neděle 30. května 2021

Život se začíná vracet do starých kolejí, ale zůstává tu pachuť rozporuplných názorů na covid-19 a pocit omezování osobní svobody. Již tu máme velké akce pod širým nebem. Blíží se čas dovolených, tak proč nestáhnout prográmky ?

 


Když jsem se v sobotu v podvečer vydal na náměstí Míru, tak jsem si již tak trošku připadal, jako před několika málo lety. Když pominu pravidelné sobotní trhy ( 8.00 - 12.00), tak bylo vidět, že tu zřejmě již probíhala tento den nějaká akce a zdá se, že je prakticky  pod širým nebem odstartováno. Jenom to počasí je letos skutečně tragické. Věčně vítr, přeháňky a teploty kolem 15°C.

To však nic neměnilo na věci, že to v restauračních zahrádkách po neskutečně dlouhé době ožilo. Mimochodem, dosavadní chladné větrné a vlhké počasí je laicky řečeno připisováno jakémusi proudění vzduchu, které zabraňuje přílivu teplého vzduchu z jihu a dále několika sopkám, které se letos probudily k činnosti.

Ani se tomu nechce věřit, ale vše nasvědčuje tomu, že se ještě letos dočkáme velkých věhlasných akcí pod širým nebem.

Nejprve to bude zřejmě 26. června již 38. Mělnický hrozen. Tento krásný masový pochod do přírody za našim městem a po Kokořínsku je určitým tréninkem, prověrkou zdraví i radosti z milých setkání. Pak se z Mělnické radnice dočítám, že se naše náplavka, neboli prostor u přístaviště výletní lodi Fidelio opět zaplní a ve dnech 9. - 10. července tu bude po úspěšném prvním loňském ročníku opět akce Moře u Mělníka.


Další milou zprávou je, že věhlasná akce Mělnická Jizerská 50  možná bude, i když netradičně až v září. To jsou tedy takové první vlaštovky toho venkovního masového života, na jaký jsme si tu ve městě v nedávné minulosti zvykli.



V úvodu jsem psal o jakési pachuti, která toto období rozvolňování provází a chci se k tomu vrátit. Ostatně, je zajímavé, že jsem si tak nedávno říkal, ž by to bylo na téma a zrovna dnes ráno na Novinkách s tím také někdo přišel, ač trošku jinak ....


Lidé si uvědomují, že zatímco očkovací vakcíny, které každý z nás dostal v dětství proti smrtelným chorobám byly léty prověřené a některé stačily dát jedenkrát za život, tak nyní je situace zcela jiná. Lidé jsou vlastně tací pokusní králíci a nikdo neví, co to časem udělá, a jak často bude nutné očkování, nebo proti čemu nás bude očkování vlastně chránit.

Zdá se, že značná část lidí podle možností ještě vyčkává, co se buď bude dít s těmi naočkovanými, nebo s čím ještě věda zase přijde novým, či jak se co bude vyvíjet. Navíc je již situace opět příznivá stejně tak, jako loni, kdy se také začalo rozvolňovat. Jenže, vakcíny tu již jsou a je velký zájem v celé evropské společnosti, aby nepropadly.

Nakonec tak došlo k docela nepříjemné situaci, která znevýhodňuje ty, kteří s očkováním stále váhají. Kdo tu situaci sleduje, tak ví, že dnes již potřebujete na mnohá místa doklad, že jste buď byli očkováni, nebo máte čerstvý test a problém se pomalu blíží. Zdá se, že čas bezplatného testování v různých firmách i na covidových místech pomalu končí a jistě přijde i doba, kdy vám ani zakoupený domácí test nebude stačit.

Občan je tak doslova dotlačen třeba i proti své vůli, aby se naočkovat nechal a ušetřil si tak spoustu problémů, které ho čekají při cestách do zahraničí, návštěvách kulturních památek, namátkových kontrolách v restauracích, nebo při návštěvách různých zdravotnických i kulturních zařízení. Co dodat ?


Následujícím obrázkem si jenom připomeneme, že život máme také v muzeu a otevřené je opět i TIC ( Turistické informační centrum). Konečně, jen nedaleko od této vitríny by mělo letos stát něco, co má připomínat přítomnost sv. Ludmily na Mělníku. Pokud jste to někdo přehlédl a zajímá vás to, tak lis na Turbovici, se stal kulturní památkou.


Přijelo dnes k vyhlídce také několik motorkářů a situace připomněla také známou májovou akci, kdy zde motorkáři dostávali takzvané požehnání. Zrovna mě tak napadlo, že začátek června vlastně patřil v nedávných letech na Mělníku motorismu ( veteráni v kempu, Mělnický okruh, malá výstava starých aut na Blatech, sraz italských aut) a zmínit bych měl i  z jiného soudku Mělnický Vrkoč.




Fotečka prodejního stánku  ze Svatováclavské ulice je takovou milou připomínkou, že Mělník je městem vína. A můžeme být docela pyšní na skutečnost, že první vinice  v Čechách byla jen nedaleko našich Dřís a Nedomic, a pak přišel Mělník. Historie pěstování vína v Čechách a na Moravě je vůbec zajímavá ....





Je to díky počasí až k nevíře, ale za tři týdny máme léto, a pak přijdou prázdniny a dovolené. Dovolenou si každý představuje jinak. Zatímco někdo si vůbec neumí představit, že by neměl pobývat někde u moře, nebo aspoň u tuzemského rybníka, či nádrže, tak si zase já nějak nedovedu představit, že bych neměl vylézt aspoň jednou na nějaký kopec :-).

To však čtenáři Soutoku vědí, stejně tak, jako že to nedělám jenom kvůli výhledům na naši překrásnou vlast, ale do jisté míry mi je zábavou i takzvaný dálkový rozhlasový příjem pásma FM a DAB+. Jenže, ono to vypadá, jako kdyby se proti člověku letos snad úplně vše spiklo. Lovci dálkového příjmu nemají mnoho důvodů k radosti a diskuse na téma váznou.


Člověk si však vždy něco najde a jede se dále. Vždyť žijeme v době techniky a žádná generace nezažila takový technický rozmach, jako ta naše. Teď třeba právě zkoumám aplikace do mobilního telefonu, které jsou takovým příjemným a možná užitečným doplňkem právě na kopce.

Těch je pochopitelně celá řada a není snadné najít takovou, která by vás uspokojila. Nikdo vám totiž nenapíše, proč se některé kopečky objeví téměř vždy, zatímco jiné třeba jen na chvíli, aby pak zase nějak záhadně zmizely. Proč mají nápisy neustále potřebu se někam přesouvat a občas nejsou na správném místě, nebo proč nelze kopce trošku přiblížit.

Je prostě chvíli zase co zkoumat :-). Někdy však mohou být tyto milé aplikace užitečné a minimálně vám rychle řeknou, jak je kopec vysoký, a jak je od vás daleko, což můžete zvláště ocenit někde daleko od domova v neznámé krajině.

Poslední květnový víkend, se tedy rozloučím obrázky z jedné aplikace, kde je i možnost panorama aspoň takto vyfotit. Pohodový vstup do týdne, kdy v úterý přebere vládu měsíc červen.













Žádné komentáře:

Okomentovat