pátek 19. března 2021

V sobotu bude Keltský telegraf po celé republice v 19.30 hodin. Muzeum za vraty ... žije ! Fotografie Petra Raista Šťastného zdobí vitrínu TIC Mělník.

 

Ačkoliv to vypadá, že letošní první jarní sobota bude opět spíše připomínat zimu, než jaro, je tu opět Keltský telegraf, který je zajímavý tím, že ačkoliv běží v republice každoročně již od roku 2010, tak u nás na Mělnicku, ale třeba i na Mladoboleslavsku, či v okolí Turnova si prakticky nikdy popularitu nezískal.

Štafeta předávání ohňových signálů téměř vždy běží Slánskem přes Říp na Litoměřicko, aby skákala po různých kopcích Českého středohoří a Českosaského Švýcarska.

https://www.keltskytelegraf.cz/mapa-keltskeho-telegrafu

Přitom je zajímavé, že akce měly v minulosti velké ohlasy v podobě komentářů z různých kopců, kde účastníci popisovali atmosféru akce, jaké další ohně viděli, nešetřili chválou a přidávali i nějaké snímky ze svého stanoviště.

Loni prvně zasáhl covid- 19 i do pořádání této akce, ale k akci přesto došlo i v komornějším provedení. Letos jsou ta omezení ještě přísnější a hlavní organizátor se rozhodl pořádat akci zcela netradičně. Jaro si tak může oslavit prakticky každý kdekoliv a všechna světla, ohně i světlice mají zazářit  hlavně naráz v 19.30 hodin.

V místech s určitou tradicí, tak může vlastně dojít k dosud novému a neznámému efektu, zvlášť pokud budou pozorovatelé na kopcích a veškeré okolí se naráz oblékne do množství světel a světýlek. Akci zde vlastně pravidelně připomínám z řady důvodů. Jedna z mála, která se koná a nabízí i mělnickému pozorovateli u zámku možnost něco zahlédnout.

Obvykle není zrovna moc ideální počasí a obzor zde je sám o sobě pokryt průmyslovým smogem, což třeba v kopcích u Litoměřic v CHKO nemusí být i díky omezenému výhledu na blízké kopce takový handicap, ale na druhou stranu jsem i zde v minulosti spatřil vystřelenou světlici z oblasti  obce Úholičky poblíž Roztok u Prahy ( štafeta podle časového řádu), nebo světelné signály od kostelíčku v Liběchově.

Lépe je ovšem mít sebou triedr. Pokud se tedy chcete o akci dozvědět více, tak tu mám odkaz na zatím poslední informaci z včerejšího dne :

https://www.keltskytelegraf.cz/

https://www.keltskytelegraf.cz/jaky-bude-kt-2021


Muzeum za vraty ... žije !  Tolik informace z e-mailu RMM, kterou sem dnes zvlášť rád dám stejně tak, jako informaci z FB historické skupiny o výstavě fotografií Petra Raista Šťastného ve výloze místního TIC. Důvod je prostý a jmenuje se sobotní pracovní flexibilita.

 Navíc žijeme představou, že když je někde něco zavřené, tak tam těžko může být něco jinak, a tak člověk některé výlohy ani nenavštěvuje, byť se třeba jindy podívá, jaké knížky že se u nás prodávají.

Přeji vám tedy co nejlepší víkend a připojuji informace.

Výstava fotografií Petra Raista Šťastného  s názvem Kokořínsko na dosah:

https://www.facebook.com/TICMelnik/photos/a.741925452587806/3754014974712157/

Muzeum za vraty ... žije !

Muzeum za vraty…žije!

Aktivity Regionálního muzea Mělník jsou v plném proudu, i když nastavená opatření znemožňují přímý kontakt s našimi návštěvníky. Aktuálně probíhají přípravy na reinstalaci části stálé expozice, v níž chceme představit veřejnosti hračky druhé poloviny 20. století ze sbírek muzea a spolu s reinstalací části expozice mechanických hraček ve spolupráci se sběrateli nabídnout též průřez hračkami od 19. století do 80. let 20. století.

 Spolupracujeme s Mělnickým deníkem, v němž jsou prezentovány sbírkové exponáty nejen z našeho depozitáře jako soutěžní výzva pro čtenáře periodika k zamyšlení a určení jeho účelu. Pro zvídavé jsme vybrali celkem deset kuriozit. Pro milovníky regionální mnohdy tajemné historie nabízíme nové vydání Pověstí z Kokořínska, Mšenska a Podbezdězí Jiřího Zubíka a Josefa Houžvy, k němuž jsou bližší informace na muzejním webu.

 Usilovně se také pracuje na vydání 12. čísla Vlastivědného sborníku Mělnicka - Confluens. V oblasti edukace mělnické muzeum spolu s Muzeem hlavního města Prahy spolupořádalo v rámci pracovní skupiny pro spolupráci mezi školami a muzejními institucemi při Komisi pro spolupráci s veřejností a muzejní pedagogiku AMG ČR on-line pracovní setkání Muzeum škole - škola muzeu, kde své zkušenosti s virtuálními aktivitami pro návštěvníky, rodiny s dětmi, pedagogy a žáky představila edukátorům napříč republikou především středočeská muzea.

 Muzejní pedagožka také vystoupila s příspěvkem na on-line Dolnorakouském muzejním dnu s prezentací Velké možnosti malého muzea s úvahami o regionální relevantní identitě, rodinné politice, komunitě, či neobvyklé muzejní edukaci.

 Přírodovědný úsek pokračuje v terénním průzkumu Mělnicka. V lednu se přírodovědkyně zúčastnila monitoringu vlků na území CHKO Kokořínsko – Máchův kraj, který potvrdil výskyt 2 – 3 jedinců v jižní části Kokořínska. V únoru proběhla kontrola známých zimovišť netopýrů a vrápenců. Až do jarních měsíců poběží sčítání zimujících vodních ptáků na vybraných tocích a vodních plochách regionu.

 Covidový lockdown umožnil i dlouho odkládané práce v depozitáři, katalogizaci herbáře se třemi tisíci položkami. Nejstarší vylisované rostliny pocházejí již z roku 1883… Aktivity mělnického muzea můžete sledovat online na webu www.muzeum-melnik.cz či sociálních sítích. Aktuálně si nenechte ujít online výstavu obrazů Jaroslava Mokrého.

-RMM-


Žádné komentáře:

Okomentovat