam. V místech bývají krásné i daleké výhledy k severu i k jihu.

 Pěšky se vyplatí přijít po zelené značce od Brabčova, kam má také jezdit autobus, ale o víkendu nevím. To je třeba ještě prozkoumat. Možné je i jen jet k cukrovaru například číslem 369 ( Praha) , a pak pěšky raději Italskou a ulicí Ve Žlábkách, než po zelené kolem Ludmily a hororovým lesoparkem.


...., kde už máme 8 komentářů a můžete tam vzkřísit třeba  téma dopravy a parkování výzvou v diskusi na Mělníčku.cz .

Aktualizace 12.9. v 17.30 : Teď jsem se schválně podíval, jak vůbec jezdí místní MHD linky číslo 474 a 747 o víkendu. ( běžný řád v tištěném formátu PDF) Když už, tak jedině 474 mezi autobusovým nádražím a Dobření, či spíše do obce Kokořín..


Tak jízdní řády mě vždy v průběhu věků tak nějak občas zajímaly a takovou historickou zajímavostí je, že jsme třeba v 80. letech jeli  v sobotu večer  ze zastávky Slovany ( Italská ulice)  linkou číslo 2 do letního kina v Liběchově :-). Vraťme se ale zpět k téma.

Tak to vidíte, jaký tady máme celorepublikový unikát. To je typ nejen pro místní, kteří by si po sérii sklepů v centru města neměli nechat ujít takovou vzácnost, ale i pro návštěvníky z celé ČR. Osobně mám rád ten pocit, když kolem něčeho jdu a mohu si říci, že jsem uvnitř toho zajímavého objektu byl.  Mimochodem, po nejširší středověké studni v republice tu tedy máme i jediný vinný kládový lis na původním místě, a také v rámci republiky.




Tak tato akce bude jistě mít svůj velký okamžik. Divákům se nabízí první okamžik, kdy zvedací mosty na laterálním kanále otestuje plavba výletní lodi Florentina. Pro nás to není žádná neznámá loď. Mám ji v nějakém článku o Poděbradech a někde je i  její foto z Mělníka, ale to budu muset ještě najít. Můžete být u toho.




Ve stejný den máme na Mělníku Africké trhy, ale tentokrát prvně na Náměstí Míru. Začít by měly v 10 hodin a doufám, že budou trvat ještě i odpoledne, aby lidé stihli tuto sobotu obrazit všechny tři akce. Nevypadá to nereálně. Začněte u lisu, pak asi rychle ke kanálu, na náměstí, a kdo chce, tak třeba ještě i zpět ke kanálu :-). Snad ještě bude čas se k těmto jedinečným akcím dostat.

Ve stejný den je na náměstí ale odpoledne asi od 15 hodin MJ 50, tak se to všechno snad nějak dobře vystřídá :-).



Zatím vše. Pěkný zbytek víkendu !

2 komentáře:

  1. Ty africké trhy mě hodně štvou. Už mi bohužel utekly dvakrát. Letos kvůli dovolené pod stanem, kam jsme se narychlo s manželem vypravili, protože dostal volno v práci. Ale co se dá dělat. Doufejme, že příští rok se bude akce opakovat. Teď jsou exotické trhy poměrně moderní, tak v tom tak nějak doufám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář. Ano, africké trhy jsou milou akcí několika málo posledních let. Na Mělníku se až dosud výhradně konaly na zámeckém nádvoří a je fajn, že to nakonec nebylo jen jedenkrát v roce, ale objevily se tam častěji, a že trhy nyní expandují i Náměstí Míru. Protože je to taková příjemná exotická paleta barev pro oči, tak si zde dovoluji přidat odkaz na akci z minulého roku na zámeckém nádvoří .... https://soutok.blogspot.com/2020/08/na-melniku-dnes-probehly-africke-trhy.html

      Vymazat