neděle 8. listopadu 2020

Sobotní mlha byla letos tou úplně první, na kterou již netrpělivě čekali lovci dálkového příjmu pásem DAB+ a FM. Za mělnický zámek přilétl multiplex z Dolního Saska a v pohraničí bylo Švédsko. Je to tu:-)! .

 


Většina lidí nemá z příchozího podzimu moc radost. Je to snad jen radost z barevného listí stromů a nějakého toho krátkého a krásného slunečného dne, která je potěší, ale ve skrytu duše již mnozí čekají na vánoční svátky a vzdálený příchod jara, byť je tak daleko.

To se tedy hlavně týká těch prací povinných, kteří se za každého počasí a téměř  každé ráno vrhají  pěšky, nebo v autech do tmavých černých dní. Jenže je minimálně jedno hobby, které si s mlhou venku nejen poradí, ale dokonce ji vyhledává a těší se na ni.

Jsou totiž nadšenci, kteří se nespokojí jenom s nějakým samozřejmým domácím poslechem hudby, nebo nějakého pořadu, ale doslova touží zachytit nějaké stanice, které již třeba přes půl roku nechytili, nebo ještě lépe je vůbec nikdy nechytili. Oni vědí, že to bude překvapení, které jim připraví atmosféra, jako zcela vzácnou příležitost mimo pravidelný poslech určitým stanic dané lokality.

Německé RTL rádio ( celonárodní 2. německý multiplex na kanále 5D) teprve nedávno vstoupilo mezi stanice se službami slade-show) již také vypadá na displeji lépe a zobrazuje názvy interpretů a skladeb. Stanice je k ulovení také na frekvenci 105.2 MHz ( FM) z vysílače Dresden-Wachwitz.

Když jsem se snad už ve čtvrtek dozvěděl, že je nejen na nejbližších 5 dní docela pěkná příjmová předpověď, ale v sobotu 7.11. nás ráno čeká také první letošní mrznoucí mlha s teplotou kolem 0°C, tak mi bylo jasné, že se je na co těšit. Teď a nebo nikdy !

Mrznoucí mlha má tu vzácnou vodivou vlastnost, že i když jsou pro vás vzácné vysílače schované někde za terénní překážkou, tak signál si najde cestu třeba i kolem ní. Navíc se mnohdy vylepší hodnota signálů přijímaných vysílačů v přímém výhledu.



Mělník je dnes v situaci, kdy přijímá vysílání Českého rozhlasu v pásmu DAB+ hned ze tří vysílačů na kanále 12C ( Praha-Žižkov 30 km, Ústí nad Labem - Buková hora 39 km, Trutnov - Černá hora 97 km), což znamená, že už nemusíte  v bytech hledat místečko, kde teleskop vůbec něco uloví. Venkovní anténu ani nepotřebujete.

Jenže máme i jiné operátory ( Teleko, RTI.cz, CRa), kteří se snaží podobně pokrývat lokality a v jisté míře se jim to daří. Jen prostě jejich vysílače nevysílají na stejném kanálu, jako u Českého rozhlasu v Čechách, ale mají menší výkony a více kanálů.

V Mělníku chytíte Teleko například na 5D z Černé hory, na 6D z Kukly ( kopec u Litoměřic), na 11A z Prahy, či na 8A ze Strážníku u Jihlavy apod. Ovšem, pravý fajnšmekr si rád venku, nebo i doma uloví nějaké to Německo a je problém. Zvlášť, když třeba na kanále 5D vysílá Teleko, ale je tam i druhý celoněmecký státní multiplex, který vysílá atraktivní RTL, nebo Antenne Bayern, či Rock Antenne.


Za normálních podmínek potřebujete mít přímý výhled na požadovaný vysílač, nebo si za ním někam vyjít. Za mlhy to klidně jde. A tak vás může za mlhy překvapit, že místo nápisu Teleko DAB 1, se vám zobrazí nápis Antenne DE, který klidně vydrží půl dne a při dobrém signálu lze stanice z něj i poslouchat.


Podobné překvápko jsem zažil třeba na kanále 12D.


Signál byl tak dobrý, že německé muxy v saském pohraničí vykazovaly hodnoty signálů podobné těm nejlepším tuzemským a vzdálenější braniborské atakovaly hranici poslechu, která je jen o něco výše nad hranicí načtení multiplexu.


Výsledkem toho je pak možný poslech stanice, která se sem šíří ze 158 km vzdáleného vysílače Calau v Dolní Lužici poblíž města Cottbus (Chotěbuz). Ostatně, stačí vám i běžný tranzistoráček s pásmem FM, kde na kmitočtu 107.0 MHz vysílá z místního vysílače v části Mělník-Pražská ulice 2636 stanice rádio Signál.( dříve Jizera)

Dnes jen o kus vedle na 107.2 MHz naladíte ve stereu krásně BB rádio právě z Calau a na 105.4 zase RTL z Drážďan.


