pátek 27. listopadu 2020

Poslední listopadový víkend přináší neslanou nemastnou náladu, aneb hlavní vánoční výzdoba je již na náměstí Míru. Mělnická radnice na vlnách Soutoku ?



Poslední dny potkávám lidi trošku rozmrzelé a zdá se, že má na nás všechny vliv ospalé inverzní počasí. Sice by se mohlo nějakému pravidelnějšímu čtenáři zdát, že se to autora Soutoku snad ani týkat nemůže :-), ale není to tak.

Mimochodem, určitá mlha dnes v krajině za zámkem byla, ale letos byly za celý listopad prakticky až neuvěřitelně jen jednou řádné podmínky pro mé oblíbené pokusy s lovem vzdálených zahraničních rozhlasových multiplexů. Takže, ne každá mlha musí potěšit.

Roušku člověk někdy opomene a musí se pro ni několik metrů vracet, ale venku už často docela příjemně hřeje a nenalokáte se studeného vzduchu :-).

Nicméně mi dnes zvedl náladu nový časopis, a to tak, že jsem dnes před polednem řekl na ulici jednomu svému známému : ,, Docela pěkné počasí, co ?" Podíval se na mě tak divně a zavrčel : ,, No, to jo :-)." A nebyl to letos první případ. Co to jenom dokáže, když má člověk volno a udělá si radost nějakou prkotinou.


Horší to bylo s focením. Člověk oběhne nějaké potřebné soukromé záležitosti a vyžití najde spíše doma, neb den je krátký a zase tolik to ven nějak často neláká. Přitom je tu už další víkend a prstíčky nacházející se občas jen kousek od klávesnice, se také touží zase zabavit dalším oblíbeným způsobem :-).
 Nicméně, dnes se mi sem další plánek města dávat nechtělo, ani se prohrabovat fotografiemi z veselejších časů, a jak uvidíte v závěru článku, tak mi motivaci dal i mělnický měsíčník Mělnická radnice.

Přesto jsem měl dnes důvod k takovému zvláštnímu prožitku. Konečně jsem měl letos prvně za bílého dne příležitost postát na našem hlavním náměstí a nafotit po roce své vlastní snímky nám již tak milých domácích vánočních artefaktů. Není to sice žádná letošní mediální novinka, ale můžete si je samozřejmě opět připomenout. Netroufám si letos odhadovat nějakou místní atmosféru, ale myslím, že to tady ještě bude nějakým způsobem i kouzelnější, či hezčí. Jak kdo chcete.

Následujících 6 snímků tedy ponechávám bez komentáře, a pak si zase na konci článku trošku zašprýmujeme.









Když jsem otevřel dnešní prosincovou Mělnickou radnici a objevil jsem hned na jejím počátku článek s názvem ,, Chytrou toaletu využilo 50 návštěvníků za prvních 10 dní ", tak jsem se lehce bavil. Prý šlo o nechtěnou medializaci, která zvýšila zájem jiných měst. Trošku komicky působila i věta, že záchod již několika lidem pomohl.

Tak je jasné, ač trošku podivné ( reklama by byla snad naopak na místě, když jde o chloubu, nebo ne ? ) , že tu údajně nechtěnou medializaci provedla nějaká osoba, která sem pozvala televizi, ale třeba  vtom jedou i některá místní FB, místní občané a Soutok, který si tu také udělal své fotečky.

Myslím si, že starší lidé jsou lehce konzervativní a již několik mladších lidí mi potvrdilo, jak si dokáží jejich rodiče dělat hlavu třeba jen z toho, když mají jet vlakem a někde mají přesednout, byť i jen na sousední kolej. Tito lidé většinou nejsou zdaleka a mají vše do detailu naplánované tak, aby se vyhnuli nějakým krizovým situacím. Mobil v oblibě moc nemají a používají jej jen na nutné telefonování.

Spíše bych to typoval na přirozenou zvědavost mladší generace, která by na ten záchod nejspíše tak akutně nepotřebovala, ale když už je tu něco vybaveno kdovíjakými službami a jde to otevřít mobilem, který je dnes téměř Biblí mladých, tak se tomu podívají na zoubek.

Asi je dnes úplně jedno, zda tu měl, nebo neměl nějaký záchod být, a kolik stál peněz. Ten záchod tu prostě je, a to je fakt. Soutok se jen v tomto článku  pokusil snad trošku filosoficky zamyslet nad přístupem společnosti k faktu, že tu je. Nic více a nic méně. A hned je téma na světě :-).


Druhá zpráva z Mělnické radnice.,, Osvětlení v ulici Na Podhoří se bude předělávat." Jako kdyby byl můj minulý článek v odkazu níže vyslyšen.


 Tak jistě, že si přece jen mohl někdo někde na MU stěžovat, byť si mnoho lidí často říká, že on to vyřeší za ně jistě někdo jiný, ale pravdou také na druhou stranu je, že i sem na web chodí čtenáři, kteří mají zájem o naše město. Někteří  široké veřejnosti známí čtenáři tu zanechají komentář a jiní si přejí zůstat z různých důvodů v anonymitě.

Soutok musí občas něco někde kritizovat a třeba i něco v našem městě. Je to přece i ta aktivita, kterou se lidé dožadují někde v něčem nějakého zlepšení. Někomu to může být nepříjemné, ale tak to prostě musí být a různou rivalitu a kritiku, či názorový rozpor vídáme v médiích a v životě denně. Navíc je kritika a přemýšlení důležité pro rozvoj všeho. Nejde to jen chválit

. A je pro mě určitým potěšením, když zjistím, že jsem v nějakém zápalu občas uchopil téma, které se probírá časem i jinde, což se mi za těch 9 let několikrát stalo. Vlastně je to i takový zvláštní pocit, protože je v danou chvíli ten Soutok s určitou nadsázkou občas takovou šedou eminencí. Prostě se ty věci počnou často vyvíjet směrem, který je zpravidla i mým přáním a Mělník je v danou chvíli jakoby na správné vlně :-).

 To nové logo sem dal mimochodem nedávno překvapivě zakladatel Soutoku Roman Rak. A Mělnická radnice je se svým článkem o osvětlením v ulici Na Podhoří ( 12/20)  nyní vlastně v tomto téma  na stejné vlně, jako Soutok :-). A to je dobře.

Hezký víkend !

Žádné komentáře:

Okomentovat