sobota 24. října 2020

Před námi je jedinečná příležitost, jak si ve tři hodiny ráno vyjít na procházku a vrátit se v půl třetí :-). Povídání o změnách času a reakcích lidí. Víte, co je vůbec zimní čas SEZČ ? Chtěl by ho chvíli někdo :-)?



Asi by bylo škoda, se právě dnes nezmínit o změnách času, byť to média samozřejmě nemohou opomenout. Máloco je v našem životě tak důležité, jako čas. Dnes k tomu vyšel článek ....


Je to zajímavé i jinak. Právě proto, že patřím k dříve narozené generaci, tak si uvědomuji, že jsme si vlastně dávnou změnou času způsobili po celém světě jistý problém. Ten by tu nikdy nebyl, kdyby lidé nedělali i s časem pokusy.

Jednoduše by nebyl proto, že by nás vůbec nenapadlo, že by něco mohlo být jinak. Nepřišlo nám při letních prázdninových hrách na pionýrských táborech divné, že sedíme již v 9 hodin večer u táborového ohně, který příjemně praská a nikomu není nijak horko. Kytara hraje, hvězdy se počínají třepetat na tmavnoucí obloze a do půlnoci je vlastně ještě daleko.

Dnes jsou ty dny celkově snad nějak teplejší a první hvězdy vnímáme tak dvě, až hodinu a půl před půlnocí. Ovšem, každému se hodí něco jiného. Když jdete po práci pracovat někam ven na nějaký pozemek, nebo se vypravíte na jízdním kole na výlet, tak jste samozřejmě rádi, že můžete jet trošku dále a nestresuje vás při návratu blížící se tma.

Na druhou stranu doplácí na letní čas nejvíce ti, kteří dojíždí někam do práce. Protože brzy vstávají, tak se pokouší usnout v podstatě ještě za světla, když to venku ještě žije a po krátkém období bílého rána, se opět propadají do nočního vstávání.

Jinými slovy platí, že letní čas vadí nejvíce lidem, kteří někam za prací dojíždí, nebo musí prostě brzy vstávat kvůli začátku pracovní doby, a nejméně těm, kterých se takové pracovní každodenní problémy vůbec netýkají.


Máme tu nyní tedy názorově různorodou společnost, která není mimochodem ani fyzikálně stejnorodá. Někdo se prostě za celý život navzdory povinnostem budí ráno s určitou nevolí a jiný má tu aktivitu naprosto opačnou. Většina lidí však vstává do světa povinností nerada, i když vykonávají svoji práci s určitým kladným přístupem, bez něhož by to vůbec nešlo.

Na druhou stranu se nám přece jen lépe vstává, pokud jdeme dělat něco, co nám je svým způsobem příjemné. Jmenujme třeba cestu na výlet, cestu natěšeného rybáře k ranní řece, nebo i penzistu při vycházce se psem, která je sice již povinností, ale on ví, že mu ta krátká ranní procházka s čtyřnohým mazlíčkem dělá venku dobře a nejspíše potká i nějakého souseda, se kterým rád poklábosí.

Zopakujme si ale zajímavá fakta. SELČ tu máme od roku 1979. Ani si to dnes neuvědomujeme, ale až do roku 1996 byl poměr Středoevropského času ( Pravý čas, který někdy mylně označujeme, jako zimní) a času letního SELČ v rovnocenném poměru.

To znamená, že obě období trvala svorně šest měsíců. Dnes tedy máme letní čas sedm měsíců a náš pravý poledníkový čas 5 měsíců. Tím jsme tedy rozšířili rodinu států EU, která to takto používá. To víte, že toto rozšíření v roce 1996, se mnoha lidem nelíbilo, protože se ukázalo, že ta ranní tma nám prostě moc nesvědčí, a to čekání na kýženou změnu bylo zase ještě vzdálenější.

Dnes jsme tedy paradoxně v situaci, kdy mnoho zastánců toho správného Středoevropského času je ochotných se smířit s letním časem v letním období, nejlépe tedy vtom původním půlročním, ale naprosto si nedokáže představit situaci, že by v prosinci a v lednu měla být tma od 17 hodin do 9.00 !! Ta ranní část zní po mnoha letitých pracovních zkušenostech šíleně i mně :-).

Co je vlastně zimní čas ? 


To je naopak posun o hodinu zpět oproti Středoevropskému času. Jednorázově byl použit i u nás v Československu. Platil od 1. prosince 1946 do 23.2. 1947 a vláda Klementa Gottwalda jej zdůvodnila hospodářsky ( viz. odkaz). Dnes tedy máme díky SEČ bílý den v zimě od 8 hodin do 16 hodin. Pokud bychom měli onen nezvyklý SEZČ ( Středoevropský zimní čas), tak by byl u nás bílý den od 7.00 do 15.00. Líbil by se vám :-)? Aspoň ráno :-) ?

Nakonec je tedy paradoxně dobře, že má vedení Evropy nyní zcela jiné starosti, než řešit čas v Evropě. Víme, co kolem toho bylo před několika lety za divadlo a opět to nikam nevedlo. Když si přečtete některé příspěvky diskutujících ve zmíněném příspěvku, tak se opravdu pobavíte, ale bohužel je to takový ten klasický dlouhodobý smutný černý humor nad vedením nejvyšších politiků EU, kterému se parlament EU napříč Evropou dlouhodobě těší.

Jako odlehčení tak působí mimořádná situace, která nás potkává jednou za rok, a kterou zmínil ve svém příspěvku jeden diskutující. Pokud se dnes v noci nad ránem půjdete v neděli ve  3 hodiny SELČ projít, tak klidně můžete přijít domů o půl hodiny dříve, než jste vyšli  (ve 2.30), protože již bude platit Středoevropský čas SEČ.

To se zase dotýká jednoho krásného téma ze světa fyziky a populárně naučné vědecké literatury, ale to už bychom byli zcela úplně jinde :-). Hezký zbytek víkendu !
,
Aktualita ve 20.00:


ilustrační foto

Šel jsem dnes odpoledne kolem zámku a spatřil jsem takovou věc, že jsem s fotoaparátem totálně zaspal. Všechny lavičky po celé délce zámku byly v krásném slunečném počasí obsazené spíše mladšími lidmi i rodinami s dětmi prakticky  bez roušek. O vzniklé situaci lze jenom vést spekulace. V minulosti jsem tu několikrát rozmlouval s návštěvníky a často šlo v tomto období o návštěvníky z Prahy, kteří to k nám nemají daleko. Chce se jen říci, že to zrovna není v duchu chování, po kterém česká média v současnosti volají.



 

Žádné komentáře:

Okomentovat