sobota 25. května 2019

Mělnická muzejní noc potěšila milovníky přírody. Program RMM na měsíc červen 2019. Loď Rio 2, která byla ještě před měsícem v přístavu v Mělníku dorazila k nejvzdálenějšímu bodu svého putovaní, kterým je Mannheim na Rýnu.


Dnešní první materiál je z mělnického muzea.

Mělnická muzejní noc potěšila milovníky přírody
24. 5. 2019, 16:00 -23:00 h. Regionálního muzea Mělník

Letošní Mělnická muzejní noc vzdala hold české přírodě a krajině. Nabitý program zahájila pohádka O hodném Matýskovi a veliké moci kouzelného mlýnku z liběchovských mokřadů, kterou ztvárnilo Kašpárkovo divadélko. Potěšila zejména nejmenší děti. Velcí i malí návštěvníci poté ocenili vystoupení sokolníka Miloslava Pražáka v muzejním atriu, který přivezl několik dravců.

 Velkému zájmu se těšila přednáška ředitele regionálního pracoviště SCHKO Kokořínsko - Máchův kraj Ing. Ladislava Pořízka o aktuálním rozšiřování vlka v ČR a v Evropě. Ta přinesla informace o současném stavu břehyňské smečky u Doks, prevenci škod působených vlky i současné statistice. Atrakcí byl preparovaný vlk, kterého Správa CHKO nedávno získala.

 Byl to vlk sražený v minulém roce na dálnici D10. Na výstavě Nespoutaná řeka zatím probíhal interaktivní program pro děti s muzejním zoologem a pedagožkou. Děti poznávaly druhy ptáků, obojživelníků i savců, porovnávaly kvalitu vody v Labi, slepých ramenech Labe a říčce Pšovce, zahráli si na vodouše nebo kapry a potápky černokrké.

 Líbila se jim bosá stezka i pozorování siluet dravců při stínohře. Na dobrou noc přečetla malým badatelům pohádku Fidla Tesaříková jak jinak než z Ferdy Mravence. Obdiv sklidily také miniatury květinových krajin Jaroslava Hobíka, které zdobily stoly na muzejním parkánu. Tu pravou noční romantiku pak vytvořilo osvětlení krajinek svíčkami a koncert pěveckého sboru Chrapot linoucí se z oken malého sálu. Mělnickou muzejní noc letos navštívilo 388 lidí.
-KrF-



Chtěl jsem dát kalendář na měsíc červen ještě o něco později, ale už je toho tolik, že to prostě bude jeden veliký zmatek, kterým každý dle svých chutí a možností musí nějak proplout.

Vždyť jen dnes nám prší, do toho jsou dva hokeje, a do toho je Mělnický pivní festival číslo 3, kde  nechybí ani program na pódiu. Takový scénář snad ani nikdo nečekal. A to mám pro vás další obrázky prvních letošních veteránů z mělnických Blat, které mohu ještě doplnit dalšími materiály ze světa formule 1. Však už za týden tu máme velké závody a je třeba ještě udělat mnoho práce.

 Na článek k úmrtí Niki Laudy vás snad i díky reklamě pana Lojky na jeho FB kliklo během chvilky docela dost a já se přiznám, že díky časové tísni a určité únavě z pracovního dne jsem vás připravil o ještě lepší a barevnější fotogalerii z té doby. Myslím si, že je správné, aby i současná generace mladých lidí věděla, že i za našeho mládí v době socialismu jsme měli z motoristického prostředí barevné pohledy i plakáty.


Program RMM na měsíc červen.




Jak již bylo zmíněno, tak loď Rio 2, která stála jednu noc v mělnickém přístavu .....


..... nám dnes doplula do nejvzdálenějšího bodu své plavby, kam se prý tak asi 1x v roce dostane.  Tím bodem je městečko Mannheim na řece Rýn. Přesně tedy přístav Rhein, který je o kousek dále za městem.

Připomínám, že loď nejčastěji operuje na Labi mezi Lovosicemi až Hamburkem, občas ( zejména, když je málo vody) se objevuje na nejdelším německém umělém Mittelland kanálu, který pokračuje akvaduktem přes Labe k Berlínu, kam občas také veze nějaké zboží.



Kamera lodi zabírá mělnický přístav.


Průjezd městem Manheim.

Plavby této lodi sledujte na kameře ... https://www.mall.tv/lod-rio#

Žádné komentáře:

Okomentovat