sobota 6. března 2021

Zemřel oblíbený učitel dějepisu na mělnických školách a bývalý ředitel ZŠ Kly v Záboří Mgr. Adolf Nusl. Další rozhlasovou stanicí, která má podpořit popularitu pásma DAB+ je Rádio Západ. Akce RMM z pohodlí domova.

 


Mgr Adolf Nusl zemřel 3.3.2021 ve věku nedožitých 84 let.

Pana Nusla jsem jako třídního nikdy neměl a dokonce v naší třídě  relativně oblíbený dějepis jenom suploval za skvělou učitelku historie paní Řehůřkovou, ale i těch několik hodin stačilo k tomu, abych si ho jako dalšího kantora oblíbil. Ostatně, který z našich učitelů nebyl skvělý ? Tím je naše generace doslova pověstná, že jsme měli k učitelskému sboru kladný vztah, a to i tehdy, když jsme často po právu dostali nějakého toho buráka za krk, nebo dokonce i políček.

Léta jsem pak pana učitele neviděl, až jednou, když jsem dostal asi dvoudenní práci v ZŠ Kly- Záboří. Bylo to někdy v roce 1996 ( opraveno datum 7.3. v 15 hodin)a byly prázdniny. Z krásné starobylé školy poblíž neméně krásného kostelíku ( oboje by se našlo na fotografiích v archívu a kostelík tu mám dokonce často focený v rámci svých osobních akcí ,, Po stopách přívorského vladyky Beše.") jsem byl celý nadšený a vrátil se do dětství.

Staré školní budovy mají své genius loci. Matně si vzpomínám na starobylé schodiště u vchodu, kterému dominovaly zmenšeniny soch Velikonočního ostrova ...

https://cs.wikipedia.org/wiki/Moai  To mě jakožto příznivce záhadných krás našeho světa tak nějak dostalo.

V patře se pak s námi přivítal ředitel školy pan Mgr. Adolf Nusl (  zde řediteloval  v letech 1991 - 1998, jak píše kniha Kdo byl a je kdo od Miroslava Siegla i bakalářská práce  Marcely Senftové ..Historie základní školy v obci Kly).

Pan ředitel měl samozřejmě radost, že si jej po tolika letech pamatuji a oba jsme tak trošku zalitovali, že ta známost nebyla větší, což se někdy stává. Mimochodem, kromě soch jsem pochválil hlavně ještě krásný klasický kabinet přírodopisu, kde nechyběla nějaká vycpaná zvířata, studijní lidská kostra a nějaká ta mapa, či obří nástěnka s Mendělejovou  soustavou prvků :-).

Pana Nusla jsem měl ještě jednou v životě vidět. Již to bylo po roce 2000 a setkali jsme se jen nedaleko soutoku Labe a Vltavy. Kdo jste onoho muže s typickým plnovousem znali, tak vězte, že právě dnes jsem našel na hřbitově i jeho parte.

Čest jeho památce a pozůstalým upřímnou soustrast.


Takovou zajímavostí je že nám v pásmu DAB+ přibyla další stanice, která má pomoci při popularitě pásma DAB+ . Rádio Západ je v nabídce západočeského operátora RTI.cz a na Mělníku hraje buď z kanálu 5A ( Praha- Strahov), nebo 9C ( Klínovec), případně ještě z 5B ( Příbram, Plzeň, Toužim). Posluchači je to naprosto jedno, protože prostě jen proscanuje rádio, vybere stanici ze seznamu a poslouchá. Když chce vědět technicky více, tak mu menu ukáže datový tok, chybovost, přijímaný kanál atd.

Za mě velké zklamání oproti Hlasu Prahy. Pořád se tam jenom hrají nějaké nové písničky, jako na Fajn, či Hitrádiu, vůbec se tam nemluví a stanici mohu ocenit jedině díky slade-show ( rádia s barevným displejem).

Převládají obaly desek a portréty zpěvaček, skupin, ale již jsem tam viděl i nějaké psané články, a co mě docela dostalo, tak to jsou záběry z on-line kamer ( Přimda, Klínovec, Plzeň atd.) Jenže nejsem doma celý den a viděl jsem tak jen noční záběry, které nejsou pochopitelně žádným zázrakem pro koukání.

Je to tedy hlavně pro mladé posluchače a celkem chápu, že teď leckde chybí jakákoliv společenská činnost, ale na druhou stranu tu lze přece něco říci o krásách krásného kraje, nebo si poslechnout nějakou výpověď lékaře z velmi postižených míst republiky.


Nakonec tu mám něco z místního RMM ( Regionální muzeum Mělník). Tam se nyní nepodíváte, ale přece jen lze něco vidět přes internet.

Zdravíme Vás z mělnického muzea s březnovými novinkami:

S radostí Vám představujeme dlouho očekávané druhé vydání publikace Pověsti z Kokořínska, Mšenska a PodbezdězíMuzeum je vydalo ve spolupráci s MAS Vyhlídky znovu po 25 letech. Tajuplným příběhům vdechly život ilustrace Olgy Vychodilové...

Knihu lze objednat zatím na dobírku (cena 200 Kč + poštovné) na: srbova@muzeum-melnik.cz, tel. 315 630 932.
Po rozvolnění stávajících vládních opatření plánujeme otevřít muzejní výdejní okénko.
Ukázky z publikace a další informace naleznete zde.




 

Právě pro Vás připravujeme výstavu Léta s paletou. Svá díla představí Jaroslav Mokrý - krajinář a portrétista z Lysé nad Labem. Vzhledem k opatřením proti šíření koronaviru bude výstava k vidění online.

 



Tradiční Velikonoční jarmark a Vynášení Morany bohužel letos opět neproběhne.

 

Přejeme Vám klidné předjaří v neklidné době a pevné zdraví
Mělničtí muzejníci     


Pěkný víkend ! 


Žádné komentáře:

Okomentovat