neděle 1. srpna 2021

S novým jízdním řádem přijdou na mělnickou železnici žlutočerné vagony společnosti RegioJet, které nově opanují rychlíkové spoje. Co to bude pro cestovatele z Mělníka a okolí znamenat ? Návrh jízdního řádu pro rok 2022 je již hotový.

 


Tyto rychlíkové vlaky ČD od prosince zřejmě již na Mělníku neuvidíme.

dosud jsme během našich životů v mělnické železniční stanici a jejím okolí mohli potkávat v osobní dopravě pouze vlaky společnosti ČD České dráhy a ti dříve narození ještě ČSD. Jenže, to by se mělo 12. prosince 2021 s příchodem nového jízdního řádu změnit.

Návrh jízdního řádu na období od 12.12.2021 - 10.12.2022 , se v oblasti spojů a časů na první pohled nijak nemění od situace, která platí letos, ale zásadní a důležitou změnou bude provozování rychlíkových spojů mezi Ústím nad Labem a Kolínem.

Zatímco zastávkové vlaky mezi Ústím nad Labem a Lysou nad Labem bude i nadále provozovat národní dopravce ČD soupravami, pro které se vžil  název Sysel ....

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%ADdic%C3%AD_v%C5%AFz_Bfhpvee295_%C4%8CD

..., tak zelené a modré Peršingy tahající rychlíkové vlaky vystřídají lokomotivy ve žlutém nátěru a modrobílé soupravy vagonů společnosti ČD nahradí s největší pravděpodobností žlutočerné vagony společnosti RegioJet.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lokomotiva_163


Nově by se u nás měly objevit vagony společnosti RegioJet.

To jsou ovšem zatím jenom kosmetické úpravy, ale samozřejmě to bude znamenat, že v těchto vlacích nebudou platit lístky a dokumenty ČD. Článek níže zatím pojednává o tom, co vše musí společnost udělat, aby byla na provozování spojů připravena ....


..., ale nás cestující bude samozřejmě zajímat také to, jak a kde si budeme moci zakoupit lístek. Společnosti mívají ve stanicích i své pokladny. Na druhou stranu je dnes velmi výhodné cestovat na jízdenky PID i DUK ( Pražská integrovaná doprava, Doprava Ústeckého kraje), které na Mělníku platí a soukromí dopravci je obvykle uznávají.

S tím jsem se například setkal v prosinci, kdy jsem v Ústí nad Labem -Střekově využil k cestě do Děčína pravobřežní variantu ( 073) přes Velké Březno, kterou provozuje RegioJet ÚK . Větší problémy tak vzniknou těm, kteří až dosud užívali jízdenky ČD, a to i časově dlouhodobé.

Budou si muset uvědomit, ve kterém vlaku jim doklady platí a ve kterém již ne. Podobná situace postihuje o prázdninách už delší dobu vyznavače nejlepší jízdenky Českých drah Jízdenky na léto. Tam si právě nejvíce musíte dávat pozor na spoje společností, jako je právě RegioJet, Leo Express a další, včetně vlaků Pendolino, do kterých je třeba mít místenku, a které nestaví v Kolíně.

Kdysi se sice objevila aféra, kde byl zájem vytvořit jízdenku takovou, která by byla uznávána všemi společnostmi, ale záměr se nepovedlo dotáhnout do konce. A z letních výletů Soutoku již víte, že v úseku Mariánské Lázně - Bečov jsem zkrátka musel použít a zaplatit soukromého dopravce.

Pokud se tedy něco ještě nezmění, tak využívání oblíbené letní jízdenky k dálkovým výletům z našeho města bude v příštím roce již problematické. Lidé o dovolených samozřejmě počítají s jistými výdaji, ale vždy je škoda, když jste na něčem vlastně hůře, než v minulosti.

Návrh jízdního řádu pro další období ( 2022) si můžete prohlédnout zde :


Na první pohled je patrné, že na naši hlavní trati 072 i na lokálce 076, se po stránce spojů nic zřejmě nemění.



Souprava ČD Sysel bude i nadále obsluhovat zastávkové vlaky.


Žádné komentáře:

Okomentovat