sobota 1. května 2021

Máte rádi sport ? Začíná vysílat nová česká rozhlasová stanice, která může být paradoxně jistou konkurencí sportovních televizních pořadů. Hořínská komora je veřejnosti již přístupná. Přišlo po uzávěrce.

 


Aktualizace 2.5. v 9.35 :
Loď Rio 2 vyplula z Děčína, právě míjí Těchlovice, míří k Ústí nad Labem a snad se opravdu dočkáme dnes prvně ve sváteční den připlutí do mělnického přístavu. Jinými slovy to znamená, že si užijeme připlutí do našeho okresu z lodní kamery on-line.

Máj je považován zcela právem za nejkrásnější měsíc roku, byť to podle počasí letos zatím moc nevypadá a na rozvolňování se stále ještě čeká. Je považován za měsíc lásky, ale také si připomínáme konec druhé světové války. Je dokonce paradoxně měsícem, kdy mnohdy žijeme MS v hokeji a rozjíždí se i četné ostatní sporty včetně motosportů.

Když se díváte na staré veselé komedie z 30. let a zejména z protektorátního období, tak vidíte, že už tehdy mělo rádio dva důležité úkoly. Přinést k lidem do domu hudbu k tanci a poslechu, a pak šlo obvykle o nějakou sportovní, mnohdy fotbalovou reportáž z významného zápasu. Tyto dvě situace bývají kromě zpravodajství ve starých filmech nejčastější scénou.

Přesto, že například v časech mého dětství bylo již od roku 1970 možné volit ze dvou tuzemských celostátních  televizních programů ....

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A1_televize

...., tak nelze říci, že by rádio tehdy nějak výrazně utrpělo. Samozřejmě, že jsme se rádi dle nálady a možností dívali zejména v neděli odpoledne na čtyřhodinový blok, který nesl název Sportovní odpoledne. Ten probíhal právě na programu ČST 2 a mnohdy nabízel  v úvodu závody, které nesly název Televizní motokros, nebo Televizní autokros. Tyto seriály nabízely každý týden nějaký závod z nějakého našeho krosového okruhu.

Nechyběla ovšem i nějaká ta automobilová rally, silniční motocykly, vodní pólo,. koníčky či  od roku 1973 formule 1. Fotbalové zápasy probíhaly obvykle mimo tento čas na programu ČST 1. Může se tedy zdát, že již rádio nebylo za tímto účelem vůbec potřeba, ale nenechte se mýlit..

Tenkrát musel sportovní rozhlasový komentátor skutečně něco předvést, pokud chtěl být opravdu populární, a když to uměl, tak to byla občas lepší zábava, než sledovat například daný zápas v televizi. Konečně, nemůžeme si dovolit ani dnes, aby televize dávala naráz všech 8 ligových utkání jednoho kola a televize s vícero otevřenými okny se neujala. To znáte tak nanejvýš z formule 1, kdy máte občas otevřena nanejvýše dvě okna.

Z tohoto důvodu se dodnes udržely pořady S mikrofonem za hokejem, nebo S mikrofonem za fotbalem. Nezlobte se na mě, ale některé ty hlášky přežily v hlavách pamětníků dodnes. Moje generace se dodnes směje, když si vzpomene na hlášky populárního moderátora Karola Poláka. Také jsme se těšili, až režie přepne na hokejový stadion Slovanu Bratislava, kde byl zase legrační Gabo Zelenay.

Chtěl jsem tu jednou toto krásné období připomenout a trošku jsem to pomotal, za což se omlouvám. Následující hlášky tedy patří Karolu Polákovi, a to se prostě nedá z článku vypustit :-).

MS v hokeji ve Stockholmu : ,,A nad halou Glóbus preletěli tri bocani ( čápi). Som zvedavý, aké nám prinesu šťastie."

Při pomalém a bezduchém útoku našich útočníků  při přejezdu na polovinu soupeře: ,, Naši hráči si idů a idů, ako manželská dvojica po dvadsiatich rokoch. Nevedia, čo si majů povedať.

Při vedení našich : ,,Švédi majů puk, naši dobrů náladu."

Z utkání ČSSR - Jugoslávie ve fotbale :,, A teraz útočí Jugoslávci. Sů to tací vysoký chalani. Lopta ( míč) je tak dialeko od brány, že nás niemože ohroziť. - Oj to bola strela. Brvno ! ( břevno) Aké zme len mali šťastie :-).

