pátek 13. srpna 2021

Nejmenovaný supermarket v Mělníku čelí sílící kritice. ,, Sdílejte, než to zakážou ! " Nová kniha Andreje Babiše je předzvěstí blízkých voleb. Starosta Mšena Martin Mach je opět bojovou ikonou. Podpořte petici ! Kalendárium ve Mšeně a okolí.

 


Druhá kniha současného premiéra předběhla volební mítinky.

Jsou sice lidé, kteří tvrdí, že je politika nezajímá, že stejně nic nezmění a ani vítěz nemusí být vítězem, když se proti němu ostatní spojí, ale myslím, že převážná většina občanů tak nějak k volbám chodí ( zejména k těm sněmovním), dívají se na televizi a uvědomují si, že prezidenti a předsedové sněmoven patří k nejsledovanějším lidem v nejvyšší politice státu.

Vím, že se blíží volby, a tak jsem se již tradičně díval, kdo se k nám kdy chystá zavítat na předvolební mítink. Zdá se, že jsem asi předběhl volební kampaň a samotné politiky :-). Zvědavost však přinesla určité ovoce a díky ní jsem zjistil, že Andrej Babiš napsal po letech novou knihu se zvláštním názvem ,, Sdílejte, než to zakážou."

Knihu si sice můžete objednat, ale lze ji i stáhnout z webu na odkaze  ....


Ohodnotit si ji musí každý sám a nikdo nemůže rozumět naprosto všemu. Jedna kapitola o bydlení ( zřejmě pro studenty) mi například připomněla italskou komedii Nástrahy velkoměsta .....


..., kde se Artemio ( hlavní hrdina) probíjí minibytem k telefonu ( tehdy ještě pevná linka) a přitom překlápí různé nábytkové stěny. Za vlasy přitažená může být i myšlenka vícegeneračního soužití, která spíše zavání vzdálenou minulostí, ale to je věc každého autora i čtenáře, co si o téma myslí. 

Jsou tam však i dost pikantní věci a myslím, že stojí za to do knihy nahlédnout. Myslet si může každý cokoliv. Je běžné, že se potenciálním voličům některé nápady líbí, jiné ne a strany se snaží pochopitelně nějak upoutat jejich zájem.


Ilustrační foto.

Kdysi jsem tu psal, že covid-19 mimo jiné rozjel zcela novou vlnu podnikání a zákazník dnes již nemusí jen vyrážet do obchodů a supermarketů, jak bylo ještě nedávno běžné, ale jídlo ( nákup) vám dnes dovezou různé firmy až domů. Záleží na nátuře každého jedince.

Zejména některé ženy se rády přehrabují v regálech a vybírají, si zboží . Muži trošku doufají, že  v prodejně kromě zajímavého sortimentu potkají třeba někoho známého, dají řeč, a nebo se při trošce štěstí podívají aspoň na nějakou zajímavou, či pěknou ženu. V každém případě jde o určitou časovou ztrátu, kterou mají často na svědomí fronty u kasy, samotné parkování i vlastní doprava s nakládkou a vykládkou.

Ať jste už příznivcem jakékoliv formy nákupu, tak se můžete někdy třeba i jen náhodně dostat do nějakého obchodu a můžete být i nemile překvapeni. Na prodejně je snad 12 kas, ale otevřené jsou jen dvě a u ,, rychlého" samoobslužného nákupu se plácá dalších 8 lidí, kteří se obvykle bez rad dohlížející zaměstnankyně neobejdou.

Nejen, že market uspoří pracovní síly, ale ještě vás donutí, že se musíte obsloužit sami, protože má málokdo ty nervy stát i jen kousek od pokladny, když je před vámi minimálně jeden zákazník s přeplněným košíkem.

Když se o svůj zážitek podělíte s ostatními známými, tak zjistíte, že je nespokojenců více a občas se opravdu někdo rozhodne, že již daný market  dlouho nenavštíví, ale tomu to rozhodně nijak neublíží a o nakupující třeba i odjinud nemá nouzi.



Lokálka do Mšena se nedávno dočkala rozsáhlé rekonstrukce a po úpravě drážních předpisů by po případném zabezpečení úseku byla schopna i vyšších rychlostí. Současně je usilováno o její utlumení.

Relativně nedávno jsem tu psal článek .....


Jde samozřejmě o velké společenské téma, které se nemůže jenom tak v tichosti vypařit do kategorie zapomenuté minulosti, ale bude kolem něj spousta argumentů a bojů, které do jisté míry odhalují i zájmy různých politických subjektů a jejich ,, smýšlení".

Pro nás je nejdůležitější život tzv. ,,Mšenské lokálky", ale tentokrát jde o boj za lokálky celého Středočeského kraje a pokud se jen trochu zajímáte o železnici, tak víte, co peněz stojí obnova dříve uzavřených lokálek, o které je časem zejména z turistických důvodů a dalšího podnikání poměrně slušný zájem.

Ikonou tohoto boje se u nás již v minulosti stal starosta města Mšeno  Martin Mach a nejinak je tomu i letos. Netřeba toho mnoho psát. Stačí kliknout na odkaz ...


Přečetl jsem si i slovo odborníka u petice, které by šlo jistě rozšířit i o turistický přínos, kterému se například věnuje i pořad Pozor vlak ! na televizním programu Sport 5, ale myslím, že zmíněný odborník celkem uváženě shrnul všechny protiargumenty rušení lokálek. Jinými slovy by se zkrátka měli ti, kteří lobují za rušení lokálek nad těmito argumenty zamyslet, protože následky mohou být v budoucnu vskutku nedozírné.

Soutok vás pochopitelně zve k přečtení petice a myslím, že bude dobře, když ji podpoříme a zabojujeme ve prospěch lokálek.


Argumentace nezávislého odborníka: http://www.mestomseno.cz/res/data/111/012324.pdf


Hezký víkend !

1 komentář:

  1. V rámci předvolebních akcí dělají různí lidé a různé subjekty různé věci. :) Osobně v tomhle stojím za bojkotem, protože kniha AB je jen mediální agitka a sám jsem dalek od toho tvrdit, že on napsal do knihy byť jen jedinou větu. :) Na druhou stranu spousta lidí se tváří, že dělá věci, o kterých nic neumí. Třeba náš servisní technik, který opravoval na firmě kompresory. Po dvou dnech jsme ho vyhodili a radši objednali profíky, kteří zajišťují servis šroubových kompresorů.

    OdpovědětVymazat