pondělí 13. září 2021

V České republice zcela unikátní Turbovický lis přináší další četná překvapení a doslova vyrazil dech pořadatelům blížící se akce. Unikátní plánek Martina Klihavce exkluzivně na Soutoku. Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi.

 


Milí čtenáři, určitě jste si dnes všimli, že všude, kde je v blízkosti mělnického kopce nějaké to místo pro zaparkování pouťových atrakcí, tak se nám to tam již slušně zaplnilo, a to tu máme teprve pondělní podvečer. Rovněž jsem se byl včera během procházky podívat na křižovatce u jateckých závor, kde probíhá nejen překládka inženýrských sítí, ale plní se můj předpoklad.

Jak vidíte na snímku, tak se vše připravuje k vůbec nejdůležitější části druhé etapy. Ta by se dala označit dvěma slovy. Železniční nadjezd. A nemusíte být žádnými odborníky, aby jste nevěděli, že převážná část mostů potřebuje nájezdy. Doprava musí vystoupat z úrovně železniční trati do bezpečné vzdálenosti nad trolejové vedení a železnici překlenout.



Ovšem, kvůli tomu bych hned po včerejším článku tak rychle nepsal  už dnes článek nový. Obchvat se bude budovat ještě dlouho a maringotky i pouťové atrakce budou ještě do pátečního rána přibývat.

Mám tu něco, co potřebuje takříkajíc rychle na světlo a nesnese to otálení. Již včera jsem v posledním článku vysvětlil důvody, proč by měli Mělničané a patrioti navštívit Turbovický lis. Po dnešním obdrženém  e-mailu od předsedy MOOS Martina Klihavce to platí ne dvojnásob, ale ještě mnohem více.

Martin navštívil s novým majitelem prostory, které mají být veřejnosti nabídnuty k návštěvě mimořádně a pouze jednou. Kdy?  V sobotu 25. září mezi 9.00 - 17.00 hodinou. Píše mi, že to co spatřil, tak překonalo veškerá očekávání a jedná se nejen o obrovské prostory sklepů i lisu, ale  i o věci, které by tu nikdo nečekal.

Je tu například krápníková jeskyně, nebo 48 metrů hluboká studna. Protože se žádný plánek nedochoval, tak si Martin dovolil vytvořit vlastní plánek ( již poněkolikáté), který je možná prvním plánkem objektu vůbec a je tam i krásně napsané, kde se nachází to, či ono překvapení. Všimněte si třeba zákresu místa s obrovskou koncentrací slimáků.

Určitě se k téma ještě několikrát vrátím, protože se blíží akce, která je už jen pro celorepublikový význam kládového lisu pro Mělník velmi důležitá. Podívejte se tedy nyní na fotografie, které mi dnes  Martin z prvotního průzkumu zaslal a uznejte, že toto nenavštívit by byl hřích. Zvlášť, když se uvádí, že fotografie vůbec nejsou schopné vystihnout gigantičnost i samotné genius loci daného místa.

Připomínám hlavně osvětlení. Předběžné instrukce udávají, že ve sklepích světlo nebude, a tak budou všechny typy svítilen i integrované světlo v mobilních telefonech velmi důležitým doplňkem.







                                                 

A co  na závěr dnešního článku ? Papoušky ve Vraňanech jsem sice neobjevil, ale vzpomenul jsem si na jednu velmi důležitou akci v okolí. V závěru se tedy podívejte na program Svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi, která je kulturně rozepsána do čtyř dnů. Ty víkendové jsou situovány do areálu v Hoštce a církevní, hlavně 28. září do středu Staré Boleslavi.

Soutok tam byl předloni a přinesl reportáž, která vás může inspirovat. Co je letos nové ? Je toho více, ale to si již prohlédněte na odkazech. První je věnován návštěvě Soutoku a druhý pozvánce na letošní ročník.



Pohodový týden !













Žádné komentáře:

Okomentovat