čtvrtek 19. listopadu 2020

První novodobý městský plán města Mělníka pochází z roku 1991. Téměř zapomenutý prezident, který dal základy dnešní Evropě.



Také máte tak rádi mapy a plány ? Já moc :-). Už ve škole se mi líbila všechna ta barevná všehochuť lesů, řek, hor, polí, či zástavby a topografické značky. Dodnes nevím, jak někdo může říci, že se mu někde líbilo, ale nemůže si vzpomenout ani na jméno místa a ani na cestu. To se nás dnes však netýká, protože zůstaneme doma na Mělníku.

Když jsem viděl v roce 1991 tento první městský plán města, tak jsem byl samozřejmě nadšený. Papír není sice nějak mimořádný, ale  úvodní stránka  je velmi zdařilá. Kdy se člověku jen poštěstí vidět něco více, než jenom běžně užívaný znak města v dolní části erbu ?


Moje generace snad ani do té doby žádný jiný plán města ještě neviděla. Internet a jeho nové služby, včetně nějakých historických map měl teprve ještě za několik let přijít.


Na rubu již najdete celou řadu tehdy začínajících firem. Ovšem, naaranžoval jsem fotografii tak, aby bylo vidět, že mapu má na svědomí známá místní kartografická firma Rohlík a syn, která vydala například i celou sérii opravdu špičkových map CHKO Kokořínsko- Máchův kraj.


V úterý jsme tu měli po 28. říjnu další státní svátek, a jak jsem už napsal posledně, tak historie dává neustále kromě konstatování historických faktů stále ještě řadu prostoru pro různé úvahy, kterými se zabývají pro zábavu i pro zajímavost příznivci historie.

Některé jsou až legrační a téměř přihlouplé. Třeba, kdyby se vás někdo zeptal, zda by se vám líbilo žít ve středověku. Myslím, že většina lidí by si poklepala na čelo, možná by někdo slušně odpověděl, že ne, ale třeba by se našel i chytrolín, který by řekl : ,, No, když by to opravdu muselo nevyhnutelně být, tak snad jen jako příslušník nějaké vyšší společenské vrstvy, abych se mohl vzdělávat a bavit se :-)".

Ty další otázky jsou již serióznější a zpravidla se nabízejí, jako určité alternativy k historickým událostem. Známe je pod souhrnným pojmem : Co by se stalo, kdyby ....?  Historické události i mediální dokumenty k tomu doslova vybízejí.

Sám bych asi těžko hledal slova a bylo by to fušování  do práce historiků, ale všichni víme, že tu bylo nějaké takzvané pražské jaro a národ toužil po určité změně ...
 ....

Vítězem sporu, ke kterému tehdy posléze došlo byl  neoblíbený sovětský prezident, který zemřel v roce 1982, aby jej pak krátce po sobě v rychlém sledu vystřídali dva další.


Jenže, pak přichází na scénu člověk, který přináší zcela jiný vládní směr, který v několika nejbližších letech doslova přetvoří celou Evropu. Jmenuje se Michail Sergejevič Gorbačov ....


V roce 1990 se stává držitelem ocenění Nobelovy ceny za mír.


Jeho životopis dnes již pohasl v období současných problémů a dnešních nových velkých politických jmen, ale jeho směr vládnutí na nejvyšším politickém postu odstartoval řadu společenských proměn v různých státech Evropy, kde si najednou jejich vlastní politické špičky nevěděly s překvapivě nabytou a získanou samostatností i svrchovaností rady.

Každá situace a reakce na ni, ať už vstřícná ,nebo záporná, utváří stále další situace, stejně tak, jako  je věčná lidská otázka těch zvědavých: ,, Co by se stalo ... kdyby se stalo :-)?"

Hezký víkend !





.

Žádné komentáře:

Okomentovat