pátek 13. listopadu 2020

Tomuto průvodci po Mělníku je téměř 50 let. Kompletní dílo z roku 1973 na šesti fotografiích.

 


Jsou lidé, kteří běžně z výletů přivezou nějaké vstupenky, jízdenky, propagační materiály volné, propagační materiály placené, mapy, mapky, plánky ZOO, skládačky, pohledy, možná i jiné suvenýry a případně vlastní fotografie :-). A když nejedou na výlet, tak se aspoň jednou za čas zajdou podívat do domácího TIC ( Turistické informační centrum) už jenom proto, aby viděli čím žije zrovna nejen domácí propagace a třeba se i nechali inspirovat.

Dnes v době internetu se to může zdát tak trochu zbytečnost, ale stále platí a bude platit, že zatímco u internetu musíte mít napřed nápad, a pak hledáte, tak papírové tituly a jejich náplň na vás dopadne sama. Ta ovšem často zabírá místo, může značně ztrácet  informačně na významu a spíše se stává připomínkou toho, že jste kdysi tam někde byli.

Kdysi jsem tu v seriálu http://soutok.blogspot.com/2012/10/na-kole-z-decina-do-drazdan-zpet-za_3.html psal, jak jsem s velkou radostí objevil v TIC v Bad Schandau na vlakovém nádraží cykloprůvodce, který vás provázel ( v němčině) od moře, až po naši hranici. Samozřejmě šlo o takový cykloatlas, protože jinak bych nadšený nebyl :-). Netrvalo ,, dlouho" a stejná věc nějakého novějšího ročníku vás již vedla až k prameni Labe i do Prahy, byla tuším v obou jazycích a k sehnání i na Mělníku :-).

Od té doby byla volná publikace ubytování, stravování, památek, trasy i opraven jízdních kol již několikrát aktualizována. Můžete si říci: ,, K čemu mi to bude, když to asi nikdy nepojedu  a rozhodně ne aktuálně ?" Ale, už jen to, že člověk vidí ten vývoj a různé změny, tak je to potěšující.




Některé materiály časem vyhodíte, jiným se povede nějak přečkat desetiletí a třeba mají pro vás i určitou vypovídající hodnotu. Někdy ani nevíte, jak se k vám dostaly. Mám tu třeba ještě pořád zatím program z Mělnického vinobraní 2004 a 2006, ale vybral jsem pro zajímavost ten nejstarší letáček, který propaguje náš okres, a kterému bude v roce 2023 rovných půl století.

Předpokládám, že vydavatel již dávno neexistuje a navíc jde o volný nevýdělečný reklamní náklad pro šírou veřejnost, tak asi těžko něco porušuji. Jinými slovy, již sám nakladatel jej dával volně i zdarma hromadně k dispozici veřejnosti. Příště můžeme třeba zase několik málo let ubrat a prohlédnout si průvodce, nebo i městské mapy z maličko mladších let, ale tentokrát již raději jenom titulní stránky. Třeba vám budou některé povědomé a vzpomenete si, že jste je také nějaký čas měli doma, než skončily v odpadu. Některé tyto materiály jsou v průběhu života a bez sebemenších aktivit občanů obvykle volně distribuovány do jejich poštovních schránek.

Snažil jsem se to ofotit tak, aby bylo možné si vše přečíst. Je to dobová propagace našeho regionu v turistickém ruchu, a jako všechny dobové propagace nás může překvapit stylem provedení. Soutok se kromě různých informací, fotografií i reportáží podílí určitým způsobem již přes 9 let na osvětě, která nás vlastně všude obklopuje. Začátek dokumentu pod článkem.

Hezký víkend!














Žádné komentáře:

Okomentovat