středa 15. května 2019

Na Labi pod Mělníkem popluje zítra loď, kterou čeká 2800 km dlouhá plavba na Slovensko. Dnes odpoledne ji v Praze požehná kardinál Duka, bude i ohňostroj a od dopoledne již vozí po Vltavě turisty. Výstava nespoutaná řeka. a Muzejní noc.


Milí čtenáři, je kolem toho velká sláva, ale ještě nikde jsem se nedočetl to hlavní, zatímco již v tuto chvíli vozí loď turisty po Praze. Napadne někoho ji vyzbrojit webovou kamerou, jako je tomu u lodi Rio 2 ? Zatím je k tomu asi nejaktuálnější facebook ....

https://www.facebook.com/Doma%C5%A1a-City-Dobr%C3%A1-173283559382383/

.... ale já nemám účet, abych se zeptal a ostatní komentáře někdy nechápu. Počítejme, že zítra mezi 14 00-16.00 by to tudy mohlo někdy plout, tak kdo nebudete v práci ( já už ano), tak máte příležitost mít vlastní foto lodi, ze které půjde na facebook jistě mnoho fotek. Však loď propluje několika státy a trasa je na plakátu. Celková délka plavby je 25 dnů, což je na sledovaní na FB ideální. Výletní loď se vrátí na přehradu Velká Domaša (  30 km na východ od města Prešov) po 26 letech. Již teď jsou na FB v odkazu nějaké fotografie lodi Bohemia.

Jenom připomínám, že Rio 2 je momentálně na kanále u Wolfsburgu ( mezi Hanoverem a Magdeburkem) a tentokrát plave až na Rýn do Mohuče, což tu za poslední rok ještě nebylo. Končila na německých kanálech.

https://www.mall.tv/lod-rio


Nechtěl jsem s tím pospíchat, protože Muzejní noc je až příští víkend, stejně tak, jako Mělnický pivní festival a trochu by vás to mohlo plést, ale když ono to souvisí s akcí, o níž tu mám reportáž z RMM, a tak nějak to patří k sobě :-)

Než se tedy pustíte do čtení reportáže RMM, tak nezapomeňte, že akcemi tohoto víkendu jsou tyto:
http://soutok.blogspot.com/2019/05/silna-ctverice-akci-vikendu-18-19.html Mimochodem v muzeu bude 18.5. probíhat akce v rámci Mezinárodního dne muzeí, což je zase jiná akce a jiný termín, než Mělnická muzejní noc.

V mělnickém muzeu děti poznávají život kolem řeky
13. 5. - 7. 6. 2019 Regionálního muzea Mělník - velký sál

Na výstavě Nespoutaná řeka, která probíhá v Regionálním muzeu Mělník od začátku dubna, odstartovaly speciální programy pro školy. Světem přírody kolem našich řek provádí žáky zoolog Mgr. Libor Praus, Ph.D. a muzejní pedagožka Mgr. Jitka Králová. Projekt si klade za cíl hravou a zapamatovatelnou formou seznámit žáky základních škol s florou a faunou kolem našich řek, upozornit na důležitost vodních toků pro člověka a na současné ekologické problémy v této oblasti.

 Děti poznávají druhy ptáků, obojživelníků i savců, porovnávají kvalitu vody v Labi, slepých ramenech Labe a říčce Pšovce, hrají si na vodouše nebo poslouchají hlasy žab a ptáků. Při pohybové hře na kapry a potápky černokrké žáci pochopí podstatu konkurenčního boje o potravu a důvody vymírání některých ohrožených druhů

. Oblíbená je i bosá stezka v interaktivní části výstavy a pozorování siluet dravců při stínohře. Výstava Nespoutaná řeka potrvá do 9. 6. 2019. Veřejnost může doprovodný program pro děti a komentovanou prohlídku s kurátorem zoologem Mgr. Liborem Prausem, PhD. zažít při Mělnické muzejní noci 24. 5. 2019. Pro veřejnost je výstava otevřena ve všední dny kromě pondělí (kvůli probíhajícím projektům) od 13:00 do 17.00 hodin. O víkendech 9-12 a 12:30-17 hodin.
-KrF-


Žádné komentáře:

Okomentovat