čtvrtek 12. srpna 2021

Covid-19 máme u nás rok a půl. Připomeneme si jeho občanské symboly a přidám několik dobře míněných rad, se kterými si může každý naložit dle svého uvážení.

 


Máme tu polovinu srpna roku 2021 a o covidu - 19 se vážně mluví a píše již rok a půl. To slovo vážně jsem napsal úmyslně, protože logicky platí, že i když člověk chápe, že smrtelné nemoci, záplavy i ničivá tornáda jsou velkým neštěstím, tak čím blíže nám takové situace jsou, tím jsou nepříjemnější a více se nás dotýkají.

Pokud bychom se nějak ohlédli v čase zpět, tak bychom zjistili, že se toho odehrálo hrozně moc. Vždyť si zprvu lidé rádi chtěli myslet, že jde snad jen o krátkou kapitolu, kde se nebezpečí ohrožení života týká především starých lidí a po domácku šité roušky byly považovány za určitou dostatečnou ochranu, abychom si zbytečně na některých místech nezpůsobili zdravotní problém.

Je to mimochodem zrovna přesně rok, co jsme si tak trochu rozjaření po létě a dovolených říkali, že může sice něco přijít, ale mohlo by to snad už odeznít do propadliště dějin, což by bylo fajn. Jenže, opak byl pravdou. Koho by jen napadlo, že se bude mluvit i psát o chirurgických rouškách, respirátorech, antigenních testech, či PCR testech a gigantickou kapitolou se stane očkování a různá nařízení pro různé skupiny obyvatel.

To vše už bude při některých situacích o penězích, nálada lidí se ještě více propadne do záporných hodnot a zejména při čtení různých netových diskusích zjistíte, že se svět názorově rozdělil na dvě skupiny, které se budou vzájemně hádat a napadat. Jedni se označují slovem očkovaní a druzí si vysloužili přívlastek odpírači.

Vůbec tu dnes nechci řešit nějakou diskriminaci, výhody, či rizika pro obě skupiny, jakož fakt, kdy častá verze zní, že sice covid napadne každého, ale ti naočkovaní budou ve zdravotní výhodě. Kdo trošku aspoň občas čtete ty diskuse, tak sami víte, jaké argumenty obě strany užívají. Abychom se však dostali ze zákopové války a z období, kdy si musíme přiznat, že se stále nic vlastně pořádně neví, tak se zkusme zamyslet nad určitou prevencí.

Vždyť za rizikovou skupinu jsou považováni hlavně lidé staří, obézní, lidé bez nějaké větší opatrnosti a lidé, kteří mají mnohdy další nemoci. Co ale můžeme sami zkusit, abychom rizikovým situacím nešli příliš naproti ? Ono se o tom dnes mnoho nemluví a spíše se bavíme o očkování a o normálním společenském životě, ale jistá prevence tu je.

Rozhodně není dobré být v nějakých uzavřených prostorách delší dobu ve společnosti nějakého člověka, o kterém toho mnoho nevíme. Někteří lidé věří ve vitamíny, občas konzumují česnek a jistě je i lepší se pohybovat mezi lidmi spíše venku, při míjení odvracet tvář a zadržet na nějakou dobu při míjení dech. V budovách a přecpaných dopravních prostředcích, se snažíme být krátkou dobu.

Ať už se takovým radám spíše smějete, nebo si myslíte, že na nich může něco být, tak je to jen a jen vaše věc, ale i takové věci patří na blogy  na netu a je to běžná autorská činnost.

To byl tedy takový předvíkendový článeček, který musí utnout pozdní noční hodina a zítřejší povinnosti, ale když mi vyjde plán, tak tu snad už zítra odpoledne, nebo v sobotu zase něco bude a i vím co :-). Krásný letní srpnový pátek !

Žádné komentáře:

Okomentovat