pondělí 13. května 2019

Silná čtveřice akcí víkendu 18. - 19. května na Mělníku. Já miluji jen vás. Melody boys, Sestry Allanovy, Inka Zemánková, to jsou i 90 let staré šlágry.



Vždy, když je nějaké větší volno ( Vánoce, Velikonoce), tak i kdyby člověk nechtěl, tak nemůže přehlédnout fakt, že v nejmasovějším médiu v televizi to hýří spoustou pohádek, krásných komedií ze 70. a 80. let, které Československá Televize vytvořila někdy i ve spoluprácí se západní Televizí ZDF a chybět nemůže ani zlatý fond naši kinematografie, který prožíval svůj vrchol dost překvapivě právě v období Protektorátu.

Vždyť na jedné straně tu máme hrůzy války a koncentráky, a na straně druhé nádherné oddechové komedie, z nichž si pamatujeme snad všechny hlášky a můžeme je vidět snad 400x za život a nikdy se neokoukají. Přitom jde o věci staré nejčastěji i 80 let a při tempu naší společnosti to bude brzy pravěk.

Připomeňme si třeba filmy Hotel Modrá hvězda, Kristián, Příklady táhnou, Přednosta stanice, ... Víte co ? Podívejte se :

https://www.kinobox.cz/zebricky/nejlepsi/filmy/1931-1940/jen_ceske

https://www.kinobox.cz/zebricky/nejlepsi/filmy/1941-1950/jen_ceske

A nakonec třeba takový Anděl na dovolené, či na horách, ač je již z jiné novější doby, tak díky suprovému Marvanovi také stojí za shlédnutí.


K filmu ovšem patří i tehdejší skvělá hudba, která tomu všemu dává ten správný oddychový charakter, a která svoji předlohu našla za oceánem.

A jak jistě víte, tak o hudbě já píši rád :-). V mnoha případech jsem tu na Soutoku představoval etnickou hudbu ze světa a vězte, že je mi líto, když vidím, jak dnešní mládež poslouchá přihlouplé rapery a ochuzuje se o komplexní poznání hudby.

Další škatulkou jsou samozřejmě opery, které mají svůj půvab a o nichž jsem tu ještě prakticky nepsal. Snad někdy o Vánoce jsem tu naťukl Händla. Dost prostoru jsem tu věnoval i hudbě populární, ač jsem často končil u roku 1990, což je takový mezník, mezi dobou, kdy se mi líbily skoro všechny skladby, a kdy už jen něco :-).

Nakonec jsem tu nedávno naťukl jednu filmovou melodii. Pamatujete ?

https://www.youtube.com/watch?v=24Ji6wsOjGQ  Jen to tentokrát není verze na vodě, ale u ohně.

Už mnohokrát jsem tu psal, že vše souvisí se vším. Koukáte na film Světáci s Libíčkem ( 1969) a nemůžete přehlédnout hlášku : ,, Nepřipadáte se si tak trochu, jako Sestry Allanovy ?" Ale, ruku na srdce. Kdo z nás vůbec ví, jak tenkrát vlastně zpívaly Sestry Allanovy ? Možná si vzpomeneme třeba na Inku Zemánkovou, která právě v Hotelu Modrá hvězda nazpívala populární ,, Slunečnici"

https://www.youtube.com/watch?v=dVMNOQjHq7E . A to mě dnes vedlo k takovým sestřihům, kde si můžete něco z té staré doby pustit.

Trošku jsem se podíval do notových sešitků z časů mého dětství, kdy jsem se také učil notám a hudbě a hned mám první typ. Docela pěkná skladbička, co říkáte :-)?

https://www.youtube.com/watch?v=yWf2-E5MkR8 . No, škoda, že se všechny ty gramodesky na 78 otáček za minutu vyhodily už dávno do popelnice. Tenkrát se vyráběla kvalitní gramorádia, která něco vydržela a měla čtyři kvalty ( rychlosti) 16-33-45-78 otáček za minutu.Když už jsme, jako děti hodně dováděly, tak jsme pustily písničku a umíte si představit, co následovalo. Chvíli to mručelo na 16 otáček, jak ve filmu Šest medvědů s Cibulkou, a pak to zase šveholilo. To stačilo v 70. letech děckám na nějaký čas k zábavě.

Nu, něco jsem zkusil najít a vybrat. Tak tedy Sestry Allanovy a jejich písně, z nichž vám mnohé nic neřeknou a jen některé poznáte třeba i v provedení jiných pozdějších interpretů:


A chybět nemůže ani směs skladeb R.A.Dvorského.


Zkusit můžete také zadat název Písně stříbrného plátna a různě si s tím pohrát dle vašeho vkusu. Nemám žádný odkaz, kde by to byla jedna filmová hitovka za druhou a důvod je jednoduchý. Jsou to takové směsi ze všeho možného a každý si vybere jen to co zná, nebo co se mu líbí.

Samozřejmě, že i dnes se najdou lidé, jako Ondřej Havelka, kteří tuto nezvyklou hudbu oživují v reálu, ale co je to platné, vždy bude platit, že nejlepší jsou originály. Konečně, když si budete chtít pustit nějaké pěkné video populární, či rockové skupiny, tak si také pustíte časy, kdy byli všichni ještě mladí, krásní a zpívalo jim to. Věk se nezastaví a člověk se rád podívá třeba i na to, jak vlastně skupina vypadá dnes, ale někdy tam už slyšíte falešné vytí, zvlášť když už to slavné pěvecké sólo neutáhnou, což je ovšem začátek konce.

Přídavek, aneb pěkná a známá písnička :-) : https://www.youtube.com/watch?v=R4Zg-rHYU14&list=PLF9058F23E8950ACD&index=40


Den otevřených dveří mělnického podzemí

Sklep domu „U Zlatého beránka“ čp. 10 na náměstí Míru


JUDr. Petr Kowanda a Mělnický osvětový a okrašlovací spolek (MOOS) Vás zvou na prohlídku části mělnického podzemí, které dosud nikdy nebylo pro veřejnost přístupné. V sobotu 18. května 2019 od 9:00 do 17:00 hodin budou mít zájemci možnost poprvé a pouze na jeden den navštívit dvoupatrové sklepení starobylého domu „U Zlatého beránka“ čp. 10 na náměstí Míru.

Pod tímto historickým domem byla v minulých letech objevena zasypaná schodiště vedoucí do nižšího patra s dalším labyrintem podzemních prostor, které zde tvoří dokonce i malý okruh. Po dobu několika let probíhalo jejich čištění od odpadků a suť musela být ručně vynášena na povrch do přistavených kontejnerů. Všechny takto vyčištěné chodby si budete moci tento den prohlédnout.
Opět doporučujeme, aby si návštěvníci přinesli s sebou baterky. Přístup bude volný průběžně po celý den, neděláme žádné rezervace ani objednávky vstupenek. Prohlídku lze absolvovat i s dětmi.

Martin Klihavec, předseda MOOS


MEZINÁRODNÍ DEN MUZEÍ 2019

Mezinárodní den muzeí 2019Vstup zdarma!
Datum konání: 18. 5. 2019 začátek od 09:00, délka 8 hodin
Místo konání: Regionální muzeum Mělník, nám. Míru 54
Typ akce: ostatní
Organizátor: Regionální muzeum Mělník
Doba trvání: 8 hodin
Vstup do všech stálých expozic muzea i na výstavy ZDARMA!
9:00 - 12:00 a 12:30 - 17:00 h.


Žádné komentáře:

Okomentovat