čtvrtek 8. října 2020

Odešla velká legenda světové populární hudby Eddie Van Halen. Začal vysílat druhý německý celoplošný multiplex společnosti Antenne DE. Mělničané tak mohou poslouchat v nejvyšší kvalitě stanice RTL, Rock Antenne a další.

 


Bohužel dnes nemohu začít jinak, než velmi smutnou zprávou, že ve věku 65 let podlehl rakovině Eddie Van Halen.

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zemrel-rocker-eddie-van-halen-bylo-mu-65-let/1942504

Vím, že hvězdy mládí naší generace již několik posledních let umírají, umírat budou a čeká nás to jednoho neznámého dne každého z nás, ale tohle je jedna z hudebních ikon, která mi připomíná určitou část života. Ostatně, již několik lidí mi řeklo, že když slyší nějakou skladbu, tak se jim vybaví i nějaký rok a nějaké prostředí, nebo i více případů, kde se třeba zrovna při jejím poslechu nacházeli apod.. Tak to prostě je.

Co si tedy zahrajeme? Budou to tři mé oblíbené a snad dost známé skladby. A nemohu začít ničím jiným, než tou z roku 1984, která se de facto stála jejich nejslavnější a nejhranější i v pořadech, které jsou více přes pop, než přes rock.

https://www.youtube.com/watch?v=SwYN7mTi6HM

Druhou jsem snad prvně slyšel na veleslavném rádiu Luxembourg.

https://www.youtube.com/watch?v=STVcNX7anGU

No a třetí ? To je jednou větou ,, nádhernej ploužáček s výborným závěrem skladby."

https://www.youtube.com/watch?v=kIPWrpD1OWc

Ten jsem si zase poslechl jednou ve čtvrtek večer v jednom suprovém pořadu z koncertů legend na naši soukromé televizní stanici Premiera ( 1993 ?). Mladším ročníkům připomínám, že dnes se stanice jmenuje Prima.

Tato skladba má celou řadu podob a pustit si můžete dokonce i video plné krásných žen :

https://www.youtube.com/watch?v=hNRV9Fby85o

Bye bye Eddie on the music heaven !!

Zprávu jsem se dozvěděl až dnes, protože včera mezi 19. a 20. hodinou jsem se věnoval něčemu, o čem je pokračování dnešního článku.


Pryč jsou časy, kdy jsme na středních vlnách lovili večer Radio Luxembourg a v pohraničí si zejména mladí lidé natáčeli televizní a rozhlasové antény na Bavorsko, či Rakousko. Ti více zaujatí pro věc, pak byli schopní totéž leckdy přijímat i z hlubokého vnitrozemí, zvlášť když měli dobré stanoviště s otevřeným výhledem k těmto obvykle 160 - 200 km vzdáleným vysílačům.

U televizního vysílání k tomu docházelo poměrně brzy, protože anténám pro první až třetí pásmo je úplně jedno, kam je jejich majitel natočí, a odkud budou přijímat signál. Horší to bylo u rozhlasového pásma VKV (FM), kde měla řada přijímačů u nás tzv. východní pásmo OIRT ( VKV 1) 65.8 - 74 MHz.

V takovém rádiu jste naladili pouze jednu jedinou domácí stanici jménem Vltava, která převážně hrála vážnou hudbu a jen v pátek večer a v sobotu dopoledne uváděl nám dobře známý Jaromír Tůma pořad Větrník o rockové a popové hudbě.

Jenže se již v 80. letech podařilo občas sehnat rádio, které mělo i VKVII  87.5 - 108 MHz. Co jste mohli v takovém rádiu slyšet ?


Tady bych se zastavil. I dnes se ještě  někde najdou stará rádia s normou OIRT a při dobré anténě, dobrém místě příjmu a výtečných podmínkách můžete zachytit stanici až třeba z Rumunska. To se letos opravdu stalo jednomu nadšenci z Plzně, který je členem takzvaného DX klubu ( klub sdružující zájemce o dálkový rozhlasový příjem).

Na to VKV II jste toho bez dobré antény mnoho nechytli. Snad jen pár stanic ze Saska ve velkém šumu. Vzhledem k absenci našich soukromých a veřejnoprávních stanic, jste však mohli při dobré anténě a jejím natáčení zejména v mlhách slyšet stanice z opravdu všech částí Německa.


