neděle 9. května 2021

I love rock' n' roll. Mělník se dnes znovu narodil, pořádně ožil a jásal radostí. Konečně k nám dorazilo jaro a nalilo nám do žil optimismus. Obří fotogalerie z našeho milého města.

 


I love roc'n' roll zpívá v jedné z nejslavnějších a nejlepších písní všech dob Joan Jett ...


... ale mně dnes zněla v uších na procházce po městě trošku jiná písnička. Kapela Status Quo a skladba se stejnojmenným názvem .... tedy spíše její refrén ve střední části skladby, kterým skladba vlastně i končí ( Ano, dříve dokázaly kapely i refrén obměnit a nově zaujmout :-)) ....


Mělník se dnes prostě probudil stejně tak, jako včera do nádherného dne, ale vy už víte, že jsem v sobotu neodolal trochu jiné zábavě :-). Dnes už bych ale vážně zavřený nevydržel :-).

A tak tu máme celou řadu fotek, protože na cokoliv jsem se dnes podíval, tak to mi dnes udělalo radost. Mimochodem, nevím jak je to možné, ale najednou mám zase k disposici na fotografie celé úložiště.

Představte si, že máte lidi, kteří se za život třeba 6x přestěhují. Někdy jen po republice, jindy i v zahraničí. A pak máte lidi, kteří zůstanou věrní jednomu místu a ačkoliv vyráží občas i jinam, tak stále něco pěkného vidí i  doma a neokouká se jim to.

Městský ekovláček tu sice dnes bohužel nemám, ale když jsem v Husově ulici prvně spatřil známé koníčky s povozem, tak už jsem věděl, že to nebude jenom o květinách a rozkvetlých stromech, ale bude to taková oslava života kolem nás. Tahle momentka přišla v setině vteřiny, aniž bych sám věděl jak.



Národní hora Říp je od mělnického zámku vzdálena přesně 13.5 - 13.6 km vzdušnou čarou. Záleží, zda stojíte u vyhlídky na soutok, či na České středohoří.

Původně jsem se šel opravdu kouknout, jak už nám to tu konečně kvete. Kam jinam by měly kroky vést, než na Polabí do parku ?





Alej sakur patří každoročně k tomu nejkrásnějšímu, co u nás kvete.




Tady u této vyhlídky za hřbitovem, se zastavím. Utkvěly mi totiž v hlavě nějaké vzpomínky z dětství, kdy jsem se odtud díval na horu Říp i na cukrovar. Jak vidíte o obrázek výše, tak dnes už musíte Říp hledat mezi zelení a je dobře vidět až z cesty výše.


Cyklistů bylo dnes všude plno, ale mně dnes nějak nezbyl na kolo čas. To hned člověka napadnou dvě věci. Potřebovali bychom chodit do penze tak, jako dříve, protože je jinak pořád málo času na různé nápady i aktivity a člověk je relativně ještě při síle. :-).

Zajímalo by mě, zda na Mělníku jezdí také nějací cyklisté po Pražské ulici tak, jak správně mají ( tam vede cyklostezka při okraji silnice). Asi ne, co :-)? To vážně těm vlivným už tenkrát nedošlo, že je to pro cyklisty tak nějak proti přírodě ? Tady je prostě problém. Mně se líbí, jak to mají udělané v Ústí nad Labem na Střekově, ale tady by to asi nešlo .....

https://soutok.blogspot.com/2016/05/labska-cyklotrasa-c2-nedelni-etapou-od.html

Třináctý obrázek shora v článku v odkaze. Co myslíte ? Asi ne, a tak by měli cyklisté jet aspoň velmi opatrně.


Toho modrého kvítí tentokrát moc nemám. Posledně jsem to nějak nechal ve foťáku a nestáhl do alba. Bohužel.


Místo, odkud je zase úplně jiný pohled na most u Vrbna, než ten od zámku, kde to zaujme svým nájezdem.


Tak přeci jen zase jiná barvička jara.

Cyklisté, cestování, krajina, Říp.




U zámku to žilo.

Zdá se podle sortimentu, že tu byly opět Africké trhy, byť v menším provedení než v nedávné minulosti.


Dnes si prohlédneme oboje nejslavnější sluneční hodiny na Mělníku. Tyto jsou na zámku.

