sobota 31. října 2020

Mělník hraje rok a půl, aneb 18 měsíční kalendář Petra Šťastného. Díky přijatelnému počasí i koronaviru začaly Dušičky již dnes. Dýně dnes čekaly na rozsvícení. Blízké dominanty nad laterálním kanálem se již pomalu změnily.

 

Tak tu máme už listopad, a to si vždy vzpomenu na dávnou hitovku kapely Guns N'Roses jménem November rain... https://www.youtube.com/watch?v=8SbUC-UaAxE . Také nám teď věčně prší, na severu byly na říčce Smědé zase nějaké záplavy, jak jsem tak zahlédl, ale dějí se horší věci.

Některé máme i u nás a je vážně zvláštní, když jdete ven a za chvíli si vzpomenete na roušku a vracíte se pro ni. Zatím většinou vidíme naštěstí jen záběry v televizi a statistiky, které snad nejsou pro naše město špatné.

 Těch důležitých špatných zpráv od nás i ze světa, a nejen o covidu-19 vidíme díky obrazovkám a netu bohužel mnoho, a když přijde na věc, tak nás mnohdy dopálí něco i mimo ně, ale zkusme najít i něco pěkného.

Třeba vás potěší pěkný kalendář s obrázky našeho města, který nafotil Petr Šťastný a je dokonce na 18 měsíců. Nu, proč ne :-)?  Takto jsem zprávu převzal z netu ( níže).


Je to tu! Další charitativní projekt z dílny Mělník hraje je tentokrát hodně o Petrovi Šťastném a jeho originálních fotografiích. Nebyl by to Petr aby neudělal kalendář komplet jiný. Čas nám, všem neskutečně letí a než se rozkoukáte už sháníte kalendář na další rok. Ten náš Vám ale vydrží rok a půl!

Ten rok a půl Vás budou provázet pozitivní fotografie našeho města, které si zpestříte o rozšířený rozměr kdykoli se na fotografie podíváte přes svůj chytrý telefon. A nebo si přes QR kód můžete poslechnout songy interpretů díky nimž Mělník hraje.
Kalendář je připraven pouze pro 333 vyvolených, kteří si ho včas pořídí, čímž podpoří naše aktivity… jo a dárkové balení důstojné pod Váš stromeček samozřejmostí.
Aktuálně je kalendář v předprodeji na eshopu Kafe Mělník: https://melnik.link/mhkp
Další místa budou následovat. Koupí kalendáře drobně podpoříte i samotné prodejce.


Skutečnost, že Dušičky ( Památka zesnulých) 2.11. vychází letos na pondělí způsobila, že řada lidí vyrazila k hrobům již dnes. Přeci jen žijeme teď takovým rychlým životem, kdy se spojují samé špatné věci, jako je covid, déšť, brzy tma i povinnosti, a tak lidé moc neotáleli a využili docela přijatelného počasí i volného dne.


Tyto noční záběry jsem nafotil již loni ( bylo jich více), ale proč si to kouzlo tmy, která dělá zase úplně jinou atmosféru, tak proč si ho nepřipomenout.



K tomuto období patří i Halloween, o jehož dobrou propagaci se relativně nedávno zasloužily především obchodní domy. Vzhledem k tomu, že jsou obchody zavřeny, společenské akce jsou také v hlubokém útlumu a svět má jiné starosti, tak Halloween u nás letos upadl maličko někam mimo pozornost veřejnosti, ale já už pochopitelně věděl, kam zajít, abych nějakou tu vydlabanou dýni nafotil.

Jako kdyby příšerky říkaly : ,, My jsme tady a už jenom čekáme, kdy nás pán večer rozsvítí." O Anglo-saském svátku jsem tu již psal stejně tak, jako o všem, co má nějakou souvislost se svátkem zesnulých. Stačí jen v časové roletě probrat konce říjnů několika posledních let.


Také tady jsem vybral níže několik nočních záběrů z loňska, jak jsem je tehdy nafotil. Myslím však, že i předloni jsem nafotil nějaké rozsvícené dýně. Naopak, denní záběry výše jsou z dnešního dne.




Když jsem tak posledně fotil mosty na laterálním kanále, tak jsem si uvědomoval, jak se nám změní určité dominanty v krajině, které vypadaly jinak.


Jak jsem již psal, tak můžete nejlépe triedrem vidět od zámku část vrchní části lanové pěší lávky v Lužci nad Vltavou, ale mnohem blíže je samozřejmě most u Vrbna a komory v Hoříně. Zatím ještě není dobudováno a máme tu stavební techniku, ale nová tvář krajiny se pomalu rýsuje. Nevypadá to vůbec zle. Ani krásný most, ani komory. Co říkáte :-)?



V těžkých dobách národa, se na Řípu konaly různé srazy lidu. Tentokrát je to nežádoucí a návštěva takového místa je možná i lehce riziková. Říp má zkrátka pořád dost návštěvníků.


Mezi Milešovkou a Kletečnou dnes bylo vidět až na pohraniční Krušné hory. Rád bych se podíval do trošku jiné oblasti Krušných hor, kde nejspíše vidíme vysoko nad městem Teplice jeden z vysilačů u obce Cínovec, ale ta místa jsou překvapivě stále zahalena špatnou viditelností.

Na závěr si dáme trošku krásy a romantiky. To tedy bylo několik snímků z dnešní takové nemastné poslední říjnové soboty. Užijte si neděli !
.




2 komentáře:

  1. Ahoj Stando, děkuju za info o kalendáři :) Měj se dobře!

    OdpovědětVymazat
  2. Petře, rádo se stalo :-). Samozřejmě také zdravím a doufám, že je u Tebe po všech stránkách všechno v pořádku.

    OdpovědětVymazat