neděle 25. října 2020

Silniční most mezi Vrbnem a Hořínem dnes najížděl na svoji pozici nad laterálním kanálem. Přes komory v Hoříně bychom měli opět jezdit a chodit v květnu. Fotogalerie.


Každý kdo žije na Mělníku a zajímá se trochu o výhledy do kraje, tak ví, že konečnou dominantou spatřitelnou z našeho města přibližně směrem k severu, až severovýchodu je kostelík sv. Jana Nepomuckého, kde bydlí akademický malíř Alexandr Oniščenko.


Je však u nás přímo ve městě jedno jediné místo, které vám dovolí dohlédnout na Bezděz, Ještěd i Krkonoše, a to vyhlídkový ochoz chrámu sv. Petra a Pavla. Proč to píši v tomto článku ? Na začátku všeho je myšlenka, či nějaký impuls.

Když jste lovci rozhlasových dálek, tak musíte vědět, co kde je. Musíte vědět, že Polsko v televizi chytíte jedině z vysoko položeného vysílače v Krkonoších, kterým jsou známé Sněžné Jámy s vyhlídkou na  dvě karová jezírka, Jelení Horu a dále do Polska. A protože z tohoto vysílače zatím DAB+ nevysílá, tak jej z Mělníka nechytíte.

Jiná situace je však již nad obcí Mlčechvosty, kde je krajina směrem k severovýchodu otevřenější a v dávné minulosti jsem zde za podmínek v pásmu FM (VKV) ulovil stanici tuším až z dalekých Katowic. Sice dnes žádné velké šance nebyly a u Býkve mě překvapilo, že se občas někde válí mlha, ale ta mi moc nepomohla, brzy se rozpustila a nastal krásný slunečný den.


V plánu jsem měl i kontrolu mostů v Lužci nad Vltavou, hlavně mostu u Vrbna a nemohl jsem vynechat ani moji oblíbenou cyklolávku, která připomíná zmenšeninu Mariánského mostu v Ústí nad Labem a stala se hitem místních občanů Lužce nad Vltavou i cyklistů.

V tomto článku, se podíváme na most nejbližší, který nás tady v Mělníku dost pálí o to více, že ani na kole nemůžeme jet přes komory v Hoříně tak, jak jsme bývali zvyklí. Objízdná trasa přes druhý most u Vrbna je doslova přecpána auty i cyklisty.

Kdy to tedy všechno bude hotovo ? Podle tabulí má být most u Vrbna otevřený v březnu a komory v Hoříně v květnu. Potkal jsem dnes opět několik zajímavých lidí, kteří mi řekli nějaké zajímavosti, ale to nyní necháme být.

Dnes se most u Vrbna pomalu sunul nad kanál, všude hevery, plno lidí a stavební vysílačky v plném proudu. V jednu chvíli jsem zauvažoval o kratičkém zvukovém záznamu domluvy přes vysílačky, ale nakonec jsem od toho upustil. Cestou podle kanálu ke komorám nebyla chuť ještě dost silná a nazpět jsem již měl smůlu :-). Nebylo ani co nahrát.

V prvním dnešním článku si tedy prohlédněte most u Vrbna, který připlul na tlačné vaně po řece, a pak navštívíme ještě krátce komoru v Hoříně.

Kolik mostů má nyní laterální kanál ? První je u Vrbna, druhý provizorní pro provoz, třetí u venkovního zooparku v Zelčíně, čtvrtý ve Chramostku a tři mosty v Lužci nad Vltavou.

Úspěšné české filmy nemají vždy po delším čase povedené pokračování, ale to ani náhodou neplatí o sérii Básníci, která patří k Mělníku. Dívali jste se v sobotu večer ? Film končí na pontonovém mostě u Vrbna, který tu stál od roku 2002 až do nedávna. Už je historií.





























Žádné komentáře:

Okomentovat