neděle 11. října 2020

Mlha na Mělníku opět čarovala. Fotogalerie z procházky městem.


Pokud je vašim koníčkem rádio, tak můžete mít z mlhy i radost. Bohužel to funguje tak, že není mlha, jako mlha. Navíc je Mělník takovým jiným městem. Zatímco první dopolední sluneční paprsky velmi často mlhu téměř po celém Mělníku během několika minut rychle porazí, tak prostor za zámkem odolává podstatně déle.

Jenže, příznivci rozhlasových dálek mají i tak příležitost to jít právě za ten zámek vyzkoušet. Když to nevyjde, tak nevadí. Podívejte se, jaké milé záběry se dají pořídit, když vás baví i ještě něco jiného.


V 9.30 SELČ je již město téměř bez mlhy, ale vzdálenější místa pod městem se do ní ještě občas halí, jako do peřin.






Mé kroky vedly nejprve na výstavu, kterou máte v minulém článku.




Člověk tudy chodí často a místo má své genius loci. Vždyť tudy vedla kdysi pěší cesta do středověkého města a ještě nyní vidíte hradby.


Bývalá fortna má dvě kouzla. Když se otočíte, tak se vám naskytne úžasný výhled až k Brabčovu a do Hořeních Vinic k vysílači operátora. To by se člověk prošel. Samozřejmě vidíte i chladící věž Spolany a další vzdálenější cíle.



Sv. Florián je patronem hasičů.


Náhle se situace na čas změnila. Zamlženou věž chrámu tu již několikrát máme, ale u Pražské brány si ani nějak nevzpomínám.


S obrázky se dá kouzlit už jen úpravou v editoru.


Ne snad, že bych chtěl nějak dělat reklamu a dokonce jsem viděl i snímek, jak ten dům vypadal kdysi, ale teď vidím, že díky své barvě i tvaru může při troše fantazie připomínat nějakou španělskou, či mexickou haciendu :-).


I tu chrámovou věž jsme dnes měli občas v mlze. Bývá to i mnohem větší, ale příjemné zpestření pro oko.


Opravuje se chrámová střecha, ale již často míří mé oči k místu, kde by měla být sv. Ludmila..


Za zábradlím je dočasně jiný svět. Považte, že právě v těchto místech za té pravé mrznoucí mlhy můžete často chytit signály FM (VKV) i DAB+ z rakouského Jauerlingu ( 230 km), Vídně ( 290 km), Salzburku ( 300 km) a dnes nic. Ale, že ta mlha pěkně čaruje,co :-) ?


Kdysi jsem byl v 80. letech na Pšovce v kině Pšovan na filmu ET mimozemšťan.


Pamětníci vědí, že hlavní roli tam hrál robot na pásovém podvozku. Dokonce si pamatuji hádku dvou robotů : ,, Tvoje máma byla sněžná fréza :-)! Taková ptákovina ( komedie), a když jsem ten dalekohled takto naaranžoval, tak jsem si na ten film vzpomněl.

Aktualizace v 19.15 :
 
Omyl, jedná se o film Číslo 5 žije.  Inu, už je to 34 let.




Netrvalo dlouho a mlha začala prohrávat i za zámkem.


Ještě se podíváme na Karla ......


.... a nedělní neplánovaný výsadek do terénu ještě před snídaní zakončíme na místě výstavy, kterou jsem tu nedávno doslova detailně vyfotil tak, že si ji divák může přečíst a může se i zamýšlet nad tématy.

Pěkný zbytek neděle a úspěšný vstup do dalšího pracovního týdne !

Žádné komentáře:

Okomentovat