neděle 28. března 2021

Dnešek je dnem narození Jana Amose Komenského a zároveň slavíme Den učitelů. Komora v Hoříně má za sebou první prověrku hydrauliky, ale cyklisté si musí počkat do května. Most do Vrbna je již otevřený. Kam na zelené pivo ? Policie a vrtulník na Mělníku.

 


Vzdělání je krásná věc. Mnohdy s úžasem sledujeme různé dokumentární pořady, čteme zajímavé knihy i časopisy, nebo i články na internetu a občas i žasneme. S každou zajímavostí, nebo vědomostí máme i určitý povznášející pocit, který nám činí potěšení. Toho všeho bychom ovšem nebyli schopní, kdybychom neměli četné základní znalosti, bez nichž bychom nebyli schopni tyto informace přijímat a chápat jejich význam.

Jan Amos Komenský se těší přívlastku učitele národů a den jeho narození se u nás současně slaví , jako Den učitelů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_u%C4%8Ditel%C5%AF

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Amos_Komensk%C3%BD

Busta Jana Amose Komenského mnohdy zdobí vchody základních škol ve městech i na vsích a osobně mě to velmi těší. Ona  je totiž příroda také takovou velkou školou a do ní patří třeba i ty malebné vesničky s krásnou starobylou školou, která v nás vybudí vzpomínku na dětství, ale i na vědomosti a vědu vůbec. To vše patří k našemu životu.

Vzpomeňme třeba jen na chvíli na naše učitele a pokusme se těch naučených znalostí využívat.


Původně se zdálo, že by sobota mohla být první krásnou astronomickou jarní sobotou roku, a že by snad stálo za řeč vzít jízdní kolo a vyjet si. A nebyl jsem rozhodně sám, kdo měl o tomto víkendu podobnou představu :-).

 Kam jet ? Tak nejvíce se nabízí samozřejmě Labská cyklostezka směrem k Roudnici nad Labem, nebo naopak k Lužci nad Vltavou a dále k zámečku Veltrusy. Bohužel nemám zprávy, že by úsek mezi obcemi Kly a Kostelcem nad Labem byl snad již vyasfaltovaný, což zrovna není vhodný terén pro trekingové kolo.

Cesty na Kokořínsko jsou především souběžné s běžnou silniční dopravou. Ačkoliv obvykle touto dobou opravdu prvně v roce usednu na jízdní kolo, tak vítr rozhodl. Sice se našlo spousta třicátníků, kteří mě tvrdili, že se to ušlápnout dá, ale proč se zbytečně vysilovat a prát se ? Zážitek má být příjemný a nikoliv nějakým bojem plným skřípáním zubů.

Konečně mě napadlo, že ten Lužec a první letošní projížďku přes tamní most ještě odložím a první část plánu projdu po svých.


Konečně jsem tedy po dlouhé době stanul u komor v Hoříně a zavzpomínal. Třeba i na oblíbený film U mě dobrý, který končí právě záběry na Mělník. Mimochodem, viděl jsem v sobotu u kašny po dlouhé době filmovou osvětlovací techniku.


Jak jsem se dočetl na FB historické skupiny, tak tu mimochodem proběhly testy hydrauliky, ale již se moc těším, jako většina veřejnosti, až budeme opět moci vkročit na most, dívat se do komor a hlavně přejít, či přejet na kole na Mrkvici a pokračovat po cyklotrase číslo 2 dále.

V budoucnu se možná i dočkáme pohledu na větší lodi, než dosud. Nás cyklisty a rekreační občasné cyklisty tedy zajímá květen, kdy by mělo být již otevřeno.


Zde máme detail na vysunutou část mostu. Tak to bude vypadat vždy, když tudy bude proplouvat velká loď. Cyklisté a chodci budou muset chvíli počkat.


Sice jsem již v pátek večer od zámku viděl, že auta přes most u Vrbna již jezdí, ale  vlastní návštěva je vždy tou správnou radostí. Z tohoto úhlu most z Mělníka prakticky nevidíme. Tedy ano, ale musíte vstoupit až na samotný kraj Polabského parku.

Cesta k němu se stala hororem. Vítr stále sílil, začalo pršet a bylo to tak silné, že ten vítr vlastně to zmoklé prádlo po chvíli usušil. Zatím se tu ještě něco při krajnici dodělává a provoz po úzké vozovce je řízen semafory.

Vracel jsem se zpět Hořínem i parkem, nafotil ještě řadu fotek a zajímal se i o to, zda také zde zavadím o nějaké sněženky, jako pan Lojka u Kel, ale v Hořínském parku nerostly, bylo již dost tma a počasí se v sobotu prostě moc nepovedlo.

Svůj účel však procházka přinesla. Vždyť jaro začalo, s ním i nová sezóna a my jsme opět trošku v obraze :-). Důležité je, že již cyklisté, ale i automobilisté jedoucí třeba jen do Zelčína mohou jet opět nejkratší a nejpříjemnější cestou.


Kam na zelené pivo ? Samozřejmě, že nikdo nečekal, že si někde v interiéru posedíme, ale petka domů by špatná nebyla. Nejslavnější zelené pivo dělá Starobrno a nejznámější adresa je ...https://zelenepivo.cz/ Stále to sleduji, ale všichni prodávající jsou daleko.

Ta nejbližší místa jsou Bezno, Kralupy nad Vltavou, Stará Boleslav a Klecany.

Mám i čerstvou zprávu, že na Mělníku dnes večer ( neděle) zasahoval vrtulník, přítomna byla prý i policie, ale to je tak nějak i snad normální, zvlášť nyní a trošku z kategorie televize Nova.

Úspěšný vstup do příštího  týdne a můžete se těšit na článek z dnešní sice polojasné, ale krásné neděle.

Žádné komentáře:

Okomentovat