neděle 16. května 2021

Základní škola ve Mšeně shání několik učitelů. Předepsané vzdělání výhodou. Kalendárium akcí pro Mšeno. Jaké akce jsou pro vás připraveny na výstavišti v Lysé nad Labem v měsíci červnu a červenci ? Labe stagnuje kolem 360 cm.

 


Téma práce má něco do sebe a mnohých se nás řadu let našeho života týká. Zvláště pamětníci vzpomínají na časy, kdy bylo naprosto normální mít práci ve svém bydlišti a ačkoliv občané obcí měli k disposici fungující autobusovou přepravu do okresního města, kterou hojně užívali k cestám nejen za prací, tak mohli mnohdy pracovat i v nějakém obecním družstvu, či jiném zařízení, kterých bylo tehdy zejména ve střediskových obcích vícero.

Dnes je situace poněkud odlišná a ačkoliv nabízí zejména mladé generaci několik směrů různých možností a pro mladou generaci je to třeba i možnost práce a studia v zahraničí, tak pro mnohé lidi to představuje i určitý problém spojený s dojížděním. Běžné jsou otázky typu : ,, Kolik času strávím na cestě do a ze zaměstnání ? Vyplatí se mi to ? Jaké jsou možnosti dopravy ? Jak dalece mě to vyčerpá , abych měl vůbec ještě sílu a chuť dělat něco jiného, a nebylo to jenom nějaké přežívání? "

Prostě, práce je námětem pro většinu lidí, a tak je hezké vidět aspoň na první pohled, když se někde nějaká ta nabídka zvoucí k práci objeví.

Mšeno je oblíbenou turistickou destinací našeho okresu, kde to občas žije pochopitelně i společenskými akcemi a navíc bych nazval cestu do těchto končin určitým způsobem i cestou romantickou. Jsem velmi rád, že sem mohu po velmi dlouhé době umístit již opět nějaké to rozpracované kalendárium akcí a občas se tu najde i nějaká zajímavost. Tentokrát je to například i nabídka zaměstnání.


Kalendárium pro město Mšeno tak, jak by už konečně snad mohlo probíhat :


Kalendář akcí:



  
06.06.2021  Mšenská desítka a Běh naděje
26.06.2021  15. jízda Kokořínskem - Jawa-moto-ČZ veteran club Mšeno
17.07.2021  Kokořínský triatlon
21.08.2021  10. setkání motocyklů ČS výroby "Jízda svobody"
29.08.2021  Mšenská padesátka
29.08.2021  Kokořínské roklinky
19.09.2021  Zavírání šoupátek - Jawa-moto-ČZ veteran club Mšeno
28.10.2021  Běh Debří
  
  


  
  
  
  
  Akce v měsíci červnu a červenci na výstavišti v Lysé nad Labem.

Podívat se tedy můžeme již také na program výstaviště v Lysé nad Labem, kam je z Mělníka špičkové, rychlé a levné železniční spojení, které ocení navíc i všichni ti, kteří se nechtějí omezovat v pití alkoholických nápojů na občerstvovacích místech výstaviště a rádi se oddají kompletní pohodě místa.

Myslím, že výstaviště v Lysé nad Labem nabízí již tradičně zajímavé tituly výstav.




Takovou drobnější mediální záležitostí jsou povodně, které se dostavily v důsledku déle trvajících dešťů, avšak, když se podíváme na mapu ....


...., tak vidíme, že to je jen takové malé zpestření, které by nemělo nikde snad moc zlobit, pokud deště ustoupí. Tento stav na Labi pod cukrovarem jsme tu měli i loni a představuje přibližně stav hladiny 360 cm pro město Mělník. Sice se v průběhu sobotního odpoledne hladina vyšplhala ke 380 cm, ale nyní je opět na stejné hodnotě tak, jako včera odpoledne.

Pro zajímavost uvádím ještě stavy ohrožení pro Mělník.

 I. stupeň se vyhlašuje při 400 cm a znamená bdělost.
II. stupeň se vyhlašuje při 500 cm
III. stupeň při 550 cm

Na této stránce máte i určitá historická povodňová data pro Mělník ve 21. století :


Článek k největším povodním na Mělníku vůbec, včetně několika fotografií  najdete třeba zde.


Nevím už z hlavy přesnou hodnotu, ale tehdy Labe v Mělníku snad kulminovalo na 1035 cm a v Ústí nad Labem to bylo dokonce kolem 12 metrů. Koukám teď, že v roce 2012 to mám tady níže na Soutoku v článcích všechno přesně a dokonce jsem se s hodnotou 1035 cm trefil :-).












Poslední snímek je takový symbolický pro tento měsíc. Vždyť na začátku května 1945 skončil největší válečný konflikt v historii a lidé se radovali z míru, svobody a hezkých jarních dní.

Válečné filmy k životu z mnoha důvodů patří a zejména mužská část populace, se s oblibou na některé filmy občas podívá. Slovenská televize Joj Family nám nyní po dva večery nabídla velkofilm Boj o Moskvu z roku 1985, který si dnes díky pokroku techniky můžete pustit bez dlouhých reklam ve vyhovující době a třeba i na části.

.... https://www.csfd.cz/film/136769-boj-o-moskvu/prehled/

Hezký zbytek víkendu a úspěšný start do dalšího májového týdne ! Co na vás čeká ? Tak tu máme samozřejmě start MS v hokeji a pokud pořád kroutíte hlavou a říkáte si : ,, Tak kdy už bude konečně to závodění ve formuli 1 zase zajímavé tak, jako kdysi ?" , tak vězte ,že se v neděli jede snad nejslavnější závod ze všech okruhů VC Monaka ....

https://cs.wikipedia.org/wiki/Circuit_de_Monaco

Co si představuji pod pojmem závodní souboj ve formuli 1 ?
Tohle .... Ostatně, úvodní titulek ve videu snímku mluví za vše.

https://www.youtube.com/watch?v=jcMv2en9HYU





Žádné komentáře:

Okomentovat