čtvrtek 26. srpna 2021

Dne 26. srpna 1278 ( před 743 lety) zahynul v bitvě na Moravském poli významný český král, který udělil Mělníku velmi důležitou listinu. Bohatý program regionálního muzea na měsíc září a podrobnější seznámení s akcemi.

 


Není téměř dne, abychom nebyly ovlivněny nějakou událostí, aby nebylo nějaké výročí, nebo aby nás samotné něco nenapadlo. Vždyť jsem tu nedávno připomněl  44. výročí úmrtí krále rock'n'rollu , za kterého byl Elvis Presley pomyslně považován. Včera nám hlavní televizní zprávy přinesly další smutnou událost ze světa populární hudby, že ve věku 80 let zemřel bubeník legendární skupiny Rolling Stones Charlie Watts.

 Mimochodem, zrovna dnes ráno v rádiu zahráli jejich říznou pecku z roku 1984 s názvem Start me up, která se prostě pořád hraje, protože to byla muzika :-). A dnes jsem si  při pohledu na datum vzpomněl, že je tomu moc a moc let, co v bitvě na Moravském poli padl český král Přemysl Otakar II.

Abych si nevzpomněl. Vždyť jsem místo relativně nedávno navštívil, datum bitvy se mi dobře pamatoval, královská listina Přemysla Otakara II. o výnosu z labského obchodu je pro naše město dost důležitá a navíc se máme již brzy zde na Mělníku dočkat významného monumentu k uctění kněžny Ludmily.

Vy si můžete připomenout samotnou bitvu na Moravském poli třeba zde ....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_na_Moravsk%C3%A9m_poli

...., nebo se můžete nechat třeba ještě v závěru prázdnin inspirovat mým několik let starým výletem ...

https://soutok.blogspot.com/2017/07/melnik-vdeci-za-povyseni-na-mesto-krali.html

..... ale shodli jsme se s přáteli, že letošní léto bylo takové podivné a snad jen úvod července snesl přibližné teplotní přirovnání s předešlými roky, kdy se člověk občas na cestách zapotil.



Mám tu dnes již také přehled akcí RMM na měsíc září a plakáty nám některé akce připomenou. Velkou akcí měsíce budou kromě Mělnického vinobraní také  Dny evropského dědictví, které jsou letos v našem okrese jakoby roztažené do několika dní a začínají u nás již 5. září  prohlídkovým zpřístupněním krásného a útulného kostela v Záboří.

Plakát na DED mám v plánu zde na webu představit v příštím článku, ale odkaz níže v článku muzea vás pochopitelně přesune na podrobnější informace již nyní.


RMM - akce září - Liberta95, Vinnetou, vernisáž výstavy Jedu v jedu...

Dobrý den,

srdečně Vás zveme na akce Regionálního muzea Mělník v září!
4. 9. si nenechte ujít jedinečnou přehlídku historických kočárků Liberta95 ze sbírky muzea k 95. výročí vzniku proslulé mělnické továrny.
5. 9. se koná divadelní představení Vinnetou v přírodním areálu (na hřišti) ve Lhotce u Mělníka…
Vstupenky na obě akce, které jsou součástí Středočeského kulturního léta, jsou v předprodeji v pokladně muzea.


Ve čtvrtek 9. 9. Vás zveme na vernisáž naučné výstavy Jedu v jedu s překvapením od 18:00 hod. ve velkém sále i Výstavu hub v muzejním sklepení od 15:00 do 18:00 hod.


Od 5. do 19. 9. budou probíhat Dny evropského dědictví 2021 - program a přehled otevřených památek naleznete v příloze.
V průběhu Mělnického vinobraní (17. - 19. 9.) bude muzejní kavárna s nabídkou českých vín z Mělníka, Velkých Žernosek a Litoměřic otevřena v pátek a sobotu 9-22 h., v neděli 9-17 h.

Výstava modelů autíček Martina Švece Na plný plyn je otevřena do 19. 9. i s doprovodnou soutěží.

 

Celkový přehled akcí najdete v příloze.

Těšíme se na setkání s Vámi v muzeu!
 

Přeji pěkný den

Kristýna Frelichová, DiS.

PR a propagace



Pohodový poslední srpnový víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat