pátek 24. září 2021

Na sobotu 25. září jste především zváni na jednorázovou a jedinečnou prohlídku Turbovického kládového lisu. Africké trhy na Náměstí Míru vystřídá odpoledne Mělnická Jizerská 50. Do Letňan na autobusy, nebo do Lysé na koníčky ?

Víkend je před námi a nutno dodat, že prakticky vše, čemu dělám reklamu v tomto článku, tak tu již nedávno v článcích bylo. Nicméně jsem tu již dávno psal, že reklamy není nikdy dost, a tak si to připomeňme.

V sobotu si určitě nenechte ujít vyjímečnou možnost návštěvy v ČR unikátního kládového lisu. Je mi jasné, že někdo je rád, že se podíval do mělnických středověkých sklepů, kam se člověk podívá jen vyjímečně a je spokojený. Někomu je to všechno úplně jedno a jiný člověk je rád  téměř za každý objekt, na který se podívá s vědomím, že byl i uvnitř.

Přímo na Mělníku pak máme tentokrát v samém srdci města na hlavním Náměstí Míru akci Africké trhy, kterou tu odpoledne vystřídá již všem dobře známá Mělnická Jizerská 50, která se koná po dvouleté odmlce.

Akce jsou i mimo Mělník. Na výstavišti v Lysé nad Labem budou dominovat koně a v pražských Letňanech můžete třeba navštívit několikrát odložený již třetí Autobusový den PID, který vám ukáže autobusy historické, kterými se někteří pamětníci vozili již v dětství a mládí, ale samozřejmě také autobusy současnosti. Vozový park se pochopitelně neustále vyvíjí.

Ať už si vyberete některou z nabízených akcí, či nikoliv, tak vám přeji příjemně strávený víkend a na něj prakticky navazující Den české státnosti.

Prohlídka Turbovického kládového lisu a vinařského sklepení

 

Vinařství Válkovi a Mělnický osvětový a okrašlovací spolek Vás zvou na prohlídku unikátního téměř 300 let starého dřevěného kládového lisu na víno nacházejícího se ve vinařské usedlosti Turbovice. Jedná se o unikátní kulturní památku. Je to jediný kládový lis, který se na území České republiky dochoval na svém původním místě. A veřejnost dosud nikdy tento kládový lis spatřit nemohla. Turbovický lis je nejjižněji položený ze všech bývalých Lobkowiczkých lisů. Postaven byl v roce 1727 a ve svém podzemí skrývá i dvoupatrové vinařské sklepy.


V sobotu 25. září 2021 tak budete mít díky vstřícnosti jeho nových majitelů jedinečnou možnost tento starý kládový lis i s historickým sklepením poprvé, ale pouze na jeden den, na vlastní oči spatřit. Otevřeno bude od 9:00 do 17:00 hodin. Prohlídky budou probíhat průběžně po celý den. Není potřeba žádná rezervace ani objednání předem. Prohlídku je možné absolvovat i s dětmi. Ve sklepení není zavedená elektřina, proto doporučujeme, abyste si s sebou vzali baterky. Pro dospělé zájemce bude připraven burčák z místních hroznů.


Jak se k Turbovickému lisu dostanete: Autem je nejlepší cesta po silnici od Malého Újezdu. Pojedete z Mělníka přes Skuhrov směrem jako na Byšice. Za Skuhrovem je odbočka vlevo do Malého Újezdu a přímo na této křižovatce se ale dáte na opačnou stranu doprava po úzké vyasfaltované cestě, která vás dovede téměř až k Turbovickému lisu. A protože se lis nachází uprostřed vinic, nedá se zajet až úplně k němu, ale budete muset kousek cesty mezi vinicemi s nádherným výhledem do okolní krajiny dojít pěšky.


Pěší cesta vede k Turbovickému lisu také přímo z Mělníka z ulice Ve Žlábkách, zde na Brabčově na konci ulice Vinohradská bude možné zaparkovat auto a opět dojít kus cesty mezi vinicemi až k Turbovickému lisu. Okolo lisu vede i zelená turistická značka. Jste srdečně zváni! Využijte této jedinečné příležitosti.

 

                                                                                     Martin Klihavec, předseda MOOS

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Cesta přes Brabčov.


 

Doporučená cesta autem přes Skuhrov.






Žádné komentáře:

Okomentovat