sobota 18. září 2021

Letošní průvod Mělnického vinobraní 2021 nesl název Družina svaté Ludmily. Po dvou letech se Mělník dočkal své nejslavnější akce.


Milí čtenáři, dovedete si představit, že i letos bychom měli s Mělnickým vinobraním půst a jistě i s mnoha dalšími akcemi ? Vzpomenete si ještě, jakou jsme měli náladu loni na podzim, kdy se skoro nikde nic nekonalo, nosili jsme nově respirátory a televize byla plná přibývajících tragických tuzemských zpráv ?

Co se změnilo ? Tak především s jarem přišlo již tradiční zlepšení situace. Přišlo očkování a národ se rozdělil na ty, co rychle pospíchali se očkovat, aby hlavně nebyli  omezováni v osobním životě různými nařízeními vlády i podmínkami ze zahraničí, zejména v období dovolených, a na ty druhé, kteří mají řadu odpovědí na to, proč tak dosud neučinili.

 Ať se nám to líbí, nebo ne, tak média kolem nás s přicházejícím dalším podzimem stále více bijí na poplach a vyzývají ty neočkované a váhající, aby se třeba nechali očkovat už vlastně starými vakcínami, které na současné varianty nemusí mít již příliš vliv, ale že je to lepší prevence, než věřit ve vlastní obranný systém těla.

Jsme tedy všichni jistě rádi, že až na poměrně logické vyjímky ( obchody, hromadná doprava, zdravotní služby ...) již nemusíme nosit respirátory, ale na druhou stranu nelze zcela podceňovat na místech s velkou koncentrací lidí situaci, a to bez ohledu na skupinu, do které patříme.



Na Mělníku máme letos navíc zajímavou situaci i v dopravě, kdy nám prakticky vozidla všech váhových kategorií jezdí po jediné možné komunikaci ( Bezručova ulice). Sice jsou údajně ta těžká vozidla již předem odkláněna na vzdálené obchvatové trasy, nebo pokračují od Liběchova  po novém mostě ve směru na Novou Ves, ale všechna se také nepodaří odklonit.

Pražské zásobovací služby obyvatel si zase v přátelském hovoru postěžují, že v Praze je to pohoda, ale tady v katastru Mělníka hrůza. Na základě všech těchto faktorů i věcí, které jsem tu nedávno zmínil jsem se rozhodl, že se půjdu hlavně podívat na akci, která byla pro mě celá léta takovým vrcholem vinobraní.

Můžeme dnes již hovořit o vzdálené minulosti, když zde vzpomenu družinu Karla IV., která snad naposledy ještě v roce 2016 vyrážela od kulturního domu v 19.30 a dominovalo v ní obrovské množství průvodu na koních a řada pěšáků se zapálenými loučemi.

V roce 2017 se nám již začátek průvodu posunul na 16 hodin a začínal u pozemků zahradnicko- vinařské školy. Přibylo nám povozů a na průvod bylo nejen za denního světla lépe vidět ( obě varianty měly něco do sebe), ale vedení průvodu Pražskou ulicí umožnilo i pohodové sledování průvodu.

Průvod byl tehdy ve znamení oslav Sto let od vzniku Československého státu, a tak se v úvodu průvodu mezi naše významné krále ( prvně jsme jich měli v novodobé historii v průvodu více)  dostal například prezident Masaryk, ale také se objevilo auto s prvorepublikovými významnými státníky ....

http://soutok.blogspot.com/2017/09/melnicke-vinobrani-2017-ve-znameni.html

http://soutok.blogspot.com/2017/09/melnicke-vinobrani-2017-dokonceni.html

http://soutok.blogspot.com/2016/09/melnicke-vinobrani-2016-v-obraze-od.html

Letošní rok se nese v duchu oslav uplynutí 1 100 let od smrti svaté Ludmily. Podle toho tedy vypadal i průvod, který tentokráte byl zcela prost králů. Tentokrát tu žádný Karel IV. nejel. Myslím si, že to byl docela dobrý tah, který se do tohoto roku docela hodil.

Přišlo mi, že  průvod byl střídmější ( kratší), snad i méně návštěvníků a možná se také někdo zamyslel nad tím, proč nejede král Karel IV. , a že má tento krásný kout naší země také nějaké dějiny. Ostatně, četli jste dnešní ranní zprávu ?

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/na-msi-v-tetine-dorazil-primy-potomek-svate-ludmily-40372468#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=eh0iRGFtWqt-202109181228&dop_id=40372468&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Je fakt, že jsme mnozí ani celá léta nevěděli, kolik všelijakých lebek a dalších cenných artefaktů v naši zemi máme. Jeden artefakt jste dnes mohli vidět dnes na Tetíně, další tři uvidíte 28. září ve Staré Boleslavi. Nemáme tedy jen České korunovační klenoty, nebo relikviář sv. Maura. V minulém čísle Živé historie jste například mohli vidět bustu sv. Ludmily.


Podmínky pro dnešní fotografování nebyly tedy špatné, ač slunce je pro fotografování určitým požehnáním, zvlášť u klasických automatů s menším množstvím pixelů.

Hlavní osobností průvodu byla tedy letos sv. Ludmila, kněžna z kmene Pšovanů.


Protože mezi snímky probíhá jistá časová prodleva, tak jsem to vyřešil zoomem. Kdo by nebyl zvědavý na představitelku hlavní osoby průvodu, byť je průvod tradičně plný přátel, známých tváří, zajímavých figur středověku, hezkých slečen i dam a času je opravdu málo :-).

Ludmila má celou řadu podob. Častěji je zobrazována jako postarší zahalená světice, ale měli jsme  někteří možnost ji vidět i jako mladou ženu ...

https://www.dumknihy.cz/knezna-ludmila?gclid=Cj0KCQjwnJaKBhDgARIsAHmvz6f5qBI2diO-qM3I6OeVKlIfBSXjyNfaI28Qr2T0Y1y7CEVgTRlw2B0aAqiXEALw_wcB


Trošku už jde asi občas technika mimo mě, když dávám přednost spíše reálným skutečným věcem, ale i v tomto směru se setkáváme se sv. Ludmilou a návštěvníci Mělníka se s dílem mohli seznámit před týdnem v rámci DED a během Mělnického vinobraní v určitý čas. Osobně jsem to neviděl a stále nějak nemám představu, co vlastně budu poblíž chrámu sv. Petra a Pavla cestou k zámecké vyhlídce potkávat.

https://www.archiweb.cz/en/n/press/sochu-dlan-sv-ludmily-priblizi-aplikace-s-rozsirenou-realitou


To je tedy z dnešního průvodu Družiny sv. Ludmily vše. Užijte si sobotu a třeba zase příště tady na Soutoku u nějakého dalšího článku vám přeji, ať vám další článek  aspoň trošku zpříjemní volný čas v opravdu nelehké době. Poslední obrázek je vlastně takovým synonymem zahrnujícím vše v tomto článku a vyzývajícím k určité pokoře.

















 

Žádné komentáře:

Okomentovat