Pak se najednou změní podmínky, začne to mlha vodit odjinud a podívejte se, co nám to na 12D během pár hodin udělalo :-). Bohužel jsou levná rádia určena pro běžné posluchače, tak jen počítačové programy, další přídavná technika, odstávky vysílačů, či diskuse i logická úvaha a zkušenosti vám někdy odpoví, zda moravský signál Českého rozhlasu na kanále 12D přilétl ze 140 km vzdálené Javořice ( kopec u Telče na Vysočině), nebo z Pradědu ( 200 km).

Vysílání z Pradědu opravdu dokáže dolétnout až k Mělníku. Stačí si vyjít na jedno místečko za obcí Záboří ( nad obcí Červená Píska). Když tam v běžném rádiu zadáte frekvenci 106.8 MHz, tak krásně uslyšíte vysílání Českého rozhlasu Olomouc z Pradědu. Ovšem, uděláte jen několik kroků a již je všude kolem silný ČRo -Plzeň 106.7. Přijímače se automaticky dolaďují.


Lze tedy říci, že načtené stanice v tomto seznamu jsou jen dočasnou záležitostí, pokud nepatříte mezi nadšence, kteří si staví na svém pozemku stožáry se čtrnácti prvkovou směrovou anténou, aby je mohli přijímat běžně.

Dle mého názoru je to v době internetového rádia tak trochu zbytečný přepych, ale zase máte lidi, že  to chtějí mít z technického hlediska pro radost takto vzduchem a ani ne tak snad kvůli poslechu, jako tomu pocitu, že to prostě mám. Oni nechtějí tu stoprocentnost poslechu, která přijde někde po drátech a wifinou.

Ovšem, hudbu z Řecka, Alp, Afriky, či Tichomoří už vůbec jinak nechytíte, než přes net.


Nejvyšším a nejlepším místem na Mělníku je ovšem okolí mělnického zámku. Jak přijde zpráva, že opět chodí po několika měsících něco z Alp, nebo z Bádenska, či snad ještě něco dále, tak to stojí za to vzít sebou přijímač. Ranní sobotní automatický sken dal dokonce 262 stanic, což je až o 160 více, než jindy.

Když to na Mělníku létá od Baltu až po Vídeň, je to nádhera a mux Wien City II na kanále 11C ( 275 km odtud) chodil také. Ovšem, největším příjmovým hitem této mělnické soboty od zámku byl kopeček v Dolním Sasku nedaleko Hamburku. Vysílač Dannenberg je 104 m.n.m. + 254 m stožár ...


Vzdálenost 389.6 km .


Takto se rozsvítil za zámkem na kanále 9B multiplex ze vzdálenosti téměř 400 km. Bohužel se ukazuje, že Silver Crest s barevným displejem není tak citlivý, jako starší rádio a mohly i odejít rychle podmínky.

Tato každoroční a zejména na podzim populární honba za vzdálenými multiplexy a stanicemi vyhání i množství lidí z celé ČR na kopce. Jen je trochu škoda, že z nich není  pro mlhu zpravidla nic vidět, ale člověk nemůže mít vše naráz.

Zřejmý včerejší rekord s teleskopem vytvořil jeden můj kolega v sobotu na Děčínském Sněžníku, odkud ulovil s Drážďanské vyhlídky švédské Malmö a celou řadu muxů z Dolního Saska. Nutno však brát v potaz, že on byl na kopci s výhledem do rovin až k moři. Proto je mělnický úlovek NDR NDS LG vzácný.

Soutok se na stejné místo chystá už od srpna, ale nebyl zatím čas a je to i o podmínkách. Nyní se to díky pracovní flexibilitě zdá již doslova na dosah a nechci to zakřiknout. Ovšem, i mně dělá koronavirus starost. Rád bych totiž na vlastní oči viděl vysílač Unger nedaleko městečka  Sebnitz, odkud Mělník především chytá saský multiplex 9A a celonárodní 5C.

Spojení vlakem je přes Děčín parádní i velmi levné (celá cesta tam i zpět za 130 Kč), ale hrozí zpřísnění podmínek. Zatím se do Saska může na otočku bez nutnosti cpaní nějakých špejlí do nosu, ale otázka je, jak dlouho to vydrží.

Pohodový vstup do dalšího podzimního pracovního týdne !

Aktualizace 8.11. ve 21 hodin: Také dnes výborné. Report od mělnického zámku ( 18.00 - 19.00): Nejdále  kanál 9D ..... SWR BW N  (,,Bádensko") 412 km Heidelberg . Potom na 11B ... NDR NBS BS.... 330 km Braunschweig- Drachenberg a do třetí pozice 10A ....Wolfsberg Obb/Sch 298 km. Ten poslední je častý, druhý spíše sezonní a první je z krabice vzácných. Celé Bavorsko dnes velmi silným signálem.( v průměru 8/16)





1 komentář:

  1. V závěrečném souhrnu jsem to prohodil.Dolní Sasko tu bývá vzácněji, než Bádensko.

    OdpovědětVymazat