Dovolte mi i jednu mnohem pozdější vzpomínku z rádia, která se udála již v tomto století a je trochu jiného ražení. Bylo to nějaké MS v hokeji ( snad dokonce v Bratislavě) a naši hráli se Slovenskem. Neměl jsem z pracovních důvodů možnost, se na zápas dívat v televizi, a jak bylo najednou příjemné chytat Český rozhlas na střední vlně :-).

Jenže, moderátor byl Slovák, fandil pochopitelně domácím, kteří se zprvu dlouho drželi, a pak to přišlo po nějakém zákroku našeho hráče : ,, Čo na to rozhodca ? ! Zasa nič ?!" Prostě se pořád rozčiloval, my se smáli, a když už to bylo vedení větším rozdílem skóre, tak zkrátka již jen rezignovaně komentoval.

Moderátor prostě dělal rozhlasový zápas. Musel více mluvit, projevovat emoce a dokázal někdy i pěkně pobavit.

Dnes by se mohlo zdát, že rozhlas přece nemůže ani trochu konkurovat televiznímu vysílání. Na jednom programu německá liga, na druhém italská, na třetím franouzská, na čtvrtém španělská .... anglická, tenis, golf, šipky, na osmém motosport, na devátém snooker, na desátém curling ...

Jenže, nový rozhlasový program Radiožurnál Sport má nejen přinášet reportáže, ale také rozhovory, pohledy do zákulisí a mnoho mnoho dalšího. Kdo sportem žije, tak si na této stanici jistě najde své. Ostrý start stanice je sice až 21. května, ale již od pondělí 3. května začíná pilotní vysílání.

Vysílat  bude tato speciální sportovní stanice v DAB+ a na internetu. V říjnu má pak přibýt ještě nějaká speciální stanice pro seniory.

Více se dozvíte zde na :  ( Ta stažená prezentace je úplně neuvěřitelná. 84 stránek)

https://digital.rozhlas.cz/podivejte-se-na-obsahlou-prezentaci-nove-digitalni-stanice-radiozurnal-sport-8480745


https://radiozurnal.rozhlas.cz/naladte-si-hokej-delate-cokoliv-na-radiozurnalu-ho-vysilame-zive-6206861


Letošní rok je u nás na Mělníku hlavně ve znamení kněžny Ludmily a jsem opravdu zvědavý, jaká památka tu bude k jejímu výročí nakonec stát. Významnou událostí je však také fakt, že od 30. dubna již mohou opět cyklisté i pěší v Hoříně přecházet přes nyní hydraulický most, jenž je součástí komor přes laterální kanál.

Opět se tedy mohou cyklisté vydat po cyklostezce k Lužci nad Vltavou již od jejího samého začátku, nebo se pěší mohou podívat na špičku ( soutok kanálu a Labe). Událost uvádím se zpožděním proto, že dnes je jiná situace, než před několika lety.

 Mělník má celou řadu tzv. FB skupin, kam hned někdo aktuálně s nějakou informací přiběhne a pro mě je zase problém, co s tak krátkou informací udělat, když předešlý článek je přečtený takzvanou hlavní vlnou a nový ( například tento) musím vyrobit :-). Určitě jsem zvědavý, až sem opravdu připluje nějaká veliká loď.

Nyní vám mohu jen sdělit, že Rio 2 je od rána v Děčíně a chystá se k nám do Mělníka. Bohužel to vypadá, že poplují až v pondělí a my pracující tak budeme mít zase smůlu. Ještě se mi nepovedlo, abych se z palubní kamery lodi mohl dívat na řeku a krajinu zde v našem okrese.

To mi nicméně připomnělo, že mi včera přišla Mělnická radnice, kde je také již plavební řád výletních lodních linek pod městem. Tím jsem se zde v minulosti s širším regionálním přesahem několikrát zabýval, ale letos mě spíš zaměstnávají věci kolem covidu-19. Nějaké covid-pasy mají rozhodovat o tom, co budeme smět, a co už ne.

Přitom se hovoří o krátkých a ještě nejistých sezonních účincích očkování, které stejně zpracovává každý organismus jinak. Kolik lidí se chodí poctivě každý rok očkovat proti chřipce ? Také jsem se včera večer ve zmíněném médiu dočetl o takzvaném Zámeckém koštu 2021, který byl přesně dnes a o akci Prohlídka zámku s muzikálem ( 8.5. od 15 hodin). Inu, jak je vidět, tak nám koronavirus otevřel další dosud nepoznané možnosti podnikání.

To je z první zamračené soboty měsíce května vše a zítra má prý pěkně pršet ....

https://meteobox.cz/melnik-2/

Příjemný první květnový víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat