neděle 22. listopadu 2020

Autobusová nádraží mají mnoho tváří. Znáte Riegrovu stezku ? Osvětlení v ulici Na Podhoří je tragické. Letecký plán Mělníka přišel s počátkem internetu u nás.

 

Fotografie z autobusového nádraží Praha-Letňany ( 8.4.2017), kde právě probíhal 2. autobusový den PID.

Jak vlastně má vypadat správné autobusové nádraží ? Ví to vůbec někdo ?  To první, které většina lidí tady na Mělníku ještě pamatuje, se nacházelo ve Fibichově ulici, kde mělo celkem 7 stanovišť a v ulici 28. října, která byla jednosměrná směrem ke kulturnímu domu a obsahovala dalších 5 stanovišť. Ta byla směrem ke KD označena čísly 8 - 12.

Přechodně se objevila stanoviště i v Pražské a Krombholcově ulici. Nepočítám předchozí autobusová stanoviště na náměstí Míru a na Karlově náměstí, která většina z nás již nezažila.

Náš autobusák ve Fibichově ulici žádná krytá stání neměl, překypoval životem, v sousedních přilehlých budovách směrem ke Karlovu náměstí našli cestující další služby, které může cestující občas potřebovat, a přesto, že elektronické informace tehdy ještě neexistovaly, tak provoz byl obrovský a lidé se pohodově orientovali a diskutovali se známými.

 Pravdou je, že tehdy jsme na autobusech žádná Čísla neměli. Ta byla nahrazena zpravidla bílou tabulkou poblíž předních vstupních dveří, kde byla napsána cílová stanice a někdy drobnějším písmem i bližší významné cíle. Dálkové autobusy měly později své dálkové cíle na čelní masce nad okny tak, jak je to patrné na obrázku níže, kde je ten prostor vidět.


Jaké vlastně je nádraží v pražských Letňanech ? Je to takový typický představitel většiny dnešních autobusových nádraží, která se nalézají ve vyhrazených prostorech mimo běžné ulice. Z větší části jsou ta stanoviště již nějakým způsobem zakrytá, ale proti větru a pořádnému lijáku vás již mnoho neochrání.

Podobným autobusovým nádražím je i to naše současné mělnické, které tu máme již přes čtyři desetiletí. Pamětníci si možná ještě vzpomenou, jakou obrovskou plochu zabíralo. Byla to celá řada nekrytých protáhlých ostrůvků pojmenovaných písmeny A -I a číselná řada stanovišť se pohybovala až někam k číslu 49. Pan Lojka nám jej nedávno na svém FB historické skupiny tyto dnes úplně senzační záběry z počátku připomněl.

Mě vždy zajímalo, co přes Mělník jezdí, a tak aspoň připomenu ( pod rokem 2011 najdete v roletě celý seriál) to nejzajímavější. Musím se přiznat, že už bych se dnes musel občas do něj sám podívat, abych si připomněl zcela přesnou trasu zmíněných linek. Vůbec tou nejdelší byla na počátku 90. let linka z Karlových Varů přes Teplice a Mělník do Užhorodu,Mukačeva a Chustu. Žlutý autobus byl k zahlédnutí zejména v pátek odpoledne. Svůj jízdní řád měla na současném autobusovém nádraží krátce také linka Plzeň - Liberec, která si to na sever mířila přes Dubou.

Dnešní mělnický autobusák zaujímá podstatně menší plochu než ten první zdejší pod centrem města. Stejně tak, jako převážná většina autobusových nádraží vás neochrání proti nepříjemnému větru a problémem bývá i silný déšť, ale za hezkého počasí je docela příjemně usazený do blízkosti parku, říčky, zeleně a můžeme se pokochat určitými pohledy z něj, nebo se i nechat pohladit slunečními paprsky.


Další obrázek je z nádraží Praha - Florenc. Kdysi to bylo nesmírně frekventované nádraží, odkud jezdilo naprosto téměř vše. Dokonce vedl nad nádražím tunel, kterým se chodilo na jednotlivé ostrůvky. Dnes tu jezdí řada linek hlavně do zahraničí, nebo do vzdálených destinací ČR. Most nad ostrůvky byl zrušený, neboť ve středu nádraží je relativní klid a zdálo se mi, že největší provoz probíhá při obvodu nádraží. Více jsem psal v článku ...



Pak tu tedy máme autobusová nádraží, která jsou kompletně zakrytá, skýtají zřejmě větší ochranu proti dešti a v létě proti prudkému slunci, ale jak vidíte, tak o nějaké kráse, nebo splynutím s okolím, či dokonce o romantice nemůže býti ani řeč.

