neděle 29. listopadu 2020

Autobusové nádraží na Mělníku vypadá za tmy poměrně moderně, ale některé věci by se daly vylepšit. První adventní neděle na náměstí Míru přinesla i první milé noční obrázky.

 


Jak již mnozí víte, tak v sobotu v podvečer už to vypadalo na mělnickém náměstí Míru slavnostně a rozsvítil se nám tam náš městský vánoční strom. Jenže, člověk potřebuje také občas soukromě venku, nebo doma něco udělat, a pak už není ani myšlenka jít znovu ven, zvlášť když víte, že vám to neuteče.

Dnes mě tedy napadlo, že si za tmy půjdu ochutnat na náměstí trošku té adventní atmosféry, ale hned jsem také dostal nápad, že bych se mohl jít po delší době podívat na naše autobusové nádraží. Ostatně víte, že poslední záběry z něj  v nedávném článku  ...

http://soutok.blogspot.com/2020/11/maly-prochazkovy-okruh-vam-nabidne.html

byly denní, informační tabule nebyly ještě připojené, a tak jsem byl na ten náš rozsvícený autobusák opravdu zvědavý.


Jak vidíte, tak ta budova má prostě něco do sebe a nápis ji sluší. Jenže, co myslíte, dalo by se to ještě vylepšit ? Tak nezbytné to asi není, ale třeba by to jednou časem šlo a byla by to paráda. Podívejte se na tento krásný městský znak ....


Jedna z možností je jej namalovat na tabule, které by třeba mohly být umístěné po obou stranách nápisu. Pak už je věcí fantazie, zda by na znak bylo vidět jen za světla, či zda by byl ve tmě osvícený nějakým na něj nasměrovaným osvětlením. Ale, toto je jen takový případný dodatečný nápad a třeba si nějaký šikovný místní výtvarník, nebo výtvarnice bude pokládat za čest, že jeho, či její výtvor bude zdobit takovéto veřejné místo.




Tak to vidíte, téměř všechna stanoviště se nám tu vejdou pod jednu střechu.




Detail stanoviště. Osobně si myslím, že je to dost dobré. Bohužel si nemohu dovolit někde věčně cestovat a srovnávat to s jinými místy v republice, ale moc bych za to nedal, že to až takto zpracované jen tak někde nemají. Hlavně tu vrchní část.

Poněkud nechápu, proč tam jsou přes ty časy ty škrtance, protože to jako odraz nějakých paprsků zrovna nevypadá, ale kdo ví. Jak však vidíte, tak nápisy jsou v pohybu. Snímek výše a níže není totéž :-). 
Nejezdím z Mělníka tak často autobusem, abych zaznamenal, zda se nám před rekonstrukcí doposud na bývalé červené tabuli posouvaly jenom spoje směrem k vrchní části tabule, nebo zda už tehdy se v řádku hýbaly. Myslím však, že v řádku se nehýbaly.





Informační tabule všech odjezdů je dnes srdcem každého autobusového a vlakového nádraží. Nám se tu tyto informace pootočily o 90 stupňů ( a plocha se zvětšila a tím je přehlednější), takže příchozí musí dojít až na jejich úroveň, aby informace viděl a vybrat si stranu, kde zrovna nepřekáží nějaká skupinka lidí. To je trochu zvláštní a netypické, protože většinou tyto informace bývají instalovány čelem k příchozím.

Tady mi nějak chybí ještě jedna tabule, která může někomu připadat zbytečná, ale není zbytečná a Mělník ji myslím u prvního stanoviště vlevo ( tehdy tam odjížděla stará 474) z pozice příchozího měl. Zkrátka šlo o přehled ( mapku), odkud kam co jezdí. Někdo přijede na návštěvu z Nového Boru a chce zjistit odkud mu to pojede druhý den domů.