Nástup našich stanic po roce 1989 do pásma VKV II znamenal zkázu pro kvalitní příjem stanic ze sousedního zahraničí. Sice tu již byl satelit a později i internet, ale už to tak chodí, že kvantita stanic a téměř stoprocentní úspěšnost nejednoho člověka otrávila.

Už se vytratila ta radost, když signál jde neviditelně vzduchem a někdy se různě odráží. Záleží však samozřejmě, zda chce posluchač poslouchat nějaký žánr, nebo zda mu jde tak trochu o zeměpisný úlovek.

Pokud tedy máte zájem o žánr i třeba o exotickou dálku, tak to stoprocentně najdete na internetu, ale poslechová kvalita stejně není až tak dobrá, jako v příjmu DAB+ , který není podobně tak, jako běžné FM pásmo závislý na žádných netových routerech. Jinými slovy to znamená, že můžete poslouchat i venku v přírodě, kde žádný internetový signál nechytíte, a pokud snad i ano, tak bude síť určitě zakódovaná :-).


DAB+ je navíc i mnohem kvalitnější, než FM ( VKV) pásmo, ale nepíši to proto, že bych byl placený za reklamu :-). Prostě musím uznat, že je to kvalita a doporučit svému okolí. Navíc jsou dnes hezkým doplňkem takzvané sladeshow , které najdete na rádiu s barevným displejem. O tom jsem tu již mnohokrát psal.

Situace u nás se neustále lepší, ale neználek se zalekne, když místo frekvence 93.5 Mhz a stanice Frekvence 1, či Fajn rádio slyší název kanál 12C a provozovatel ČRo, ČRa, Teleko, nebo RTI.cz . A přitom tam naladíte i soukromé stanice, které znáte. Přehled níže:

http://www.digitalradiodab.cz/rozhlasove-stanice.html


Kdo by však nechtěl něco navíc, než jenom naše :-)? Mělník je na toto dost dobrý. V běžných podmínkách tu máte Sasko, v malinko lepších pak aspoň Bavorsko a za 14 měsíců tu bude možná ze Sněžných jam v Krkonoších Polsko.

Jenom si posluchač musí uvědomit, že potřebuje otevřený výhled k vysílači, někdy i terenní překážku do nežádoucího směru, odkud také přilétá signál, a nejlépe samozřejmě aspoň nějakou i máloprvkovou anténu. Ovšem, mnohdy stačí i jen vysunout pouze teleskop, jenž je součástí přijímače.


Nejblíže k Mělníku jsou vysílače Unger ( 73 km) -západní  hranice Šluknovského výběžku, Löbau-Schafberg 84 km, Dresden-Wachwitz 88 km a Chemnitz 106 km.

Saský multiplex najdete na 9A a vysílá ze všech jmenovaných vysílačů, podobně, jako celoněmecká jednička na kanále 5C. Ty jsou u nás oba slušně silné. Dne 5. října v 10.00  však začala vysílat i celoněmecká dvojka, která je slabší. Je to dáno tím, že v této části Německa vysílá pouze z Drážďan, což pro Mělník není zase až tak možná ideální.

V cestě je totiž vysoké Sedlo i Buková hora. Přesto jej lze leckde přijímat. Vysílá na kanále 5D.
Zatím hraje pouhých 8 stanic. Je to rodinka stanic Absolut rádio, Rock Antenne, Antenne Bayern, Radio Togo a RTL.

Doporučuji pro tento mux tuto stránku:


Závěrem snad jen přeji každému, kdo se rozhodne koupit jinak celkem levné rádio FM/DAB+ hodně zábavy i poučení a nezapomeňte, že i u nás je plno dobrých stanic. Mohl bych dát nějaký obal desky a nedávno na mě chvíli koukal z displeje Jirka Schelinger, což jsem nestihl, ale mám tu na závěr připravené logo rádia Beat.

Příště už snad  konečně dorazí po roce zejména v mrznoucích mlhách nějaké to Rakousko, či Švýcarsko, nebo aspoň Bádensko, tak bude zase co objevovat :-).












Žádné komentáře:

Okomentovat