Máme ty oslavy osvobození, tak se sem následující poznámka hodí. Tato nejstarší část zámku mi připomíná německý film Stalingrad

https://www.csfd.cz/film/26591-stalingrad/prehled/

, který jsem tu již mnohokrát propagoval. Konečně, na FB historické skupiny je repríza příspěvku k osvobození Mělníka, který mám velmi rád ....

https://www.facebook.com/groups/1808841266008571 

Rovněž doporučuji knížku  Květen 1945 na Mělnicku ....

https://www.kosmas.cz/knihy/160153/kveten-1945-na-melnicku/


Otevřeno měla již i kostnice, která patří vedle kostnice v Kutné Hoře- Sedleci ( článek zde) k našim nejhezčím.

https://soutok.blogspot.com/2012/04/kralovske-mesto-kuna-hora-melnik.html

https://soutok.blogspot.com/2014/01/legrace-v-kutne-hore-typ-pro-vas-kteri.html

Tady jsem viděl zase rozmanité květinové barvičky :-).


Poslední dobou se mi povedlo být v přesné pravé poledne pro náš poledník ( 13 SELČ) dvakrát po sobě na tomto místě. Hodiny jsou na boku hotelu Zlatý beránek a vidíte na ně z Palackého ulice ( Prasečák).

Dáme si další krásné důležité stavby.


Výloha TIC je plná zajímavých informací pro návštěvníky a jistě se TIC už brzy otevře.




A to je z rozkvetlého jarního Mělníka vše. Vítejte v nové sezóně 2021! Snad už vše opět vstává.

https://www.youtube.com/watch?v=Y87uaCsqN2M&list=RDr8w0NDQcFhs&index=7


Aktualizace 11.5. 2021 v 19 hodin:

Tři pěkné odkazy na sluneční hodiny. 


8 komentářů:

  1. Pořád mám pocit, že ty sluneční hodiny na zámku byly dříve na vyhlídce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tímto jsem se tedy nijak nikde v regionální historii nesetkal. Aspoň tři zajímavé odkazy na téma slunení hodiny ( zkopírovat adresy) ..https://astro.troja.mff.cuni.cz/mira/sh/sh.php?rec=22733

      http://www.slunecni-hodiny.webzdarma.cz/Engelbrechtove.html

      https://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/slunecni_hodiny/slunecni_hodiny_CDROM.pdf

      Vymazat
  2. Já netvrdím, že nemáte pravdu. Prostě mám jako malý kluk zafixováno, že ty hodiny byly u vyhlídky nad soutokem. Vzpomínky často klamou a tak jsem byl po letech překvapen, že ty hodiny jsou jinde než jsem čekal, to je vše.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moji reakci si špatně vykládáte. Mám prostě jen tendenci reagovat na komentář, neb mi to přijde celkem slušné. Protože jsem to nikdy neslyšel, ani nikde nečetl a v minulosti si tu řada lidí myslela, že snad musím všechno vědět, tak mě ten komentář motivoval k tomu, abych se pokusil o hodinách u zámku něco zjistit a díky vám jsem objevil docela zajímavé stránky. To poslední je dokonce kniha o slunečních hodinách ve formátu PDF, která má cca 435 (!!!) stran.

      jinak mám podobný zážitek. Byl jsem přesvědčený, že před ZDŠ ve Mšeně stálo kdysi letadlo. Pořád jsem doufal že mi k tomu třeba někdo ze Mšena něco napíše v komentáři. Pak jsem dostal nápad a napsal starostovi města, který mi to potvrdil, byť fotografie na netu nikde nenajdete. Šlo cca o léta před rokem 1980. Nijak špatně si to tedy nevykládejte. Hezký den!

      Vymazat
  3. V pohodě, rád chodím na Vaše stránky, dozvím se zde spoustu věcí. Sám přemýšlím, že si na svůj dům na jihozápadní stěnu dám sluneční hodiny. Taky přeji hezký den.

    OdpovědětVymazat
  4. Za tento komentář vám opravdu moc děkuji a je jen dobře, že jsme si to rychle a k oboustranné spokojenosti vysvětlili. Na vašem místě bych s těmi slunečními hodinami neváhal a dokonce se můžete pokusit o vlastní tvorbu. Existují sice různé návody, kde vám návrhář dodá již hotové úhly, ale je také možné si zhotovit nejprve na určeném místě gnómon a za nějakého jasného dlouhého dne si tam na stěně dělat záznamy. Hodiny se budou promítat stále do stejných míst a je jen na vás, zda to vylepšíte ještě o délku stínů ( měsíce v roce). V poslední fázi si můžete zkusit zahrát třeba ještě i na malíře a doplnit to nějakými vlastními motivy. Jsou města, kde mají na radnicích kromě klasických hodin i hodiny sluneční a má to něco do sebe. Podívejte se třeba na toto. Tam měli hned dvoje sluneční hodiny vedle sebe : https://soutok.blogspot.com/2014/02/nejkrasnejsi-mesta-na-severu-ceskeho_21.html

    OdpovědětVymazat