( Dnes již neplatný plánek jsem zařadil, jako příklad nákresu. Tento je z médií, ale byl tu tuším kdysi u prvního nejbližšího stanoviště vlevo opravdový nákres a možná je tady v nějakém článku)

Asi jej nenapadne, že když vystoupí na posledním nástupišti vpravo ( zde v plánku prostor rekonstrukce a myslím, že jde nyní i před rekonstrukcí o stanoviště číslo 5), tak že by se měl jít podívat na číslo 6, která je hned naproti vlevo. Nejspíše dojde až na začátek  k tabuli odjezdů, nebo dokonce k budově, kde se otočí. Pak ho buď napadne podívat se na tabuli odjezdů, zda náhodou v nejbližší době do jeho domoviny něco nejede, čímž si může pomoci, pokud tam linka náhodou v seznamu je, nebo začne obcházet nádraží od čísla k číslu a hledat.

Aktualizace 30. 11. v 10.15: Dodatečné vložení plánku.



Plánek autobusového nádraží ze zmíněného starého článku.


Pokračování včerejšího článku:

Na druhou stranu je pravda, že je internet dnes velký pomocník a často vám najde i stanoviště odjezdů vašich spojů na cestě. Mohl bych opět tvrdit, že třeba někteří zejména starší lidé nemusí být kamarády s internetem, nebo že i mladší člověk občas něco podcení, nebo zazmatkuje, nebo hledá, kde třeba to číslo stanoviště vůbec je ale je pravda, že i taková mapka v prostoru autobusového nádraží, je určitou užitečnou dekorací.

Já se po té mapce nyní nepídil, zda tam někde opět v těch místech je a důvod byl jednoduchý. Až příliš hlučná mládež všude kolem, což zrovna nemusím. Člověk neznalý poměrů by ji tam ( mapku nádraží) ale asi nehledal.

Pravdou však je, že letos o dovolené jsem dvakrát narazil na absenci plánků autobusových nádraží a občas to tam vypadalo, jak na nějakém tržišti, když se cestující ujišťovali, zda stojí na správném stanovišti. Problém je někdy totiž i ten, že více linek jede do stejné cílové stanice, ale každá jinudy. A vy samozřejmě nejedete do cílové stanice, ale jen do nějaké vesnice, která nemusí být ani tak důležitou zastávkou. Když se ještě přidají nějaká zpoždění, nebo zaclání spoj, která už dávno neměla na stanovišti být, nebo je to dokonce mimořádná výluková spoj ČD, tak to je něco :-).

Pokud vám na obrázku výše není jasné, kam že to jede linka číslo 467 a 400500, tak vám to bude jasné na obrázku níže. Informace jsou  pohyblivé. S tím se dá i různě kouzlit. Někdy se vejde téměř vše do jednoho řádku, jindy se nabízí i další zobrazování. Zejména na vlakových nádražích občas probleskují i nějaké bližší cíle konkrétního spoje.




Tak si ještě doprohlédněte celkem pohledné autobusové nádraží a jdeme do centra.



Vstupní bránu máme letos jinou a je přirozené, že se někomu líbí více ta stará, někomu třeba tato, nebo je to někomu celkem jedno. Těžko říci, zda dát třeba příští rok opět tu loňskou, nebo přijít zase s něčím úplně jiným novým, co bude třeba hrát do zelena, nebo do fialova, růžova ... :-). Za mě i letos hezké.


Myslím, že všechny tyto snímky, až k tomu Měsíci jsou fotografované bez blesku ve speciálním fotografickém režimu pro noční scény z ruky.






Proč tu mám Měsíc ? Slyšeli jste už někdy, nebo četli nějaký článek o betlémské hvězdě ? Toho už se tolik napsalo a stejně nikdo neví. Poslední je včerejší a třeba zde ...



Zkrátka, když budeme mít hodně velké štěstí, tak pozdě odpoledne po západu slunce a téměř nad obzorem uvidíme velmi blízkou konjukci planet Jupiter a Saturn. Největší přiblížení má být 21.12. 2020.


Následující snímky jsem již zkoušel bleskem a automatikou. Poslední dobou jsem vedl několikrát polemiku, čím je vlastně dnes dobré fotit. Někteří lidé upustili od používání foťáků a dávají přednost mobilům, které dávají kvalitní fotografie.





To je z první adventní neděle vše. Ať už vás zítra čeká cokoliv, tak hlavně rozvahu, ať se Vánoc ve zdraví a pohodě dočkáte.


Žádné komentáře:

Okomentovat