Takové nádraží má například Mladá Boleslav. Toto je ovšem nádraží v Turnově jen nedaleko od železničního nádraží, které tu stálo již v 80. letech. V Mladé Boleslavi jsem si z celého nádraží nedávno vyfotil pro zajímavost tabuli s cílovými destinacemi. Některé linky totiž jezdí až na Krym, ale většina jich končí na Ukrajině. Důvodem je samozřejmě pracovní příležitost v naši největší automobilce.

Řekněte tedy sami, který typ nádraží by se vám líbil? Myslím si, že za současné situace má Mělník stále dostatečné nádraží, ale je pravdou, že toho z něj mnoho nenajezdím.


Kvůli tomu, abych mohl pro svůj článek použít fotografii zakrytého autobusáku jsem musel zajít až do archivu a hledat v roce 2013. Shodou okolností šlo o stejný výlet, který jsem tu kdysi prezentoval v článku .....


Jenže jsem tehdy užil jen jedno téma a pouhý zlomek obrázků. Když už jsem to CD kvůli autobusáku našel, tak mi přišlo zvláštní, že bych měl kopírovat jen jednu fotografii. Podívejte se tedy, jak vypadá Riegrova stezka v údolí řeky Jizery nedaleko městečka Semily. Inu, když je krásné počasí, tak je krásně všude.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Riegrova_stezka   U nás je prostě tak krásně, že jsem měl  i na sklonku 80. let opravdu dostatek času přemýšlet o tom, že bych se mohl podívat také někam dále.







Poslední fotky jsou už právě z Turnova, ale pojďme k dalšímu téma.


V Mělnické radnici 10/2020 se píše o novém osvětlení v ulici Na Podhoří. V projektu se uvažuje s 8 lampami. Jedná se o světla se solárními panely, která se přes den nabijí. Prozatím budou instalována tři světla. Připomínám, že ulice Na Podhoří společně s Vodárenskou ulicí jsou hlavní a téměř jedinou pěší spojnicí občanů žijících na sídlišti Pivovar a lidí bydlících v ulici Smetanova s centrem.

V čísle 11/20 je již fešácká fotka Šárky Zikmundové a  krásný titulek článku ,, Ulice Na Podhoří už svítí ." Píše se tam, že první den nesvítily lampy celou noc, protože se nestačily po namontování dostatečně nabít, ale teď je vše v pořádku.

To mi připadá, jako když by si rád někdo u veřejnosti udělal malé znaménko plus , ale když ono to nejde a nejde.


Takto se jeví večer v 19 hodin ulička Na Podhoří pěším z Tyršovy ulice. Jenom blesk fotoaparátu něco osvítí. Snímek je ze včerejší soboty ( 21.11.) a kapky ve snímku mají pravděpodobně svoji příčinu v odrazu určité vlhkosti, která je pro tyto dny typická.

Schůdnost je příšerná. Když pominete nevyzpytatelnost povrchu vlivem počasí i samotné,, kvality" terénu, tak čidlo na světle reaguje až téměř ve chvíli, když jste možná tak tři metry od něj. Krátce po průchodu  lampa pohasne Mezi světly je velká vzdálenostní prodleva a samotné první světlo od  Tyršovy ulice, které je poněkud mimo osu cesty je nějakých 20 - 30 metrů pod Tyršovou ulicí.

Asi by bylo vhodné napsat v Mělnické radnici, k jakému dni bude toto na Mělníku poněkud vyjimečné a zajímavé osvětlovací dílo skutečně doděláno. Aby to nebylo v březnu, až už bude delší den, než noc :-).


Dnes vám představím letecký plán Mělníka. Myslel jsem, že je to ten úplně první a zprvu jsem ani nemohl najít nakladatele, ale sotva jsem dílo ofotil, tak jsem něco zjistil.

Jak vidíte níže, tak plán do našich domácností doručila Česká pošta Jde o 2. vydání společnosti Kompakt s.r.o. se sídlem v Poděbradech ( Českomoravská reklamní agentura). Rok vydání se nedozvíte, protože se občas na mapkách neuvádí.

Je to již dílo z doby internetu a jedině nějaký historik přes reklamy, který by se chtěl zabývat tím, která firma kdy  existovala, a kdy už ne, tak by se snad dopátral k nějakému přibližnému termínu. Pro nás mnohé to byl pravděpodobně jeden z prvních dvou tištěných plánů Mělníka z letecké perspektivy.

Z jedné strany je zcela běžný normální plán s názvy ulic a druhá strana patří leteckému pohledu na město. Dnes bychom řekli, že se jedná spíše o dekoraci a bez lupy bychom si plán moc neužili. Tady vyniká ten rozdíl, kdy nám elektronická podoba nabízí neskutečné přiblížení někdy až řádově v jednotkách metrů, zatímco krátce po roce 2000 na těchto mapách šlo spíše o roztomilou záležitost, která nám však mohla ještě více upevnit ten náš vztah k našemu městu.

Pěkný zbytek víkendu.

Žádné komentáře:

Okomentovat